Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eugenia

problemy z tarczycą a niepłodność

Polecane posty

Gość eugenia

Jako nastolatka miałam problemy z tarczycą ( już nawet nie pamiętam czy to była nad czy niedoczynność ) pamiętam że nie mogłam nosić nic pod szyją ( szczególnie golfów ) bo mi sprawiało to dyskomfort dostałam od lekarza wtedy lek o nazwie jodid 100 i przeszło . Po paru latach zaszłam w ciążę (cały czas biorąc ten lek ) bez problemów . Teraz staram się bezskutecznie o drugą dzidzię i nic .Od 2 lat nie biorę jodidu bo teraz jest na receptę ,a od 2 miesięcy znowu to uczucie że mnie wszystko pod szyją uwiera i nawet szalika włożyć nie mogę. Mam też podwyższoną prolaktynę ( po teście meta....coś ) ponad 15 razy .Proszę napiszcie dziewczyny czy któraś tak ma lub miała ??? Czy moja niepłodność może być przez tarczycę jeśli tak to jakie badania mam zrobić przed wizytą u endo? Słyszałam też że prolaktyna może być podniesiona właśnie przez tarczycę -to mam brać bromergon czy nie.

skoro brałaś jodid to miałaś lekką niedoczynność. Nie wiem jaki związek może mieć tarczyca z podwyższoną prolaktyną, ale to że nie możesz zajść w ciążę to na pewno ta prolaktyna. Ja miałam dokładnie tak samo po teście z metocroplamidem prolaktyna ponad 20 razy ponad normę. Endokrynolog zalecił mi lek obnizający. Wydaję mi się, że niezbędna jest wizyta u endokrynologa tym bardziej że ten sam lekarz zajmie się prolaktyna i tarczycą. A tymbardziej, że chcesz mieć dzidzię to niezwlekaj z wizytą, bo tu na forum każda może mieć inne doświadczenia i nasze porady nie zastąpią Ci porad specjalisty. Trzymam za Ciebie kciuki i pozdrawiam.

Gość mini99
Ja nie mogę mieć dzieci właśnie przez tarczycę - miałam operację usunięcia jej mam 36 lat biorę leki ale chyba nic z tego nie będzie bo wiem że tarczyca reguluje różne hormony

Gość gutti8
Ja też mam niedoczynność lekką - i staram się ale skutków nie widzę lekarz powiedział że to nie ma znaczenia dla poczęcia dzidzi ale zwykły gin.

usunieta tarczyca to nie powod ze nie mozna miec dzieci!!!! ostatnio pisalam w tej sprawie do znanej endokrynolog dr Krystyny Mizan-Gross. tez mam niedoczynnosc tarczycy i w zwiazku z tym pare innych dolegliwosci, zastanawialam sie nawet nad jej usunieciem i napisalam o tym do niej pytajac czy po usunieciu bede mogla miec dzieci (ja mam 27lat) i ona jednoznacznie stwierdzila ze usuniecie tarczycy w niczym nie przeszkadza ani w zajsciu w ciaze ani w urodzeniu zdrowego dzidziusia. dodala mi nadziei, choc z drugiej strony jej zachowanie koncowe mnie zaskoczylo i pozostawilo pewien niesmak. otoz zapraszala mnie na wizyte prywatna (80zl!!), a kiedy napisalam jej (zgodnie z prawda) ze niestety obecnie nie stac mnie na taki wydatek i czy byc moze przyjmuje rowniez panstwowo, juz sie nie odezwala... poczulam sie troche wiece, jak biedak, ktory skoro nie ma badz co badz na nie tania wizyte prywatna to juz nie zasluguje na uwage. a zaznacze ze zanim jej to napisalam, pani doktor chetnie do mnie pisala.. w takich przypadkach trace wiarte w to, ze oni skladaja ta cala przysiege... sorry za wywod. pozdrawiam

Gość eugenia
a jakie masz dolegliwości przy niedoczynności i czym to leczysz napisz proszę bo ja jak pójdę do endo (prywatnie bo państwowo za pół roku to przepisze mi jodid na dwa miesiące i co dalej będę kasę za wizytę bulić co dwa miesiące? może jest coś z jodem bez recepty ?

eugenia-----> ja biore euthyrox niestety i on jest na recepte. a co do dolegliwosci to oprocz typowych typu uczucie zimna, sucha skora, lamliwe paznokcie, doszlo moje podejrzenie ze tarczyca ma wplyw na spowolniony przeplyw krwi do oka i jego w konsekwencji niedotlenienie. dlatego zastanawialam sie czy usunac

Gość brambor br
Najpierw do sprawdzenia jest TSH, jeśli one jest podwyższone to wyregulowanie funkcji tarczycy powinno unormować prolaktynę (przy niedoczynności test z metoklopramidem może dać bardziej niz normalnie (3-6x) podwyższone poziomy (np. 15x) prl; tzw. hiperprolaktynemia czynnościowa, nic groźnego) , a unormowanie prolaktyny unormuje cykle, to tak w telegraficznym skrócie i dużym uproszczeniu: Po kolei: 1. na początek TSH, na to może dać skierowanie lekarz POZ, jeśli prywatnie to koszt około 30zł 2. W zależności od TSH dalsze postępowanie u endokrynologa 3. Trzeba pamiętać, że u młodych osób prl TSH>3 już jest podejrzane pomimo tego że jest w granicach referencyjnych

