Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ginad

Becikowe

Polecane posty

Gość gjhg
Tutaj mowa o becikowym, ale wkradły sie jakies płaczki, którym polityka dla pracodawców nie odpowiada, załoz topic o pracodawcach i tam sie zal. Ja nie mam zamiaru rozpaczac nad dziura budzetowa, ani nad tym ze ktos mi chce 100 złotych dac i chociaz biedna nie jestem, to tysiac złotych to nie 100, zawsze sie przyda, albo nie dam pracodawcy swojemu, zeby mu troche ulzyc w cierpieniu.

Gość oj już tyle tych tematów
zdumiona twoja sprawa................ w każdym razie ja w tym roku rezygnuje z zatrudniania i nikt ode mnie kasy w związku z tym nie dostanie, ani państwo w podatkach, ani nowi pracownicy w postaci pensji. Ja jak tak dalej pójdzie, to zarejestruje firmę gdzie indziej w UE i w dupie będę miała to, że rząd nie ma z czego wypłacić "becikowego" czy emerytur. Wasza strata, chciałaby coś zrobić dla tego kraju, ale skoro ciągle tylko mi się rzuca kłody pod nogi to nie będę się narzucać :)

Gość zdumiona i wogóle
sorki trochę się rozpędziłam :D . Oczywiście że cieszę się z becikowego. Ja mam całą listę zakupów na 1000 zł :D

Jak sobie kupi nowy samochód to napędzi gospodarkę, bo zarabiają na tym dealer, producent lub importer samochodu i wszyscy ich pracownicy. Becikowe dostaniesz, ale to znaczy tylko tyle że ktoś za to zapłaci. Nieważne czy pracodawca z będzie z podatków - nie ma nic za darmo.

Gość oj już tyle tych tematów
i kupcie sobie te wózki i cieszcie się tym tysiakiem, który wam się rozpłynie rękach- wiem z autopsji ba sama mam dziecko i wiem ile kosztuje! i dalej klepcie sobie biedę! Pozdrawiam i idę do roboty bo na jednym kompie mi się liczyć skończyło :)

Gość oddam tobie ten tysiąć
oddam tobie ten tysiąć, a ja coś dostanę od ciebie ?

Gość juz w tym roku
no wiesz nie wszystkich stac na wózek za 1000 dla dzieciaczka

wracaj do pracy i pozwól innym cieszyć sie z tego tysiaka co sie rozpłynie w rekach..bo mnie np. bardzo sie przyda nawet taki jednorazowy przypływ gotówki..a tysiak dla mnie to i tak dużo..

Gość zdumiona i wogóle
ale się zdenerwowałam :D Ale potrzebuję potwierdzenia na 100 % czy będzie to becikowe w tym roku dla wszystkich ????

Gość gjhg
Prawda jest taka, ze jesli becikowe dotyczyłoby której z was to bys tutaj nie siedziała. Takze nie płacz i idz sobie liczyc na komputerze, a jesli chodzi o to kto za becikowe zapłaci, to dziewczyno rozejrzyj sie ile pieniedzy wokół jest trwonionych, na chciwych urzedników, nie zal ci takiej kasy i jakos nikt nie krzyczy, ze to uszczuplanie budzetu.Ale polak to awsze zazdrosci i załuje drugiemu.

Gość lala la
becikowe to kretynski pomysl, zabrali sie do polityki rodzinnej od dupy strony, zamiast tego durnego becikowego niech wymysla, co zrobic, zeby mloda mama, czy tez kobieta w ciazy, nie byly zwalnianie, czy przenoszone na inne stanowiska, zeby praca na nie czekala i w ogole, jak ulatwic pogodzenie macierzynstwa z praca. ktos tu narzeka, ze pracuje dluzej niz 8h dziennie :D to jest teraz standard, a myslicie, ze wlasciciele malych firm, czy w ogole firm prywatnych to ile pracuja?????? niestety takie sa teraz czasy, jesli chce sie posadke od 8 do 16, to chyba tylko w budzetowce, ale wtedy nie ma co liczyc na kase. A tak w ogole, to proponuje zalozyc wlasny interes (wbrew pozorom nie takie to trudne) i samemu zobaczyc, jak to jest "na swoim", ile trzeba sie nalatac, nazalatwiac itd. Od razu pisze, ze swojej firmy nie mam. Prawda jest taka, ze jesli ktos chce robic kariere, to musi sie nastawic na pewne wyrzeczenia, gdy ma sie licznik 8-16, to nic z tego nie bedzie.

