Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kaza2234ee

Jak liczyć tygodnie???

Polecane posty

Witam! Ostatnio dowiedziałam się,że jestem w ciąży. Ostatnią @ miałam 25.11,a owulację 19.12 W którym tyg ciazy jestem?

Gość lejdi di
hej! ja ostatnia @ mialam 22 listopada, lekarka obliczyla ze to moj 7 tydz ciazy, którą liczy się od 1 dnia cyklu. Wtedy ciaza lliczy 40 tyg. W zwiazku z tym wychodzi ze zaczynasz 7 tc:) pozdrawiam:)

Gość jesli masz nieregularne cykle
a na to wyglada- będziesz mieć inaczej niz zwykle liczony czas trwania ciazy, wazne tu będzie Usg. jestes pewna że owulację miałas dopiero 19 grudnia? na jakiej podstawie tak sadzisz?

Gość Nanna
No przecież początek ciąży liczy się od PIERWSZEGO DNIA OSTATNIEJ MIESIĄCZKI! A nie od dnia owulacji! Ciąża tak liczona trwa 40-42 tygodnie, czyli... 10 miesięcy, bo w dniu w którym dowiadujemy się o ciąży, jesteśmy już zazwyczaj w drugim miesiącu, albo i dalej. Najdłużej trwa tzw. 9 (ostatni ) miesiąc ciąży, bo ok. 8 tygodni. Dlatego mówi się, ze dziecko urodzone 2 tyg. przed terminem JEST W TERMINIE. Trochę to skomplikowane, dlatego mamy zazwyczaj podają, w którym są tygodniu, a nie miesiącu :)

Gość witch3
witam Faktycznie ciąża liczona jest od pierwszego dnia miesiączki i w ten sposób obliczone tygodnie wpisuje lekarz bądź położna w karcie ciąży. Ciąża trwa nie 9 m-cy lecz 10 miesięcy księżycowych tzn 10 x28 co daje nam 280 dni czyli 40 tygodni .Wiem to z wykładów oraz obecnie z własnego doświadczenia. Aby obliczyć datę porodu należy do ostatniej @ dodać 7 dni - 3 mce więc w twoim przypadku 25.11 + 7 dni wychodzi 01.01 01.01 - 3 mce czyli planowany termin wychodzi na 01.09 2006

Gość Polożna*
Ciąża trwa 9 miesięcy kalendarzowych bądź 10 miesięcy księżycowych. 9-ty miesiąc ciąży ma oczywiscie 4 tygodnie. Ciąża trwa 40 tygodni czyli 280 dni. Termin porodu to koniec 40 tygodnia. Dziecko moze rodzic sie 2 tyg wcześniej lub 2 tyg później czyli od 38 do 42 tyg ciazy.Ciążę można liczyć od dnia owulacji i wtedy trwa 263dni- przy krótkich cyklach lub 273- przy długich cyklach. Elunia- mam nadzieję że w najbliższym czasie udasz sie do ginekologa, ważne będzie tu USG