Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość luana21

Dom...

Polecane posty

Gość luana21

Czesc! Jestem tu nowa i chcialabym sie komus wyzalic. Moj problem to straszna, nie dajaca sie pokonac tesknota za domem, za Polska... Tak wyszlo w moim zyciu, ze studiuje teraz w Niemczech, juz od roku. Na poczatku bylam z siebie dumna, ja, dziewczyna z malego miasteczka, dostalam sie na niemieckie studia, opanowalam perfekcyjnie jezyk... Bylam taka szczesliwa, mialam plany, marzenia. Potem przyszla ta cholerna, obsesyjna tesknota. Wspominanie kazdego momentu mojego dziecinstwa. Traktowane jak swieta wizyty w domu. Problemy finansowe, z ktorymi musze sobie sama radzic. Coraz czesciej powraca do mnie mysl, zeby to wszystko przerwac, wrocic do Polski. Moze nie ma perspektyw, moze jest jak jest, ale tam nawet te malenkie brudne ulice sa moje... A tu...Otaczaja mnie Niemcy, ktorzy sa wprawdzie mili, ale nie potrafie sie z nimi zaprzyjaznic. Mam tez chlopaka Niemca, bardzo sie kochamy, ale nawet on i jego milosc nie daja mi radosci. Teraz wspominam swieta spedzone w domu i placze...I tak mam za kazdym razem po powrocie z Polski...Kiedy mnie tam dlugo nie ma, wpadam w depresje i tak na okraglo. Moi rodzice, choc jest im ciezko, nie zgadzaja sie na moj powrot. Rozumiem ich, zainwestowali w koncu we mnie tyle pieniedzy... Ale ja juz po prostu nie moge, nie moge sie uczyc, nie moge sie cieszyc zyciem...

Gość mieszkam w Niemczech
czesc ,powiedz z jakiego miasta jestes ?

Gość luana21
Drezno...

Zmien to, To jest twoje zycie a nie zycie rodzicow.Zainwestowali w Cie i owsem,ale przec iez mozesz to wszystko,co zdobylas tam, wykorzysta c w Polsce.Nie daj sie, bo sie zameczysz myslac o innych

ja tutaj juz mieszkam 5 lat,tez tak czasem mam ale juz zadziej.Myslisz zeby tym wszystkim pieprznac ? no ale wtedy bedziesz musiala zostawic chlopaka :(

Myślenie: \"Jak wróce do domu, to wszystkich zawiodę...(...) wydali na mnie tyle pieniędzy\"...Ale przeciez tutaj najważniejsze jest Twoje życie, jeżeli teraz czegos nie zmienisz to już do końca życia będziesz polegac na kimś, kierować się w zyciu tym co myślą o Tobie inni itp. Może warto z czegoś zrezygnować...Tak po prostu, żeby być szczęśliwym!

Gość luana21
Dokladnie, bo wiem, ze nasz zwiazek by nie przetrwal...On jest w polowie studiow, poza tym co to za zwiazek, kiedy dzieli ponad 300 km...Kocham go i on jest jednym z powodow, dla ktorych tu jeszcze jestem

palnujesz zostac na stale ?

Gość luana21
Nie wiem jeszcze, tak planowalam na poczatku, ale jak poznalam zycie tutaj, problemy z utrzymaniem sie, zabalaganiony system studiow, to mam watpliwosci

jak juz tutaj pobedziesz troche to ci przejdzie ta teskonota,musisz pomyslec ze jesli masz do czego i do kogo wrocic to ok,czy bedziesz miala prace i zadnych finansowych problemow w pl.( bo chyba nie chcesz do konca zycia z rodzicami mieszkac albo w przyszlopsci z tesciami?)Wydaje mi sie ze jestes jeszcze taka troche jak nastolatka..nie wiesz czego chcesz ..nie przejmojesz sie przyszloscia i nie myslisz o przyszlosci powaznie jesli tesknota potrafi sprawic ze wszystko potrafila bys zucic i wyjechac do pl.

Gość allegria78
W Polsce czulabys sie pewnie tak samo...Piszesz, ze jestes z malego miasteczka i ze to Twoj I rok studiow, czyli pewnie chcialabys je kontynuowac w Polsce...W jakims wiekszym miescie...Tam tez bedziesz tesknic za domem. Teraz jestes daleko, masz moze zly dzien, to robisz z Polski raj, bo pamietasz tylko dobre chwile ... Zastanow sie, czy warto rzucac wszystko, zaprzepaszczac szanse, konczyc szczesliwy zwiazek, bo teskni sie jak dzidzius za domkiem?

bo mnie sie wydaje ze tutaj predzej znajdziesz dobnra parce z twoimi studiami niz w pl. no bo wiesz jak to jest w Pl. tam sprzataczka po studiach musi byc :o

Gość luana21
Ale kim ja bede tutaj, nawet po studiach? Nie mam do niczego prawa, do stypendium, bafögu, do niczego...Kto zatrudni mnie tutaj po studiach jako Polke, jako cudzoziemca?