Gość brambor br
w 3cim punkcie oczywiście nie powinno być "prl" przed TSH, sorki

Gość eugenia
Do Typhoon Ale mnie zaskoczyłaś ja mam tak : 1. Ciągłe uczucie zimna szczególnie teraz zimą - nawet jadąc do pracy samochodem (który stał w garażu) jakieś 10 minut mam tak zziębnięte palce u nóg i rąk (w rękawiczkach ) że mam końcówki palców aż białe i nie mogę ich rozgrzać. 2. sucha skóra , wypadające włosy ,łamliwe paznokcie oczywiście też . 3. często mi cierpnie ręka lub sama dłoń lub palce w ciągu dnia i w nocy ale nie łączyłam tego z tarczycą. Do Brambor Br Dzięki za rozjaśnienie - a t-3, t-4, lub FT-4 nie muszę robić wystarczy to TSH ?

Gość saya
typhoon: usunięcie tarczycy nie zawsze rozwiązuje problem, wszystko zalezy od tego, co jest powodem niedoczynności. domyślam się, że ty zapewene to wiesz bo z tego co pisałaś konsultowałaś się ze specjalistami ale piszę dla ogólnej informacji forumowej:) eugenia: twój opis wskazuje na niedoczynność ale potwierdzić o mogą tylko badania co do badań - TSH to podstawa, mnie również raz na jakiś czas endo zleca FT4. prolaktyna bardzo często zależy od TSH więc to jest chyba najważniejsze badanie... no i wypadałoby jeszcze zbadać przeciwciała przeciwtarczycowe skoro starasz się o dzidzię. jeśli wybierasz się do endokrynologa państwowo to zrób sobie tylko TSH (możesz poprosić lekarza pierwszego kontaktu o skierowanie) i niech ci endo już resztę badań przepisze, po co masz przepłacać. ale jeżeli wybierasz się prywatnie może warto od razu zrobić cały zestaw badań (TSH, FT4, przeciwciała) bo najpewniej i tak ci to lekarz zleci prędzej czy później, jak masz za to płacić to przynajmniej kłuj się tylko raz:) życzę zdrowia i udanych starań :)

Gość eugenia
Dzięki wielkie A co to są te przeciwciała przeciwtarczycowe i przede wszystkim co ich poziom ma do płodności ?? Jak wiesz napisz jaka jest mniej więcej cena tego badania ?

Gość saya
wysoki poziom przeciwciał może świadczyć o chorobie Hashimoto - prowadzi ona właśnie do niedoczynności. oczywiście sama niedoczynność nie świadczy o Hashimoto:) dlatego mogą się przydac badania przeciwciał. nieleczone Hashi może utrudniać zajście w ciąże, zwiększa ryzyko poronienia oraz zagrożenie różnymi chorobami płodu. podkreślam -nieleczone. jest mnóstwo kobiet które mają te chorobę a urodziły piękne i zdrowe dzieciaczki. niemniej jednak, jeżeli planujesz ciążę, warto się upewnić i w razie czego zacząć przyjmować leki. badanie na przeciwciała swego czasu kosztowało mnie ok 30 zl ale wiem z doswiadczenia że moje laboratorium jest dość tanie więc nie gwarantuję że to pewna cena. pozdrawiam:)

Gość Brambor br
Jako badanie przesiewowe wystarczy TSH, w patologiach tarczycy zawsze pierwsze psuje się TSH nawet jeśli fT4 i fT3 są jeszcze dobre. Dopiero wtedy wyjdzie nieprawidłowość to należy rozszerzyć diagnostykę. Jeśli TSH jest ok to tylko się cieszyć. Badania: T4 - tyroksyna (starsze badanie) fT4 - wolna tyroksyna (frakcja niezwiązana z białkiem, aktywna postać tyroksyny, nowsze badanie) T3 - trójjodotyronia fT3 - na tej samej zasadzie jak fT4 Przeciwciała: przeciw TPO (tyroperoksydaza); TG (tyreoglobulina) - bardzo ogólnie to ch. Hashimoto ale również kilka innych przeciw receptorom dla TSH - ch. Gravesa Naprawdę jeśli chcecie zainwestować w tarczycę z własnej kieszeni to tylko TSH i jak jest dobre to nic więcej. Medycyna to studnia bez dnia i można pójść z torbami jak chce się "pobawić w doktora". Przecież jak ktoś się uprze to zawsze znajdzie u siebie objaw nad- lub niedoczynności tarczycy, kto nie miał ani razu suchej skóry, zparć, biegunki, szybkiego bicia serca, nie był zmęczony lub senny itd. Pozdrowienia.

