Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość garbata

Czy są sposoby na krzywy kręgosłup?

Polecane posty

Gość garg
A ja mam kyfoze, lordoze brzuch mi wystaje, garb mi wystaje. Ale jak wstaję rano to wciagam i napinam brzuch, ściągam łopatki i nie jest tak tragicznie, z tym, ze po całym dniu mięśnie mnie napier... niemiłośiernie. Niedlugo może pójdę na operację, jeszcze sie nie zdecysowałem, bo jednak jakies powikłania też mogą być, no i ten pręt w plecach... Jak nic mi nie pomoże to za parę lat strzelę sobie w łep ;) pozdro dla pokrzywionych

Gość nie ma sie co łamać
tylko ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć. Kiedy tylko sie da.

W czasach szkolnych lekarz jako rehabilitację polecił mi kleknąć na podłodze pochylić się i dmuchać do przodu piłeczkę ping ponga. Pamiętam całe plecy mnie bolały ale dziś mam je proste

Gość Pokrzywdzony87
Witam mam 22 lata od bardzo dawna miałem problemy z kręgosłupem a zaczelo sie od zwyklegop garbienia moje miesnie byly slabe a ze bylem dosyc wysoki nie wystarczajaco podtzrymywaly kregoslup dlatego sie garbilem przez lata. w wieku bodajze 13 lat poszedlem do lekarza i powiedzial ze to ostatni dzwonek na leczenie;/ zaczelem codziennie chodzic na rehabilitacje w celu wzmocnienia miesni podtzrymujacych kregoslup czyli miesni brzucha i grzbietu. chodzilem na rehabilitacje 5 dni w tygodniu przez kilka lat. niestety wady postawy nie mozna bylo cofnac;/ ale przynajmniej mozna bylo niedopuscic do pogorszenia sie wygladu kregoslupa. w wieku 16-17 lat zaczelem cwiczyc na silowni niestety amatorskiej co moja rehabilitantka zdecydowanie odradzala. no coz wzmocnilem wszystkie miesnie teraz przynajmniej ludzie az tak bardzo nie zwracaja uwagi na moje krzywe plecy. juz sie tak nie garbie . na dzien dzisiejszy czuje sie dobrze mam nadzieje ze tak bedzie dalej. dlatego wszystkich "pokrzywdzonych" goraco zachecem do zapisania sie na profesjonalna silownie ;) niestety ciagle czuje sie bardzo niekomfortowo bez koszulki ;/ no coz takie zycie. ale najgorsze to czekac i nic nie robic ze swoja postawa pamietajcie ze samo sie nic nie zrobi. mysle ze silownia moze bardzo pomoc szczegolnie osoba ktorych wady postawy nie sa az tak bardzo zaawansowane ;d pozdrawiam wszystkich nie lamcie sie tylko zabierajcie sie do cwiczen ;d

Ja mam taki problem z kręgosłupem, ze nie mogę dotknąć ziemi na prostych nogach palcami, nie mogę robić przysiadów nie odrywająć stóp od zmieni i nie mogę usiać na ziemi z nogami wyprostowanymi oraz plecami. Mam 14,5 lat. Kto coś mi może doradzić??

Gość Agammmmm
A ja ze swoim niesfornym kregosłupem walcze od podstawowki i nic :/ chodziłam na gimnastyke korekcyjna poźniej były rożne cwiczenia, chodziłąm na basen i była poprawa ale poźniej znowu sie zaniedbałam i przestałąm chodzic :( na dzien dzisiejszy moj kregosłup jest w opłakanym stanie bo mam skolioze a na dodatek wystaje mi dupa i brzuch. Robie rożne cwiczenia ale tak od czasu do czasu bo trudno jest mi sie zmobilizowac i po prostu juz mi sie nie chce... QAZWSXEDC ---> tez mam podobnie - nie moge dotknac ziemi na prostych nogach a na dodatek jak przykucne to wywalam sie do tyłu. Jak juz sie zmobilizuje do cwiczen to robie skłony japonskie tj. siedzi sie na ugietych nogach i pochyla do przodu wyciagajac rece jak najdalej do przodu jednoczesnie nie odrywajac pupy od piet albo chodzenie z ksiazka na głowie tez jest dobre i ogolne rozciganie ;) o i jeszcze lezy sie na brzuchu, rece skrzyzowane na karku i sie odrywa głowe i rece od ziemi i podnosi rece jak najwyzej do gory tak żeby ściagnac łopatki :) mam 17 lat i mam nadzieje że sie jeszcze wyprostuje (oby tylko) ;)