Gość lala la
gjhg skad wniosek o tym, ze jej nie zal pieniedzy trwonionych w inny sposob?

Tyle tylko że becikowe NIE będzie płacone z aktualnie trwonionych pieniędzy.

Gość zdumiona i wogóle
"tos tu narzeka, ze pracuje dluzej niz 8h dziennie to jest teraz standard, a myslicie, ze wlasciciele malych firm, czy w ogole firm prywatnych to ile pracuja?????? - a co mnie to obchodzi ile pracodawdcy pracują :D. Chcieli firmę to niech siedzą 24 godziny na dobę. Moja szefowa wróciła do pracy 1 dzień po porodzie :) - jej wybór. W Polsce jest dużo zrypanych ustaw a wszyscy się przyczepili do becikowego. A dlaczego nikt się nie przczepie do tego że w Zusie pracownicy najniższego szczebla co roku dostją 2500 tysiąca tzw 13 -tki??? i na święta 1000 zł??? a dlaczego Kościoł nie płaci podatków??? a dlaczego my płacimy podatek na Kościół ??? Naprawde jak ktoś nie chce brać tego becikowego to niech nie bierze

Uważam, że becikowe nie rozwiązuje ŻADNEGO problemu1. Ci co mają pieniądze albo na nie chociaż nie narzekają - będą mieli gdzieś becikowe i przyrostu naturalne z ich strony i tak nie będzie2. Rozmnażać (brzydko nazywając rzecz po imieniu) będą się przede wszyscym Ci, którym 1000 przyda się na wódkę...3. 1000 złotych, co to jest? To przecież na wyprawkę nie starczy - nawet rzeczy używanych.4. nie zmieni to absolutnie sytuacji naszego kraju - jedna osoba pomimo reszty swoich wypowiedzi bardzo mądrze zauważyła, że można by zatrudnić więcej osób, w tym kobiet - przez co miałyby stałe 1000 miesięcznie a nie jednorazowo5. Problem mógłby zostać rozwiązany, gdyby zarówno pracodacy zatrudniające młode kobiety i matki jak i pracownice ciężarne czy po porodzie - mieli jakieś ulgi, wspólnie. Np pracodawca mniejszy podatek od zatrudnienia dziewczyny w wieku reprodukcyjnym i do kilku lat życia dziecka w przypadku zatrudnienia kobiety \"dzieciatek - pracownice natomiast miałyby gwarancję pracy, nie bałyby się jej utraty i nie przekładałyby decyzji o macierzyństwie w nieskończoność.6. pieniądze byłyby uczciwie zarabiane a nie dawane \"za darmo\", bo z nieba nie spadną... skończy się na jeszcze większych podatkach.Jest to nie tylko możliwe ale i realne - tylko szkioda, że nie jest brane pod uwagę...

Gość gjhg
Dajcie spokój nie macie sie do czego przyczepic juz na serio, a co ja poradze, ze matki sa zwalniane po macierzynskim, to chyba wina pracodawców,raczej, bo zawsze tłumacza sie kosztami utrzymania. Bo im zawsze mało, a dlaczego siedzis zpo godzinach w swojej firmie, bo ci sie opłaca, myslisz,ze ja nie znam takich dziewczyn jak Ty. Ale to, ze pracownik pracuje 32 godziny bez snu i odpoczynu, bo zamówien duzo, to on to dla firmy robi, to zanczy dla szefowej za darmo. A jak ci sie nie opłaca to zamknij interes i zatrudnij sie gdzies, skoro jest łatwiej.

