Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość buszko

jak najlepiej określić moment owulacji

Polecane posty

Gość buszko

Cz jest jakiś sposób na dokładne wyliczenie momentu owulacji. zależy mi na tym bo chciałabym zajść w ciążę. Czy ktoś zna jakieś fajne stronki na ten temat? Pozdrawiam.

Gość buszko
Czy może ktoś tak jak ja chciałby wiedzieć jak obliczyć moment owulacji. Zależy nam żeby ustrzelić chłopca, ponoć starania należy poczynić w tym celu właśnie w tym dniu. Czy są jakieś objawy tego że akurat tego dnia jest owulacja? Pozdrawiam!!!

Gość buszko
Czy nie można na nikogo liczyć?

Gość buszko
To nie takie proste znaleść Wasz topik. Ponawiam apel.

Gość panna jest
ja miałam duzo cykli bezowulacyjnychkiedy nic sie nie działo-sahara- wiec u mnie fantastycznym i prawie jedynym objawem było wystepowanie przezroczystego ciagnacego sie sluzu

trudno jest wylozyc cala teorie ot tak sobie po prostu tu masz strone o naturalnym planowaniu rodziny z prawej strony kurs (z audycjami audio) poza tym kilka przykladowych kart mierzenia temp i obserwowania sluzu przejzyj, poczytaj - wszystko stanie sie jasne jak czegos nie zrozumiesz - pytaj dalej, ktos wyjasni karte do obserwacji tez mozesz sobie na tej stronie sciagnac i wydrukowac calosc polega na kilku miesiacach obserwacji jednak - kazda kobieta jest przeciez inna http://www.lmm.pl/npr/index.html

Gość buszko
Serdecznie dziękuję. Czekam na wieści czy któraś z Was starała się żeby udało jej się począć chłopca, gdy współżyła akurat po okresie owulacji?

Gość buszko
Czy ktoś chciałby podzielić się swoimi uwagami? Będę wdzięczna.

Gość najlepiej określić go trafnie
:-)

Gość Jagoda 20
Jeżeli współżycie nastąpi dzień po owulacji, raczej napewno będzie chłopiec. Zresztą łatwiej zaplanowqać chłopca niż dziewczynkę.

Gość buszko
>>do poprzedniczki>> A jak to zaplanować? Wyliczyć że owulacja powinna nastąpić ok 14 dnia cyklu, kupić test owulacyjny, czy też jest jakiś inny sposób. Będę naprawdę bardzo wdzięczna za szerszą odpowiedź. Pozdrawiam!

Gość Jagoda 20
Moment owulacji najlepiej określić mierząc temperaturę. Dla mnie było to jednak kłopotliwe, nie bardzo mi to wychodziło. Ale dobrym i polecanym sposobem przez lekarza który napisał książkę o planowaniu płci jest obserwacja śluzu. Dzień owulacji to jest ostatni dzień pojawienia się śluzu płodnego. Jeżeli następnego dnia stwierdzisz,że jest "sucho", oznacza to,że owulacja odbyła się dnia poprzedniego. Ja tak zaszłam w ciąze i urodził się chłopiec, drugiego też mam chłopca, ale z nim zaszłam w ciąże dokładnie w dzień owulacji. Wiem to, bo odczuwam tzw ból owulacyjny. Często kobiety nie zwracają uwagi na takie sprawy, ale bardzo ważna jest obserwacja swojego organizmu przynajmniej przez 3 miesiące. Ale trzeba się z tym liczyć,że nie jest to metoda 100% i wszystko może się zdarzyć. Teraz jestem znowu w ciąży, a planowałam dziewczynkę. Nie wiem czy mi się to udało, bo ten cykl w którym zaszłam w ciąże był zupełnie inny od poprzednich. Dodam, że obserwowałam się już przez kilka lat i cykle miałam regularne. Ale z poczęciem dziewczynki jest trudniej, bo to trzeba zrobić przed owulacją. Jeszcze co do chłopca, im dalej jest od owulacji tym znowu większe prawdopodobieństwo na dziewczynkę. Chociaż w mojej rodzinie to się nawet nie sprawdziło, bo nawet dwa dni po owulacji wyszli chłopcy. Mam nadzieję, że coś z tego zrozumiałaś. W internecie można znaleźć wiele stron poświęconych temu tematowi. Powodzenia!!!