Gość DiAD
__PODPOWIEDŹ: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. PŻ.1. Opis książki: Publikacja w sposób czytelny i realny biologicznie rozwiązuje problem nadwagi oraz otyłości, również cukrzycy typu 2, u osób, które są dotknięte tymi chorobami. Należy jednak dostosować się do wskazówek dietetycznych i realizować plan odżywiania własnego organizmu w oparciu o produkty zawarte w zamieszczonych tabelach wg prozdrowotnej, odchudzającej klasyfikacji tzw. __ INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu. Jest to łatwe i smacznie równocześnie. Oryginalne przepisy !! Tabele te opracowali naukowcy z krakowskiego instytutu naukowego o nazwie: __INSTYTUT IRL KRAKÓW. P. S. Rozdział R33 zawiera zestaw ćwiczeń na __MIĘŚNIE OKOŁOKRĘGOSŁUPOWE, które w praktycznej, indywidualnej realizacji, finalnie rozwiązują problem BÓLÓW KRĘGOSŁUPA u człowieka. Patrz też: __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. Autor: INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Wydawca: Wydawnictwo Naukowe INSTYTUTU IRL KRAKÓW __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/ Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH

Gość nyrion
a ja mam do sprzedania pajączka 2 generacji... może ktoś chce? Działa bardzo dobrze, bo nie był prawie wcale używany. oddam za 30zł. ale nie w orginalnym pudełku, bo te wyrzuciłam :P Jakby kto chciał to piszcie na nyrion22@gmail.com

a w takim przypadku polecam odwiedzić dobre centrum rehabilitacji, ja sprawdziłam jedno w gdansku, właściciel nazywa się "Zaglaniczny" i jestem bardzo zadowolona z tego wyboru, też mam problemy z kręgosłupem, nie oddawaj się tylko w niepowołane ręce!

a w takim przypadku polecam odwiedzić dobre centrum rehabilitacji, ja sprawdziłam jedno w gdansku, właściciel nazywa się "Zaglaniczny" i jestem bardzo zadowolona z tego wyboru

Gość helenka55
Oczywiście ze sa posoby,wystarczy objerzeć sobie te filmiki www.youtube.com/perfectharmonyTV i tak naprawde zwrócic uwage na swoja postawe i na to na czym spimy.

Gość rferfre
up

Gość rferfre
zna ktoś jakies cwiczenia na to?

Gość ruckgrad2
Zainteresowanych zapraszam na stronę : www.ruckgrad2.com.pl

Gość ruckgrad2
Zapraszam na strony : www.ruckgrad2.com.pl www.copoer.manifo.com Pozdrawiam.

Gość szamanka :)
hej !! Mam 14 lat. Niestety mnie również dosięgła skolioza , będe musiała chodzić niedługo w gorsecie i dla mnie jest to poprostu coś strasznego . Boje się nieakceptacjii wśród rówieśników , zapowiada się masakryczny rok :( do tego wystapiły u mnie jeszcze problemy z oddychaniem . Cały czas musze brać głębokie oddechy i wydaje mi się że moje płuca są jakby za małe jak biore te oddechy trudno mi wogóle oddychać co robić??? stało się to niedawno wcześniej tak nie miałam ;( jeszcze do tego śpiewam i boje się że już nie będe mogła zaśpiewać żadnej piosenki bo nie zdąże z moimi wdechami zaczne się dusić . Od czasu tych oddechów nie śpiewałam boje sie ratunku pomocy !!! co radzicie ??? czy to może mieć coś wspólnego ze skoliozą ??? niewiem co robić :( najgorszy jest lęk przed tym że już nie zaśpiewam . co radzicie ?

Gość śpiewć chce
hej !! Mam 14 lat. Niestety mnie również dosięgła skolioza , będe musiała chodzić niedługo w gorsecie i dla mnie jest to poprostu coś strasznego . Boje się nieakceptacjii wśród rówieśników , zapowiada się masakryczny rok :( do tego wystapiły u mnie jeszcze problemy z oddychaniem . Cały czas musze brać głębokie oddechy i wydaje mi się że moje płuca są jakby za małe jak biore te oddechy trudno mi wogóle oddychać co robić??? stało się to niedawno wcześniej tak nie miałam ;( jeszcze do tego śpiewam i boje się że już nie będe mogła zaśpiewać żadnej piosenki bo nie zdąże z moimi wdechami zaczne się dusić . Od czasu tych oddechów nie śpiewałam boje sie ratunku pomocy !!! co radzicie ??? czy to może mieć coś wspólnego ze skoliozą ??? niewiem co robić :( najgorszy jest lęk przed tym że już nie zaśpiewam . co radzicie ?

