Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akina

alergia pokarmowa u dzieci. Wymiana doswiaczen, pomoc i wsparcie

Polecane posty

Gość akina

witajcie. Mam 6 miesiecznego synka, ktory cierpi na alergie pokarmowa. Poniewaz karmie piersia to wyrugowalam juz mojej diety niemal wszystko (jem tylko ryz, ziemniaki , jablko i mieso) a wysypka na buzi jest caly czas... wiecej lub mniej ale jest. Jakis miesiac wczesniej bylo duuuzo gorzej, wysypka na calym ciele, paskudne rzadkie kypki... teraz kupujemy zywnosc bez konserwantow, opryskow itd... i jest poprawa ale jak juz wspomnialam nie do konca. Marze, zeby to zwalczyc. Czekam na glosy mamus z doswiadczeniem i bez, za to z dobrymi i zyczliwymi radami, podpowiedziami, doswiadczeniami... z gory dziekuje:):)

Gość upupupup
up

Gość kasiaka
Może to nie tylko alergia pokarmowa, najlepiej poprosić lekarza o testy z krwi, może jeszcze coś innego uczula....Na moje dziecko dieta eliminacyjna pomogła a okazało się, że jednak najlepiej odstawić od piersi, bo moje mleko szkodz, ale mały miał 19 miesięcy...

Witam i w tym temacie ;-)1. Wysypka na buźce maleństwa wcale nie musi wiązać się z alergią pokarmową, może to być tzw. alergia kontaktowa, na:sierść zwierząt, kurz (dywan, firanki - bardzo często i silnie występująca reakcja alergiczna!), proszek do prania, płyn do płukania tkanin, silny zapach mamy i kontakt wody toaletowej z ciałkiem dziecka, mydło zapachowe, oliwka zapachowa.Jeśli karmisz piersią jeszcze - to tu też może leżeć przyczyna.Takie dziecko ma bardzo suchą skórę, nie wiem czy stosujesz, więc polecę - mydło i emulsja do kąpieli Oilatum - mogą być stosowane do kąpieli niemowląt. Mydło z samego zastosowania, bo mydła w kostce, nie ma, są same antyalergiczne składniki myjące - a emulsja dobrze nawilża dziecięce ciałko. Proponuję odsunąć wszystkie możliwe alergeny.Acha! Unikaj pseudo-antyalergicznych mydeł i czegokolwiek do pielęgnacji ciałą dziecka - jeśli preparat ma zapach! Była afera z serią na H... w aptece, już nie pamiętam nazwy - niby antyalergiczna a wysypuje, że ho ho, podobnie wiele osób ma uczulenie na kosmetyki z serii AA.Ps: Testy z krwi mogą nic nie wykryć u tak małego dziecka.

Gość akina
dziekuje za odpowiedz. Testy skorne wykazaly alergie na jaja i kukurydze ale po odstawieniu przeze mnie tych produktow problemy skorne wcale nie zniknely... nadal karmie piersia. Ostatnio zaczal przynajmniej robic normalne kupki, wczesniej byly one baaardzo rzadkie. Nie uzywam praktycznie zadnych kosmetykow dla synka, myje go sama woda, nie uzywam kremow... slyszalam o oilatum i zamierzam z niego skorzystac. Macie moze jeszcze jakies pomysly co to moze byc?

Gość tommydor
Moja 6 miesieczna coreczka juz od 1miesiaca zycia miala czesto czerwona wysypke na calym ciele ktora po jakims czasie ustepowala pozostawiajac bardzo sucha skore po czym za jakis czas znow sie pojawiala.Karmilam ja piersia do 3miesiaca eliminujac rozne alergogenne skladniki mojej diety.Wyglad skory znacznie pogorszyl sie po pierwszych szczepieniach.Naszczescie znajomy homeopata odczula moje dziecko raz na jakis czas i jest znacznie lepiej.Mala pije mleko NAN HA i stwierdzono ze nie ma alergii na mleko ani laktoze ani jajka.Jedyny problem to gluten na ktory staram sie uwazac.Od jakiegos czasu zaczelam podawac jej pierwsze zupki i owoce w sloiczkach.Po warzywach nic sie nie dzieje ale po owocach zawsze pojawia sie nowa wysypka.Praktycznie po kazdym owocu jest ten efekt a im kwasniejszy owoc tym wieksza wysypka.Jedynie po bananie jest ok.Czy to moliwe zeby dziecko miala alergie na WSZYSTKIE OWOCE????Moze ktos ma podobne doswiadczenia.Prosze o kontakt.