Gość buszko
Jagódko bardzo Ci dziękuję. Naprawdę sporo się dowiedziałam. Tak bardzo bym chciała żeby to był chłopiec. Poczekamy zobaczymy. Pozdrawiam!

Gość buszko
Jagódko mam jeszcze takie pytanko. Mianowicie przez ile dni po owulacji można współżyć by jak największe było prawdopodobieństwo ustrzelenia chłopca? Czy tylko tego dnia po owulacji?. Będę wdzięczna za odpowiedź.

Gość Jagoda 20
Najlepiej by było aby to był jeden konkretny strzał. Dobrze jest też aby Twój partner wypił sobie dobrą szklankę mocnej kawy. Tak więc nie ryzykujcie w kilka dni po owulacji. Ponoć pomocne też są testy owulacyjne. Może jak wszystkie metody się połączy, to da lepsze efekty. Ja trochę żałuję, że nie sprubowałam połączenia tych wszystkich metod, może wtedy bym miała większą szansę na dziewczynkę. Ale za tydzień idę na USG, więc się dowiem co w "trawie piszczy". Ale chłopca o wiele łatwiej począć. U mnie w rodzinie nie ma ani jednej dziewczynki, a chłopcy byli robieni właśnie w dzień lub jeden po owulacji. Myślę,że masz dużą szansę, ale śpiesz się powoli aby mieć pewność,że to właściwy dzień.

Gość Clearplan

Gość buszko
Jagódko jestem Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź. Ja życzę powodzenia żeby jak zrozumiałam to była dziewczynka. Wiem że najważniejsze aby dzidziuś był zdrowy ale czasami chciałoby się zrobić przyjemność mężowi dziadkom żeby to pierwsze dziecko było chłopcem. Ale tak czy siak i tak kochać się będzie je nad życie. Pozdrawiam.

Gość Jagoda 20
Zapomniałam Ci jeszcze napisać o jednej ważnej sprawie. Jeżeli chce się mieć chłopca, to do tego właściwego dnia trzeba się powstrzymać od współżycia, a to dlatego aby plemniczki męskie były bardzo silne, a przy częstym kochaniu niestety się osłabiają. Życzę powodzenia!!

Gość Clearplan
Clearplan zakupić...

Gość a co to jest

Gość buszko
Czy to test owulacyjny ? Jaka jest jego skuteczność?? Czy komuś pomół i się nie pomylił.

Gość Jagoda 20
Testy owulacyjne też nie pokażą Ci dokładnego dnia jajeczkowania. Działają na podstawie hormonu który pojawia się na kilka dni przed owulacją, a znika po owulacji. A czy jakie długie masz cykle?

Gość Jagoda 20
Widzę,że strasznie zależy Ci na chłopcu, warto w to wszystko włączyć te metody, ale chyba też nie ma co się bardzo nastawiać aby się nie rozczarować. Jeżeli to jest Twoje pierwsze dziecko to najważniejsze aby było zdrowe.

Testy owulacyjne nigdy nie dadzą 100% pewności, bywają wadliwe partie jaki w przypadku testów ciążowych, ich skjutecznośc jest jednak bardzo wysoka.- To też dobry sposób na określenie dnia owulacji.

Gość buszko
Jagódko pytałaś o długość cyklu u mnie w dużej mierz miesiączka jest co 25 dni. Najdłuższy cykl wyniósł 30 dni, a najkrótszy 23 dni. Sama nie wiem czy takie cykle w wiekszości co 25 dni, ale przeplatane 26 i 28 dniami można uznać za regularne?? Jak wtedy najlepiej zaplanować?