Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fiolka5

cukrzyca ciązowa

Polecane posty

Gość fiolka5

Hej dziewczyny. Miałyście może cukrzyce w ciąży? Co trzeba robić i czy ma to jakieś poważniejsze skutki zwłaszcza dla dziecka

Gość 000
moja koleżanka miała ,musiała mierzyć sobie poziom cukru i w razie potrzeby zastrzyk z insulinki,dziecko ma super zdrowe a jej cukrzyca po porodzie minęła:)

Gość fiolka5
super to pocieszające

no właśnie mnie też ten temat dotyczy.Miałam po obciązeniu glukozą za wysoki cukier i teraz musze go powtórzyć. Boję się żeby to zaniedbanie nie miało konsekwencji dla dziecka.Czy w ogóle w ciązy wszystkie robicie lub robiłyście test na obciążenie glukozą?

tak,teraz wszystkie kobiety w ciazy maja zalecany test na obciążenie glukoza,

na pierwszym wyszło mi że mam cukrzyce-wynik musiałam poprawić za miesiąc.W tym czasie byłam na diecie tzn zero cukrów i co nie zdowe.Dużo warzyw,jogrtów.Po miesiącu wyszło lepiej.Napewno będzie dieta w kazdym razie

Gość fiolka5
czy może to zaszkodzić dzidziusiowi?

moze to zagrozic dziecku, ale równiez dziecko rodzi sie bardzo duzo, zawsze ponad 4kg. ja np. o mało bym miala cukrzyce, a i tak urodzilam dziecko zz wagą 4850.

http://polki.wp.pl/kat,1676,wid,5305792,wiadomosc.html?ticaid=1e97 ja miałam cukrzycę ciężarnych. Kilka razy dziennie musiałam mierzyć poziom cukru oraz trzymać dietę. Mała urodziła się zdrowa. pozdrawiam

no rzeczywiscie nie zawsze dzieci ważą po 4 kg, ale przewaznie. w wiekszosci przypadków tak wlasnie jest.

Gość wyniki
ja w ogóle nie wiedziałam że takie badania się wykonuje w ciąży a lekarz dał mi skierowanie na glukoze na czczo...teraz mam zdrowe dziecko mimo że obrzerałam się słodyczami. Pozdrawiam

Gość iwka chicago
jak wygladala wasza dieta? czego poza slodyczami trzeba unikac? ja jestem w 7 miesiacu i mam cukrzyce ciazowa,

mi gin powiedzial żeby wykluczyc słodycze,soki (jak najbardziej i jak najszybciej) .Powiedzial że jak będe głodna to bym wpylała twaróg (oj ciezko było,aż mi zbrzydł) że to mi tylko momoże itd. Ja chodż miałam cukrzyce to moje dziecko nie urodziło się takie duże 3090 ,a w szpitalu waga jeszcze spadła czyli wyszlo niecale 2800 przy wypisie do domu ,dodam że miał 52 cm.Wiec wcale to nie ejst regóła że dizecko urodzi się duże. Cukrzyca to dosc poważna sprawa,może zagrażać dziecku,może urodzić się chore-tak mi lekarz mówił

Gość upuuup
napiszcie cos wiecej na temat tego co trzeba natychmiast odstawic... czy trzeba isc do szpitala ?

Gość kkaarriinnkkkaaa
mi lekarz kazal odstawic slodycze i soki ale przeciez we wszystkim jest cukier i ja nie wiem co to robic nawet jak jem jogurt to ma cukier to co powinnam go nie jesc? ja jem wszystko tak jak jadlam tylko nie slodze herbaty nie jem slodyczy i sokow mam nadzieje ze to wystarczy jestem w 7 miesiacu mam nadziejej ze moja dzidzia bedzie zdrowa, napiszcie co jecie zeby zastapic slodycze bo ja je uwielbiam zjadam duzo owocow

Gość nulika
ja rowniez prosze o porade ,bo przy ostatniej próbie cukier wyszedl mi 206 a do lekarza mam wizyte dopiero za tydzien :(

Gość ewelinaewelina1
witam!!Dzieci mamus z cukrzyca ciażowa nie rodza sie duże dlatego że sa grubiutkie.To wyglada mnw.tak.Trzustka mamy cukrzycowej jest niezdolna do wytwarzania odpowiedniej ilości insuliny,dlatego tez te insuline wytwarza trzustka dziecka , ale wytwarza ja dla dwojga bo dla siebie i mamy.Wiec takie dzieci rodza sie z takimi duzymi brzuszkami,powtarzam nie dlatego ze sa grubaski ,tylko maja przerosnieta trzustke.Czesto konieczne jest wtedy operacyjne leczenie.Czasem dzieci mam cukrzycowych rodza sie niewidome.Ale to dotyczy mam które mają cieżki przebieg cukrzycy gdzie trzeba stosowac insuline dożylnie,a taka cukrzyca jest nieleczona.Często cukrzyca ma dość łagodny przebieg i wystarczy tylko dietka.Jak u ciebie potwierdza cukrzyce dostaniesz skierowanie do poradni w której zajmuja sie mamai z cukrzyca ciażową.I tam poinstruuja cie co trzeba jeść.Ztego co wiem należy wykluczyć na stałe białe pieczywo-tylko razowce,nabiał bo wbrew pozorom tam jest pełno cukru-i dziwie sie lekarzowi który kazał jesc twaróg,zero soków,owoców no i oczywiscie słodyczy.