Ja się czepiam wszystkich głupich ustaw, nie tylko becikowego. A szlag mnie trafia bo takich ustaw jest coraz więcej, becikowe zaś to już szczyt wszystkiego. Na becikowe płacę także ja, wszyscy płacimy. I nie ma przez takie durne ustawy forsy dla osób które NAPRAWDĘ potrzebują pieniędzy i nie są w stanie ich zdobyć. Od pewnego czasu na forum prosi o pieniądze matka chorego Pawełka. Niedawno widziałam w telewizji dziecko z porażeniem, które dostaje od państwa jakieś smieszne pieniądze. Matka nie może pracować bo musi się ciężko chorym dzieckiem zająć. Na właścicieli firm nie ma co pluć. Ktoś pracuje w takiej firmie i mało zarabia - ok. A co zrobiłby gdyby tej firmy w ogóle nie było? Gdzie poszedłby pracować? Dzięki tym znienawidzonym firmom wiele osób w ogóle ma co do garnka włożyć.

Gość gjhg
Dajcie spokój, to moze niech za połowe pensji pracuje,okaze wdziecznosc ze firma isnieje.Przepraszam, tak mówicie jakby szefowie tych firm zysku zadnego nie mieli, a tylko utrzymyali te firme dla pracowników.

Gość zdumiona i wogóle
eugelena, ja ciebie rozumiem i bardzo dobrze wiem że masz racje. Ale Polska to bardzo głupi naród i nigdy nie potrafił i nie będzie potrafić rządzić. Wszystko co tu napisałaś to jest poprostu utopia. A te 1000 to będzie fakt. A zdajesz sobie sprawe że płacisz też podatek na Kościół, ja sobie zdaje, płace a nawet nie jestem katoliczką. Uważam, że lepiej płacić na becikowe niż na kościół. Przynajmniej wiem, że jakaś młoda mama się ucieszy :) Becikowe oczywiście nie zwiększy przyrostu naturalnego ale przynajmniej zrekonpensuje mi za 1 miesąc pensje. Niestetu po macierzyńskim do pracy nie mam po co wracać. Jakby nie bylo becikowego, tak samo nie miałabym pracy a tak przynajmniej 1000 zł. A to co ty tu piszesz to w Polsce może udałoby się zrealizować może za 25 lat, a juz nie chce mi się poświęcać dla dobra przyszłości - ja też mam potrzeby

Gość gjhg
Z moich pieniedzy tez jest wiele swiadczen finansowanych, a czy ktos narzeka ja pracuje juz 5 lat a mam 24.Nie doszukuj sie gdzie i na co ida twoje pieniadze, bo nigdy tego nie dojdziesz, gdybys była w ciazy tez bys sie cieszyła, co woim zdaniem mam zrobic oddac je jak juz dostane, bo nie rozumiem do czego zmierzacie?

Gość do gjihg
ale ty masz roszczeniową postawę......... jak z poprzedniej epoki....... kiedy pieniądze w budżecie były niczyje i każdemu się "należało" pracodawcy to nie jakieś "ufoki" z innej planety, też chcą żyć i zarabiać i się tym cieszyć............ ale przy okazji mogą też dać pracę innym, tylko muszą mieć do tego warunki, bo jest kapitalizm i firmę prowadzi się dla ZYSKU a nie po to abyś ty miała na co narzekać.

Ja pierdzielę, wlaściciel firmy nie prowadzi jej po to by inni mieli z czego żyć. Firmę prowadzi się dla WŁASNEGO zysku, a pracownicy na tym korzystają bo trzeba im płacić. Pracownicy Microsoftu też mają się burzyć bo Bill Gates kupił sobie 2 nowe Mercedesy, a oni zapylają za średnią krajową? Mamy takie czasy jakie mamy, niskie pensje to NIE JEST wina pracodawców. KAŻDY pracodawca zapłaci pracownikowi tylko tyle ile musi. Jak MUSI zapłacić dużo specjaliście tzn. że MUSI mu tyle zapłacić, bo za mniej specjalista w ogóle nie przyjdzie pracować, albo się zwolni i pójdzie pracować gdzieś indziej za większe pieniądze. Jeszcze nie spotkałam na całym świecie pracodawcy który by dużo płacił żeby zrobić komuś przyjemność.