Gość lusiu
No i co, wrocisz do swojego malego miasta i co dalej?? Moze pierwsze 2 dni beda fajne, naogladasz sie "M jak milosc", wypijesz piwo z kolezankami...Ale potem... Nawet jak skonczysz studia, to co, myslisz, ze Ci od razu praca z nieba spadnie? Ze Ci sie wszystko super ulozy? Tu masz za duzo do stracenia, studia, na ktore z pewnoscia nie bylo latwo sie dostac, chlopaka...

Gość xiek
to w polacy w niemczech nie maja prawa do stypendium??

Gość luana21
No ja nie mam, bo nie mam niemieckich"przodkow", nie pracowalam 5 lat w Niemczech, moi rodzice tez nie, nie mam meza Niemca... Mam prawo do stypendium naukowego od III roku i to tyle...

Gość luana21
A utrzymac tu sie ciezko, cale wakacje pracowalam, mialam niby te 5 euro na godzine, zarobilam nawet troche, ale co z tego...Wszystko poszlo w 2 miesiace, i to nie na ciuchy czy kosmetyki

i co z tego ze nie masz Niemieckich przodku,przeciez Polska jest w Uni E.Przeciez ja tez nie mam przodkow z papierami i jakos mam 2 prace na bialo,jesli znajdziesz prace to cie tutaj zatrudnia bez problemu,jesli przepracujesz 3 lata to dostaniesz dowod

Gość helwia
5 euro na godzine? to chyba 20 zlotych nie? Ktory student tyle w Polsce dostanie

a jak bedziesz po studiach to masz tutaj wybor dosc dobry jesli chodzi o prace :)

Gość luana21
Tylko u mnie problemem jest to, ze nie mam czasu pracowac w czasie studiow, mam 2 kierunki i czasem wracam o 20.00 do domu, musze jeszcze napisac prace, cos w domu zrobic...Wszyscy mowia mi, ze te pierwsze 2 lata sa najgorsze, potem nie ma juz takiego mlyna i mozna sobie spokojnie i do 500 euro dorobic. Ale jak pomysle, ze znowu nie mam kasy na mieszkanie i rodzicow bede musiala prosic to mnie bezradnosc dusi

Gość helwia
Z mozliwosciami dorobienia 500 euro jeszcze sie zastanawia, czy ma wracac...Chlopaka masz, wszystko mozesz miec, tylko dupke trzeba ruszyc i za robota sie rozejrzec, jak nie masz czasu w tygodniu to w weekendy mozesz przeciez jako kelnerka popracowac czy popilnowac dzieci

Gość krzysiapysia
Kobieto, wiesz, ile ludzi chcialoby byc na Twoim miejscu? Opanowany jezyk, szanse... A co bedziesz miala w Polsce, szczegolnie pod rzadami naszego nowego prezydenta? Za maz wyjdziesz, dzieci urodzisz i bedziesz sie potem dopiero martwic, skad wziac na czynsz, bo tu 500 euro to wiesz gdzie tylko dorobic mozesz

Gość luana21
A ja wlasnie mam takie marzenia...Normalna polska rodzina, dzieci, maz, polskie swieta, polskie Wiadomosci wieczorem, polskie plotki z sasiadka... Nawet jakbym nie miala na czynsz

Gość krzysiapysia
Tak, tak, teraz tak gadasz, jakby do tego doszlo, to bys przeklinala swoj powrot i wspominala Niemcy, swoje zaprzepaszczone szanse i w ogole.

Gość helwia
A co studiujesz, Luana?

Gość luana21
Romanistyke, hiszpanski

Gość pawelek
Wroc i wyjdz za mnie

no to w takim razie decyzja nalezy do ciebie dziewczyno,jesli masz miec kase i wszystko i byc tutaj nieszczesliwa to posluchaj wlasnego serca i zastanow sie jeszcze raz dobrze,moze rzeczywiscie w pl. bedziesz szczesliwa,tylko ze musisz sie rowniez z tym liczyc ze jesli cos ci sie w Pl. nie powiedzie to juz bedzie za pozno na nazekania i wtedy nie wiadomo co bedzie ...