Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aldona 28

Świnka morska

Polecane posty

Gość aldona 28

Moja 7-letnia córka bardzo chce mieć świnkę morską. Powiedzcie, czy ten zwierzak jest bardzo wymagajacy, jakie ma potrzeby, czy nadaje się dla dziecka...

Czy nadaje się dla dziecka?? oczywiście. Wymagania: akwarium (60l wystarczy). Świnka zjada warzywa, owece, suchy pokarm - tania sprawa. Musi mieć poidełko (w sumie moja jedna nie miała i żyła, ale jadła dużo soczystych owoców). Dodatkowo należy śwince dać jakiś domek - żeby miała się gdzie schować. No i sprawa najważniejsza - świnka morska wymaga wymiany wiurów... Czyli raz na dwa - trzy dni - zależy od wielkości świnki - trzeba jej to podłoże wymienić. O cene wiurów w sklepie musisz spytać, bo nie pamiętam..... Co jakiś czas (moja w ciągu zycia miała 3 razy) trzeba obciąć pazury,.... Jeśli to jest świnka krótkowłosa, to chyba wszystko (najważniejsze) a długowłose wymagają czesania i takich tam pierdół ;)) Jakby coś jeszcze to pytaj o konkrety bedzie łatwiej odpowiedzieć.

-koszt nowego akwarium to ok 30 zł. (60l u mnei w Łodzi w sklepie) -koszt suchej karmy - 2,5-5 zł za paczkę (w zależności od rodzaju karmy) -koszt wiurów to ok 3 zł (tak mi się cos kojarzy) aha - i powinna dostawać do jedzenia siano (też w ZOOlogocznym kupisz). a w lecie trawę świeżą.

Gość aldona 28
Czy taki zwierzak jest towarzyski? Reaguje na wlasciciela? Czy lubi sie bawic?

Gość pspssss
zalezy jakie dziecko dla niego bedzie :o jak bedzie je meczyc moze ugrysc...nikt nie lubi byc męczony :(:(:(

co do zabawy, to trzeba już go do tego przyzyczaić. moja pierwsza swinka była tak nauczona, że reagowała i przychodziła (łaziła sobie pio mieszkaniu często) jak popukało sie paznokciami w podłogę.. A więc można nauczyć. Ale trzeba cierpliwości :)) A następnej nie poświęciłem tak dużo czasu i juz była mniej skora do przychodzenia... ale też reagowała... Świnka jeśli nie boi sie człowieka zachowuje się jak szczurek - wszędzie chodzi, zagląda do ucha.. bardzo miła sprawa :)

Szczerze ?? Nie toleruje rodziców, którzy kupują zwierzęta swoim dzieciom jako spełnienie ich zachcianek, szczególnie jeśli te dzieci mają tylko 7 lat. Nie powierzyłabym żadnego zwierzęcia pod opiekę 7-letniemu dziecku gdyż ono samo jeszcze wymaga opieki i dozoru.

Gość aldona 28
Ale powinna sie juz uczyc odpowiedzialnosci

ale przecież nie chodzi o powierzanie w opieke.. Dziecko (moim zdaniem) jak ma kontakt ze zwierzęciem uczy się obowiązkowości(tak to się piszę?) i dzięki temu jest bardziej odpowiedzialne... Takie jest moje zdanie i tego nie odpuszczę :) Bo wiadomo, ze to nie dziecko będzie samo zajmowało się świnką... Tylko będzie np mamie pomagało sprzątnąć mu, mam da jedzenie, to córka je da śwince.. - o to chyba chodzi.

Gość Marina11
Świnka morska-no pewnie!!! Ja sama mam 2 swinki-Zosię i Maje.Są one prześliczne i przywiązują się do człowieka jak żadne zwierzę.Trociny trzeba wymieniać ok.2 razy w tygodniu.Można kupywać im kolby,dawać zieleninę,marchew i inne ważywa.Niedługo mój blog o świnkach będzie gotowy-podam adres;p

Lepiej klatke niz akwarium , akwarium jest nieprzewiewne i ściółka później szybko sie psuje i śmierdzi. Ja nie lubie świnek:P

Gość szik
Jejku, dlaczego te zwierzęta muszą przez was cierpieć? Świnka to nie zwierzę dla dziecka. Akwarium się nie nadaję. Klatka przynajmniej 100/50 cm, świnki to zwierzęta stadne, albo dwie, albo wcale. Sucha karma, około 14 zł, trociny, albo lepiej żwirek. Obowiązkowo warzywa i owoce, siano 24/7. Codziennie wybiegi i zabawa.

Gość klaudynaa
Tez jakoby jestem zwiazana z tematem ... ahh duzo by gadac... test osobowosci wg dalay lamy - wyniki sa niezwykle (z trzech tylko pytan) tu ---> http://is.gd/Vin