Gość do gjihg
właśnie mamy kapitalizm, ten kto jest bardziej zaradny i pomysłowy ten ma więcej kasy- proste............ a ty gjhe zamiast zazdrościć szefowej nowego auta, jak jesteś taka mądra to otwórz własną firmę- wtedy zobaczysz jak jest po drugiej stronie- zapewniam- wszystko ma swoje blaski i cienie

Gość gjhg
To nie róbcie z pracodawców aniołow, bo z waszch wypowiedzi wynika tylko ze pracowawca ma firme,po to aby gospodarke ratowac i jeszce dla ludzi aby prace mieli, bzdura.Temat był o becikowym a wyszło na pracodawców, a niby co ma jedno z drugim wspólnego, macie pretensje bo dali becikowe a nie ma ulg dla was od tego sie zaczeło.A pytanie było czy jest becikowe, ale odezwały sie ciemiezone włascicielki firm.

Gość zdumiona i wogóle
ale co mają pracodawcy do becikowego ??? od kiedy wchodzi to becikowe??? :D

Gość do gjihg
oto właśnie chodzi ghjihg.............. co ma becikowe do pracodawców, otóz wiele, tylko trzeba popatrzeć dalej niż na koniec swojego nosa! pracodawcy płacą podatki (najwięcej wpływów do budżetu jest właśnie od małych i średnich przedsiębiorstw), a z podatków wypłaca się świadczenia, jeżeli przedsiębiorcy będą uciekać od podakków (przenoszenie działalności, ograniczenia etatów, umowy zlecenia, itd) to zwyczajnie szybko ZABRAKNIE KASY NA TO WASZE BECIKOWE!

Gość 212cAROLINA H
niech zajma bezrobocie bo ja juz trace nadzieje na znalezienie pracy

gjhg -> naucz się czytać, bo jak na razie masz z tym problem. Gdzie kto pisze ze właściciele firm prowadzą działalność po to by gospodarkę ratować? Ja już nie jestem właścicielką firmy, ale nawet gdybym dalej nią była to miałabym głęboko gdzieś ulgi. Wolałabym taką sytację gospodarczą kraju żebym mogła np. bez przeszkód wyrzucić z pracy kobietę ciężarną, samotną matkę czy faceta nieroba. Bo sytuacja w kraju ma być taka, że oni przez to że ich zwolnię nie zdechną z głodu tylko bez większych problemów znajdą sobie nową pracę. Osobiście dziwi mnie postawa ludzi którzy zamiast pragnąć normalności i tego by każdy był odpowiedzialny (w tym finansowo) za własne dzieci, żadają by ingerowało w to państwo i dopłacało do bycia rodzicem. Mam koleżankę która jest samotną matką, źle sytuowaną. Ona czepia się tego że zlikwiowano Fundusz Alimentacyjny. Nie nawołuje do zmian w prawie by wreszcie można było ściągać alimenty od niepoważnych tatusiów - ona jest zdania że powinno płacić państwo. A może ktoś mi w końcu powie - niby ZA CO kobiety mają dostawać becikowe?

Gość zdumiona i wogóle
i co teraz ma zrobić gjgh zrzec się becikowego??? czy ma sie zrzec praw do tego 1000? przecież to nie my wymyśliłyśmy becikowe. Przecież to jest naturalne że ludzie się cieszą, że dostaną jakąś kase. Każda z nas ma tylke wydatków, że każdy grosz się przyda. - więc to jest logiczne że się cieszymy z tych pieniędzy. Przecież nie będę się martić o losy narodu, tylko jak dostatnę tą kasę to wydam na niezbędne mi rzeczy dla dziecka. Nie my to wymyśliłyśmy więc dlaczego mamy się z tego powodu zamartwiać, przejmować ;;;;;;;;;;;