Gość mietkowa
mam corke i od 11 lat walcze z tym problemem najpierw alergia pokarmowa pozniej wziewna .... eliminacja poszczegolnych alergenow jest poprostu nie realnym przedsiewzieciem u tak malego dziecka znalazlam swietna homeopatke i tak przebrnelam bez antybiotykow wziewow 10 lat od roku jest juz duzo lepiej...dopoki nie stosowalam homeopatii < dobranej indywidualnie do dziecka >przezylam koszmar : pokrzywki puchniecie krtani duszenie w nocy niekonczace sie katary...badanie z krwi powie tyle co nic dzieciom do 5 roku zycia nie robi sie testow skornych ja zrobilam corce wszystkie mozliwe badania kiedy byla malym dzieckiem dostawala zyrtec on leczyl skutki nie przyczyny.... polecam z pelna odpowiedzialnoscia homeopatie dobrana przez homeopate

Gość 77Madzik
Mam synka 6m. Ma alergie :( Na razie kazali odstawic mleko jest na nutranigenie --- zalewa sie nim okropnie kanapy podlogi ubrania wszystko pływa w nim... Pomalutku wprowadzam nowe produkty. Soczkek z marchewki, kleik ryzowy i soczek z jabłuszka... dostał wysiew i nie wiem czy to kleik czy jabłuszko. Dowiedziałam sie ze czesto uczulaja owoce tzw kwaśne. Trzeba na nie uwazac. A i jeszcze jedno dobra masc na AZS podobna dzialaniem do Elidel (który jest cholernie drogi) nie zawierająca sterydow - VIOSEPT - koszt chyba 6 zł tylko przechowywac w lodowce.

Gość A może to candida
przerost drozdży w organiźmie często jest u małego dziecka , zrób badanie kału na grzyby przynajmniej 2 razy . Toksyny grzybów dają objawy alergiczne. Lepiej zbadać porządnie niż faszerowac dzieci lekami od alergii, które mają mase efektów ubocznych. Nie mówi się o tym ale badania wykazuja problemy z nadpobudliwością, dyleksja od leków.

Gość 77Madzik
Do natłuszczania jest świetny krem: LIPOBASE Fajne sie rozsmarowuje i dobrze natłuszcza. Bylam na wizycie u masy specjalistow z wszystkich najmadrzejszy byl (niespodzianka) dermatolog! Nie przepisywal lekow 6 miesieczenu dziecku dla dzieci od 2 roku zycia (typu Zyrtek) - dala KETOTIFEN to jest dla malutkich dzieciaczkow lek ktory pomogł i synek moj nie spal po nim cale dnie. (tak bylo jak podawalam fenistil w kroplach lub zyrtek)

Gość just nelka
Znajomej mały (ok 3 latek) też miał zagadkowe plamki wyskakujące na ciałku, smarowali mazidłami, wizyty u lekarzy, nic nie pomagało. Zaczęli odstawiać pokarmy - nabiał, jajka i gluten. Teraz są ostrożniejsi i kontrolują jego dietę, jak do nich idę z wizytą, to jestem proszona o przekąski z www.rawfoods.pl Szkoda, że w naszej okolicy (raptem 20 tys mieszkańców) nie ma sklepów z takimi produktami. Kąpią go w wodzie z dodatkiem oleju kokosowego. Oni w ogóle są bardzo pro naturalni i eko. Nawet malowali dom farbami ekologicznymi :)

Oj przykre, że Twoje dziecko ma alergię pokarmową, bo będziesz musiała na nie baczniej uważać. Nic dziwnego, że w necie szukasz informacji na temat tego, jak opiekować się takim dzieciątkiem. Może zainteresuje Cię też informacja o sondażu, który został opublikowany http://dziecko.poradnik-zdrowia.pl/artykul/rodzice-zwiekszaja-czujnosc-w-obawie-przed-alergia,30146.html moim zdaniem przyda ci się trochę takich informacji.

Gość jojo1980
moja córka ma alergię pokarmowa i pije nutramigen. podawałam jej probiotyki, m. in. latopic. na jego stronie www.latopic.pl mozna znaleźc wiele na temat na alergii i azs u dzieci więc polecam.

Gość natka2323
Ja na alergię zareagowałam paniką. Mój mąż znalazł jednak stronkę www.alergicznedziecko.pl i korzystamy z niej na bieżąco. Wszystkie artykuły przeczytaliśmy i teraz już wiem, jak należy podchodzić do żywienia dziecka. Dieta eliminacyjna sprawdza się też u nas.