Gość eugenia
Dziękuję za szczegółowe podpowiedzi w przyszłym tygodniu zrobię na pewno TSH i te przeciwciała i pójdę do endo ( skonsultuję się wcześniej z wami jak wyniki będę miała do bani . Pozdrawiam !

Gość Blueeng3l
Ja się leczę na niedoczynność tarczycy od 2 roku życia, obecnie mam 19 lat więc trochę się chodziło na badania do endokrynologa. Jednak do tej pory nie wie czy mogę zajść w ciążę czy nie.....lekarz ginekolog powiedział że jeżeli regularnie przyjmuję leki to powinnam spokojnie miewać dzieci nawet gromadkę. Tylko problem w tym że ja czasami zapomnę brać tabletek przez przeszło nawet tydzień.Więc nie wiem jak to wszystko będzie. Ostatnio współżyłam i spóźnia mi się drugi dzień okres, ja jednak mam nadzieję ze ta niedoczynność mnie uratowała, jestem młoda i nie chce byc jeszcze matką......HELP ME.....;(;(;(

Gość stokrotaania
Niestety niedoczynność ma wpływ na płodność kobiety jak i sam płód ;(

Gość Sziua
Witajcie, też mam niedoczynność tarczycy, staramy się z mężem o dzidzie i coś nieudolnie to wychodzi... Boje się że nie mogę mieć dzieci przez to.

Gość Paati
typhoon 80 zl to mało... ja za 1 wizyte płace 150zł... tez mam niedoczynnosci i mnostwo innych dolegliwosci...okresu nie mam od 3 mcy...kazali czekac... to nie ciaza... boje sie ze nigdy nie bede mogla miec dzieci;(

Gość Iza87
Ja miałam niedoczynność tarczycy wykrytą w ciąży brałam euthyrox 25, 50 a na koniec 75. Z zajściem w ciążę nie było problemu trwało to jakieś 3 miesiące odkąd zdecydowaliśmy się na pociechę. Dzidzie urodziłam zdrową i bez większych problemów.Ale po ciąży nie badałam stężenia tsh. Czy niedoczynność w ciąży zawsze świadczy o tym że po porodzie i połogu również wystąpi? Proszę o odpowiedź ponieważ zastanawiamy się z mężem nad drugim dzieckiem.

Gość kfj
Jeśli macie problemy z tarczycą to trzeba to kontrolowac co najmniej 2 razy w roku. To nie są przelewki, tarczyca ( jak pewnie wiecie ) odpowiada za hormony co za tym idzie za wszelkie dziwne, nowe zachowania których wcześniej mogłyście nie dostrzec. Stymuluje wasz caly organizm a wam szkoda 80 zl na wizyte? Później bedzie placz, gdy okaze sie ze przez wlasna glupote mozna miec problem z zajsciem w ciaze.

Gość gość
słuchajcie. ja choruje na niedoczynność od 12 rok zycia. miałam z nia straszne problemy. jak mialam 23 lata pogorszyło sie ona urosła do 30 cm i lekarze powiedzieli ze musi byc wycieta i nie bede mogła mieć dziecka odbiło sie to na moim zwiazku wyprowadziłam sie nie mowiac o problemie wiedzialam ze on chce miec dzici a ja nie bede mogla mu ich dac. po wycięciu tarczycy marcin wrócił wytłumaczylismy sobie wszystko teraz mam 3 dzieci i 4 w drodze

Gość gość
Jeśli macie problemy z zajściem w ciążę dawajcie swojemu facetowi Promen. Jest to sprawdzony suplement diety, dzięki któremu może wam się udać zajść w ciążę :)

Gość gość
Moi drodzy, zapraszam do udziału w Konferencji naukowej „Niepłodność – plagą zdrowotną XXI wieku”, która odbędzie się w dniach 14 – 15 maja br. w Warszawie w Centrum Konferencyjnym Hotelu Lord. Wybitni Eksperci poruszą ważny temat społeczny, jakim jest niepłodność i metody jej leczenia. Przedstawią najnowsze doniesienia w aspekcie płodności w dziedzinach takich jak: psychologia, endokrynologia, żywienie, zatrucie środowiska, seksualność, oraz jaki wpływ mogą mieć na zdrowie reprodukcyjne człowieka. Obecna edycja wydarzenia ma na celu zgłębienie zagadnienia niepłodności interdyscyplinarnie w kontekście czynników sprawczych, których znaczenie jest pomijane, a wydaje się być coraz ważniejsze. Ponownie podeszliśmy do tematu niepłodności kompleksowo. Obecność na naszym spotkaniu jest doskonałą okazją do porównania poglądów i doświadczeń z najwyższej klasy Specjalistami, z kraju i zagranicy, reprezentującymi niekiedy radykalne poglądy w kwestii niepłodności. Podczas dyskusji okrągłego stołu wybitni Eksperci ze środowiska naukowego i medycznego poprowadzą debatę o aktualnych problemach i wyzwaniach związanych z plagą niepłodności w XXI wieku! Zapraszamy do udziału więcej info: http://2015.nieplodnosc.org.pl/