Gość iwka chicago
to wlasciwie nic nie mozna jesc z tego co piszesz ewelina nawet owocow to juz jakis wymysl owoce mozna jesc bez ograniczen

Gość dona1309
ja niestety też mam za wysoki poziom cukru bo aż 151 lekarza też mnie skierował na drugie badanie obciążenia glukozą wcześniej miałam do wypicia 50g glukozy teraz aż 75g muszę wypić i teraz jak wyjdą mi złe wyniki to zapewne pójdę do szpitala .

U mnie z tym było tak. Najpierw przy standardowym badniu krwi wyszła mi glukoza na czczo 109 (norma do 105) no to lekarz kazał mi zrobić obciażenie 50g glukozy. I wyniki były nieciekawe -na czczo 101 (no jeszce w normie) ale po godzinie od obciażenia 154 (norma 140). Na następnej wizycie doktor powiedział że powinnam teraz zrobić obciażenie 75g glukozy jednak ma podejrzenia co do rzetelności labolatorium w którym robiłam badania i położył mnie do szpitala. Tam zrobili mi obciażenie 75g i wyniki wyszły wprost ksiażkowe -i na czczo i po obciążeniu (na czczo w granicach 85 - przedtem zauważcie że było min. 101). Przez cały następny dzień jadłam normalnie i robili mi krzywą cukrową. I o dziwo wszytkie wyniki były jak najbardziej w normie -nawet po sporym obżarstwie obiadowo -kolacyjnym. Trochę się wynudziałam przez to leżenie w szpitalu ale przynajmniej wiem że wszystko ze mną jest ok. A gdybym poszła robić drugi raz obciażenie w tym labolatorium to pewno znów coś wyszło by podwyższone i trafiłabym pewno tak czy tak do szpitala tyle tylko że później i o wiele bardziej bym się przez ten czas denerowała.

Gość jallis
odstawic koniecznie biale pieczywo oraz ciemne slodzone karmelem i innymi cukrami zytnie lub chleb pytlowy najlepiej jogurty tylko bez cukru i bez owocow owoce mozna spozywac tylko do 18stej podobnie jak soki owocowe-zreszta rozcienczone conajmnie 1:1 z woda pozatym duzo wazyw mieso nietluste: indyk- drob i ryby-cielecina-zadnej wieprzowiny ilosc owocow to 1jablko +np 2-3 mandarnki

Gość przyszlamama
Czesc dziewczyny u mnie w 7 miesiacu ciazy stwierdzono cukrzyce ciazowa. Po tesie obciazenia glukozy 50 g mialam lekko podwyższony cukier i zostalam skierowana na drugie badanie glukozy tym razem 75 g okazalo sie ze mam cukrzyce ciazowa. Teraz jezdze do diabetologa mam diete jem 7 razy dzienie musze 4 razy dzienie mierzyc cukier glukometrem nie jest to przyjemne ale czego sie nie robi dla dzidziusia:) Ktoras z was pytala co powinna jesc wiec tak zero słodyczy ciast plackow ciastek nic zero! nie slodzimy kawy ani herbatki mozna pic soki ale 100 % bez cukru polecam fortune jablkowa, pomaranczowa lub z czarnej porzeczki. Co do sokow to nie przesadzac pic z umiarem owoce mozna jesc ale nie duzo np na sniadanie jablko na podwieczorek pomarancza i np. na kolacje kilka sztuk winogron. Nie wolno jesc tlustego smazonego majonezow sosow czosnkowych itp. ewentualnie keczup i to troszeczke. Jednym słowem duzo ryb oraz miesko chudziutkie najlepiej gotowane lub z rusztu. Jesli macie jakies pytania bardzo chetnie odpowiem:) A i jeszcze dziewczeta duzo ruchu nie wylegujemy sie w łozeczkach :)

Gość DiAD
__CUKRZYCA typu 2. Można ją POKONAĆ !! Przy cukrzycy ważnym jest aby dostosować odżywianie do tabel z tzw. __NISKIMI węglowodanami. Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają TRZUSTKI. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie NIE przekraczające po spożyciu DOZWOLONEJ granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych. Dostosowanie się do tabel ZALECANE i DOZWOLONE pozwala w kilka dni ustabilizować poziom cukru we krwi i NIE jest to TRUDNE !! Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani powietrze, ani woda mineralna, lecz ZJADANE węglowodany. Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować OD ZARAZ !! Zobacz też; __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/ Roma GIRO, Lisboa

Gość Sylwia_20
Hej dziewczyny! Dzisiaj miałam test na obciążenie glukozą, tzn pobrano mi krew, następnie dostałam 75g glukozy do wypicia i... na tym koniec, gdyż pielęgniarka poprosiła mnie żebym przyszłą na kolejne pobranie krwi za godzinę, pod warunkiem że nie zwymiotuję. Nie wiedziałam, że to może mieć taki skutek, przeciwnie myślałam,że będzie to przyjemne badanie. Stało się inaczej. Od razu po wypiciu zemdliło mnie, mąż szybko kupił mi cytrynę (pielęgniarka powiedziała,że to podobno pomaga w przyswajaniu cukru), która nie pomogła. Po 10 minutach wszystko zwróciłam. Zgłosiłam to pielęgniarce, która stwierdziła, że w takim razie zmuszeni są bazować na pobraniu krwi bez obciążenia glukozą i może zdarzyć się tak, że zostanę po raz drugi skierowana na to badanie. I w związku z tym mam do was pytanie. Macie jakieś sposoby, które ułatwiają przyswajanie cukru podczas takiego badania? Dodam, że na badanie przyszłam na czczo . Nie chcę żeby sytuacja się powtórzyła podczas ewentualnej powtórki badania.