Gość Nateńka
Współczuję :( Może zacznij chodzić na basen, zainwestuj w rehabilitację, fitness, ewentualnie w krzesło Entelo? Wiem , że są takie, ze specjalnym oparciem, przy którym trudno się garbić, bo u siostry w szkole dzieciaki przy takich siedzą i pierwszaki nie mają problemów z bolącymi, krzywymi plecami. Poszperaj!! Mają różne rozmiary, w zależności od wzrostu, więc spokojnie dobierzesz i dla siebie:)

Gość alakoalaaaaa
Możesz coś więcej napisać o tym krześle? Zainteresowało mnie to, bo mój siedmiolatek strasznie garbi się nad lekcjami, podejrzewam, że przez 5 godzin siedzenia w szkole jest to samo :/ Wolałabym uniknąć późniejszych problemów z kręgosłupem u niego.

Gość Maya90
Pewnie, że są sposoby by walczyć z krzywym kręgosłupem. Najpopularniejsze są chyba odpowiednie ćwiczenia i pływanie grzbietem. Ale to nie wszystko co możemy zrobić. Możemy kupić dobre krzesło, które będzie pomagało naszemu kręgosłupowi podczas pracy i ogólnie siedzenia na nim. Możemy być spokojni o naszą pociechę nawet jeśli godzinami się uczy, siedząc na dobrym krześle jego kręgosłupowi nie dzieje się absolutnie żadna krzywda.

Gość gość
@Maya90 a jakie to krzesło?

Gość gość
Tylko najpierw ten kregosłup musi byc sprawny i zdrowy,wiec podstawa jest odpowiedni ****** dieta

Gość gość
Jak nie bedzie odpowiedniej diety i odpowiedniej ilości ruchu to zadne krzesło ani piłka nie pomoga

Gość Maya90
Wiadomo, że podstawa to ćwiczenia. Jeśli interesuje Cię to krzesło to takie jak na tej stronie: entelo.pl . W internecie jest wiele mam zadowolonych z jego zakupu. Rozkłada ono w odpowiedni sposób masę ciała nie obciążając kręgosłupa.

Gość sylkawawa
a jak się to krzesło sprawdza w praktyce, masz może? Dla nastolatka tez się nada czy raczej dla młodszych dzieci?

Gość malaga28
Dla nastolatka, dla dorosłych również. Jest ono dobierane do wzrostu, więc każdy może używać. Ogólnie jest fajne, ładnie wygląda, jest wygodne. Prawidłową postawę przyjmujemy na nim niejako z automatu.

Gość gość
Witam.od dawna mam krzywy kręgosłup i krzywy układ chodzenia.Chodzi o to że prawą nogą zakrzywiam bardziej do środka a lewą idę prosto,ale tutaj chodzi o kręgosłup.Jak byłam mniejsza nonstop mimo że rodzice mnie upominali siedziałam z podwiniętymi nogami.Teraz moją metodą na krzywy kręgosłup są oczywiście ćwiczenia,oraz gdy siedzimy to pod plecy dajemy prostą butelkę i opieramy się o nią i tak siedzimy.Mi to trochę pomaga.Pozdrawiam i życzę by wasze kręgosłupy się wyprostowały :)

Gość gość
Dla mnie dobry materac to podstawa - ja mam akurat z Art Medic i sprawdza się idealnie. Jest dobierany indywidualnie, do preferencji i budowy ciała, posiada zmienną twardość, co jest ewenementem na polskim rynku. Powiem, że komfort jest bardzo wysoki - czuję też, że lepiej się wysypiam. Silne mięśnie to podstawa- muszą przecież utrzymywać cały kręgosłup w pionie - jak są słabe lub osłabione przez długotrwałe przebywanie w jednej pozycji - to robi się problem, nierzadko na całe lata, który może skończyć się nawet operacją.

Gość Lalanka28
Mnie garb zaczął się robić od siedzenia przed komputerem po nocach, zaczełąm się bać że mi tak zostanie. Wiele osób mówi że po 18 rż już nic nie da się z plecami zrobić. Poszłąm na padania i okazało się że mam skoliozę no i najgorzej w odcinku piersiowym. Po paru miesiącach rechabilitacji + basen zauważyłąm że mi się poprawilo :) Chodziłam tutaj http://rehabilitacjafizjomed.pl. Polecam, stosują najnowocześniejsze metody.

Gość JagodaWilczek
Warto sobie zakupić wkładki ortopedyczne i regularnie ćwiczyć, najlepiej chodzić na jakąś rehabilitację, a jeżeli chodzi o dzieci, to na zajęcia korekcyjne. Proszę o tym poczytać http://www.soyez.pl/dopasowana-wkladka-ortopedyczna/