Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Proszę o pomoc

Kto potrafi zinterpretować wyniki krwi i moczu??

Polecane posty

Gość Proszę o pomoc

Witajcie:) Jestem w 12 tyg. ciąży, właśnie odebrałam wyniki badań, a niestety do wizyty u lekarza jest jeszcze kilka dni, może ktoś potrafi interpretować wyniki, abym już wiedziała czego się spodziewać?? Nadal pracuję zawodowo i nie wiem czy przypadkiem nie bedę musiała pójść na zwolnienie co się nie spodoba mojej szefowej :( Co mnie niepokoi: RBC krwinki czerwone 3,72 norma {4,00-5,00} HCT hematokryt 34,4 norma {37,0-47,0} NEUTR neurocyty 7,3 norma {2,5-5,5} glukoza 5,71norma {3,33-5,55} no i takie które niby są w normie ale tak na skraju: WBC krwinki białe 9,8 norma {4,00-10,00} MCV średnia obj.krw.czerw. 92,5 norma {84,0-93,0} PDW wskaź.anizocytocy pł.krwi 12,00 norma {12,00-18,00} P-LCR udział dużych płytek 23,4 norma {6,0-24,0} Mocz: glukoza ujemna aceton 15mg/dl białko ujemne leukocyty 0-2 Bardzo proszę o pomoc jeśli jest tutaj ktoś kompetentny!

Gość ojapierdolem
oj wiesz co, nie możesz się zapytać u lekarza?? :o No olaboga...

Gość Kto potrafi zinterpretować wy
?? Hmmm - lekarz ? :O

Gość Julka27
Myślę, że ten, kto je robił, albo kto je zlecił. Moze lekarz? Tak! Myslę ze lekarz sobie poradzi :-)

Gość 288M
Wcale sie, nie dziwię, ze od razu chcesz wiedzieć co tekie wyniki oznaczają? Też bym nie wytrzymała. Nie jestem specjalistą, ale moim zdaniem niski poziom czerwonych ciałek, może swiadczyć o lekkiej anemii, to sie zdarza w czasie ciązy. Popijaj sok z buraków. Zyczę dużo zdrowia ni nie martw sie będzie ok.

Gość Proszę o pomoc
Chyba nie wszyscy potrafią czytać! Pisałam, że wizytę u lekarza ma za kilka dni, a skoro obserwuję jakieś odchylenia od normy to chyba logiczne, że się martwię!! Napisałam tutaj z nadzieją, że jest być może jakiś lekarz!

Gość xaxaxa
a nie lepiej popytać się na forach medycznych ????

Gość Proszę o pomoc
a może to jest forum o zdrowiu tylko Tobie sie coś pomyliło

tez mam wrazenie,ze masz za malo czerwonych i hemoglobiny....a za to bialych jest jakos za duzo..moze przeziebiona jestes..ale na bank organizm z czyms walczy.pewnie to nic wielkiego,bo az tak duzych przekroczen nie ma:) a OB nie robilas..albo slepa jestem:P

Gość ciekawa świata panna
Ja pierdziele, sama w nawiasach podalas dopuszczalna normę czyli odpowiedz na twoje pytanie!!!!!

Gość Proszę o pomoc
No właśnie niewiedzieć czemu nie kazali mi robić badania OB

Gość Proszę o pomoc
Norma normą, ale jeśli są jakieś przekroczenia to znaczy, że jest jakiś problem i ja właśnie chce się tego dowiedzieć!! Najbardziej interesuje mnie czy cokolwiek z tych rzeczy może mieć negatywny wpływ na dzidziusia!! to chyba logiczne, że przyszła matka szuka wszelkich informacji!!

Gość xaxaxa
dział o zdrowiu a forum medyczne, gdzie przesiadują lekarze to coś innego raczej. :O Tu się mozesz dowiedzieć jakie są domowe sposoby na chore gardło albo jak dbać o włosy, ale jak wyjeżdżasz z takimi wynikami i chcesz poznać opinie lekarza bo niecierpliwość cie zżera i wytrzymać nmie mozesz do spotkania z własnym lekarzem, to poszukaj na odpowiednich forach, tam gdzie lekarze siedzą :O

Logiczne jest, że przyszla matka nie siedzi w necie i nie zajmuje sie bzdurami tylko skoro z wyników widac jasno, że pewne normy zostaly przekroczone to dyma do lekarza i tyle. To, ze do wizyty jest kilka dni to żadne tłumaczenie bo lekarzy jest full i napewno ktos by Cie przyjął a prywatnie to juz z pocałowaniem ręki. Ponadto pielęgniarka tez może Ci pomóc, w ciemie bita nie jest!

