Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OLa32455

drzenie rąk u noworodka pomocy!!!!!!!

Polecane posty

Gość OLa32455

mój skarb ma 7 dni ostatnio zauważyłam przy zmianie pieluszki ze drża mu rączki co to znaczy???????czy któras tak miała???

Gość może po prostu mi zimno
:) ale jak Cie to niepokoi, to zamów wizyte domową Twojego pediatry

Witam Drżenie rączek a czasami też nóżek spowodowane jest niedojrzełością układu nerwowego i jest to naormalny objaw u maluszków. Nie masz sie czzym denerwowac :)) Gratuluje zdrowego pieknego :)) dzidziusia i życze wszystkiego najlepszego na nowy rok dla Ciebie i maluszka.

Gość czytałam gdzieś
że moze tak być,ponieważ u noworodka sa niewykształcone jeszcze nerwy -że to nic groźnego.Zwróć tylko uwagę czy przy okazji nie ma oczopląsu -bo wtedy to oznacza chorobę-podobno.Ale to wszystkie informacje chyba z netu albo gazety,więc może powiedz o tym lekarzowi.

Gość OLa32455
dziekuje za odpowiedz zdarzyło sie to raz ale jak każda mama zmartwiłam sie bo moj aniołek jest jest teraz najwazniejszy. Czyli uwazacie że nie ma co panikowwać?

Gość OLa32455
oczopląsu nie ma ładnie i równo patrzy sie oczkami

Gość OLa32455
moze mu było chłodno ale przestraszyłam sie ostatnio ma w ogóle chłodne rączki a temperatura w domu 21 , 22stopnie to chyba dobra?

Gość OLa32455
a jak myślicie tatemeratura domowa dobra jest? i jeszze jedno pytanie stosujecie tetre czy tylko pampersy?nie wiem co lepsze a to moje pierwsze dzieciątko.

pewnie że dobra :)) Drżenia jest spowodowane jak juz pisałam niedojrzałoscia układu nerwowego to samo jest u maluszków z oczkami - tym tez sie nie denerwuj tzn tym ze jedno oczko patrzy w jednym kierunku a drugie w drugim. To wszystko powinno sie z czasem unormowac. Nasze pociech zostały wyrzucone zciepłego bezpiecznego miejsac na ,,głęboka wode \" i musza sie do tego nieprzyjaznego świata przystosowac poprostu. Jeśli cos jeszcze Cie niepokoi zapytaj siostre srodowiskowa która przyjdzie sprawdzic stan maluszka. jesli jednak dalej będziesz czyms zdenerwowana to odradzam wyjście z maluchem do przychodni narazisz go na kontakt z wirusami lepiej zadzwoń. Pozdrawiam

Gość OLa32455
dziewczyny a jak z tymi pieluszkami?bo trzymam go w samych pampersach nie wiem czy dobrze?ale jak zaoze tetre to jest cały mokry i szkoda mi maleństwa.

Ja ma 2 maluchów i robiłam tak na dzień zakładałam tetre i tak malusze budziła sie co godzinke 1,5 na karmienie a na noc zakładalam pampersa to samo robiłam jak wychodziłam na spacer. Tetre polecam tez jak masz w domu naprawde ciepła i narazisz malucha na zmarznięcie. Pozdrawiam

Gość OLa32455
w domu jest 21 stopni wiec chyba nie za gorąco a jak go przebieram to dostaje czkawki czasem wiec mysle ze nie jest mu goraco. A pampersy nie polecacie??

Moje maluch dostawały czkawki jak było własnie im za zimno . Proponuje zebyś w pomieszczeniu gdzie przebierasz maluszka troszke podwyższyła temperture. Powinno byc wszystko ok

Gość temp ok
Temperatura jest jak najbardziej dobra do kapieli czy przebierania jednak powinna być ciut wyższa jak rozbierasz dziecko do golaska. Ja nie stosowała tetry tylko pampersy. Nie wyobrażam sobie używania pieluszek tetrowych.

Gość OLa32455
boje sie zeby go nie przegrzac znowu ale spróbuje podniesc ja

Gość temp ok
ale tylko jak dziecko do golasa rozbierasz lub jak kąpiesz tak 21-22 to jest wystarczająca temperatura

Gość OLa32455
ale ciezko jest podniesc tylko jak go przewijam bo mam ogrzewanie centralne i nie moge sobie ustalać jak chce w danym momencie wiec cco zrobić?

Gość temp ok
może jakaś farelka którą będziesz mogła włączyć tylko w czasie kiedy przewijasz pare minut wcześniej.

Ola, przede wszystkim nie denerwuj się tak, sytuacja jest do opanowania :) Tak jak radziły dziewczyny, podgrzej odrobinę farelką, ale uważaj, zeby nie dmuchało bezpośrednio na dziecko. Zadbaj przed przewijaniem, zeby mieć ciepłe ręce. Przewijaj dziecko szybko, to nie zdąży zmarznąć. Podłóż pod plecki kocyk, to ogrzeje plecki lub otul kocykiem klatkę piersiową, to będzie cieplej. Pochuchaj na dziecko, pobaw się z nim króciutko i zakładaj nową pieluszkę, zeby nie zdążyło zmarznąć. Na stópkach skarpetki, których nie musisz przecież ściągać do przewijania. I nie denerwuj się tak, powodzenia :)

Gość - hahaha****
napal w piecu albo go ubierz

Gość baczus
Witam!! Niewiem co robic, moj maluszek 2 miesieczny ma drzenie konczyn dolnych. Najpierw zaczeło sie od jednej nózki, a teraz drżą obie, kiedy moj pediatra przepisał lek o nazwie LUMINALUM i bardzo sie martwie, a moze tak ma być.

Gość eeeeeeeeeeerrrrrr
luminalum to czopki uspokajające,przeciwdrgawkowe.Ja bym radziła wizytę u meurologa

Gość hub
Olu rozumiem Cie doskonale ja też sie wystraszyłam jak zauwazyłam jak drza nozki u mojej coreczki! predzej naczytalam sie o porazeniu mozgowym i incyh chorobach! bardzo sie balam z tego wzgledu ze ur wczesniaka. moja robila to jak byla strasza bo miala 3 miesciace , udalismy sie do neurologa i powiedzial nam ze to calkiem normalne. dlatego nie martw sie:) a temp w domu odpowiednia.

baczus: 3 miesięcznemu dziecku nie powinny już drżeć nóżki. Nie wiem dlaczego niektóre dziewczyny tak bagatelizują ten problem - że zimno, że coś tam. Tak być nie powinno. Zastanawiam się tylko dlaczego dziecko ma 3 miesiące a pediatra tego nie zauważył, albo dlaczego Ty nie zapytałaś o to pediatry. Ja pytam o najmniejszą głupotę - ale moja Pani pediatra jest wyśmienitym lekarzem (jak się zdążyłam zorientować) i jest do tego neonatologiem - dlatego też może jest bardziej wyczulona na pewne nieprawidłowości związane (jakby nie było) z pracą mózgu. Ona też robiła mojemu synkowi dwa razy USG główki - na szczęście wszystko super, a rozwija się nawet nad wyraz:)

Gość ja myslę
niedorozwój pewnie. bywa i tak

Gość Dziewczyny nie zauwazylyscie
ze Ola pisala 3 lata temu? :)

Gość gość
Jeśli potrzebujecie dobrego neurologa, to możecie skorzystać z poradni PsychoMedic.pl na Ursynowie i w Centrum Podaję numer: 22 2991122. Możliwe są też wizyty domowe i konsultacja skype.