Gość Proszę o pomoc
hahaha w jakim Ty świecie żyjesz, nie wiesz, że obecnie aby dostać się do jakiegokolwiek lekarza trzeba się zapisywać z dużym wyprzedzeniem!!! niestety na prywatne wizyty nie stać mnie!! a pielęgniarki i położne uważają, że nie są od udzielania takich informacji!!

Ja do lekarza pierwszego kontaktu dostaje sie od ręki to po pierwsze a ponadto bedac w ciązy powinnas miec jakies antidotum a nie czekac na Bóg wie co.Podziwiam Cię, że bedac w ciazy powieżyłaś los swojego dziecka w rece panstwowej służby zdrowia. Brawo za odwagę!!!Ponadto-jakbys poszla prywatnie tylko zinterpretowac wyniki to bys zaplacila jakies klepaki. Trochę wyobrazni kobieto, nie umiesz sobie nic zalatwić???Ja juz dawno bylabym po wizycie na Twoim miejscu-nawet panstwowej. Trzeba umiec wkupic sie w łaski lekarza skoro na prywatnego Cie nie stac!Nie myslisz ani troche i brak Ci polotu-totalnie. Kurcze, żeby w dzisiejszych czasach nie umiec sobie nic zalatwić???Życie Cie nie nauczyło jak się robi???Dam Ci przykład-ja jestem pod stałą opieką lekarza pulmunologa do którego rejestracja jest z trzymiesiecznym wyprzedzeniem. Gdybym tak długo czekała, już bym była na tamtym świecie, wiesz?

Gość zmęczona
Ciekawa panna świata nie każdego stać na prywatne leczenie,badania więc się nie oburzaj a w państwowej słuzbie zdrowia trzeba czekać.

Gość zmęczona
Ciekawa panna świata ty się powinnaś leczyć z agresji i chamstwa.Nigdy tak nikimu nie napisalam ale niepotrzebnie straszysz biedną dziewczynę.Można też przekazać treść w łagodny sposób.Do lekarza pierwszego kontaktu nie można się wszędzie dostać od ręki bo terminy są ... Poza tym dziewczyna boi się,że zostanie wyśmiana lub przesadzi.A swoją drogą nadgorliwością można tylko sobie zaszkodzić.Spokój jest najważniejszy,szczególnie w ciąży. Do proszę o pomoc powinnaś iść do lekarza i porozmawiać.Moesz też zajrzeć na forum zdrowie gazety wyborczej.Jeśli masz normy to wiesz co jest zaniżone lub zawyżone,nie odpuszczaj sobie tej wizyty i może już jak będziesz u lekarza umów się na następną aby nie czekać.

Nie wolno sie poddawac i trzeba walczyć o swoje. Ja wiem, ze się czeka na wizytę kupę czasu, tylko dlaczego ja nie czekam???Hm???Bo mam odwagę pójść do przychodni i powiedzieć, że mam w dupie ich system i musze zostac przyjęta!Wystarczy dogadac się z lekarzem czy mozna wejść bez kolejki, zadzwonić. Kurcze, wszystko można tylko trzeba chcieć i mieć odwagę a nie siedzieć cicho jak mysz pod miotłą i robić z siebie niedojdę!

Gość zmęczona
Owszem trzeba umieć walczyć ale jednocześnie zachować twarz i kulturę.Poza tym narzucanie swojego sposobu postępowania innym jest nie na miejscu.A w mojej przychodni wszyscy są poumawiani na godziny i nie ma terminów,a krzykiem nic nie załatwię tylko zrobię z siebie idiotkę.Poza tym po co się denerwować wszczynająć awanturę?

Miałam podobne wyniki gdy bylam w ciąży, aceton w moczu i lekko podwyższony poziom cukru we krwi mogą być oznaką początków tzw. cukrzycy ciążowej. W TE PĘDY DO LEKARZA. Zadzwoń do przychodni, poproś swojego lekarza do telefonu i powiedz o wynikach, na pewno Cię przyjmie bez zapisywania. Jeżeli lekarza nie będzie w przychodni to zapytaj w którym szpitalu pracuje i tam zadzwoń. Anemią się nie przejmuj, prawie każda ciężarna przez to przechodzi :)