Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość luisskaa

Oddawanie krwi

Polecane posty

Gość luisskaa

Wszedzie mowia, ze w kraju ustawiaja sie kolejki w punktach krwiodastwa. Ludzie chca oddac krew dla poszkodowancyh w katastrofie w Katowicach.To piekny gest, ale zastanwia mnie jedno. Czy w tych punktach pobiera sie krew bez uprzedniego zbadania? Przeciez zanim odda sie krew jest pobierana probka i badana pod katem chor, obecnosci wirusow itd. Na wyniki takiego badania czeka sie kilka dni. Czy teraz sie tego nie robi??

Gość luisskaa
chor=chorob

Gość ja mam 16 lat
oczywiście, że muszą przejść badania...

Gość luisskaa
w takim razie pobieraja od kazdego 50 ml krwi do badania, badaja, a dopiero za pare dludzie beda mogli oddac krew??

Gość honorowakrwiod
wez se dziecko poczytaj http://www.pck.org.pl/hdk_zost.php a swoja droga po to masz internet zeby szukac. wystarczy wpisac w google slowo jakie cie interesuje

Gość dziwna jesteś luisskaa
Czy ty kiedykolwiek dziewczyno oddawałas krew, ze się tak wypowiadasz bez sensu??? Chyba nie... Wobec tego uswiadomie Cie dziecko. Na wyniki badań nie czeka sie kika dni tylko kilka minut. Czy wyobrażasz sobie, ze ludzie, którzy oddaja honorowo krew najpierw poszliby raz, żeby im pobrali 30ml do zbadania, a potem po tygodniu pomaszerowaliby do punktu krwiodawstwa, żeby oddać nastepne 450 ml??? Pomysl dziwewczyno, zanim założysz sobie nowy bezsensowny topik!!!

Gość Miareczka
Przy pobraniu krwi, wpierw pobieraja próbkę a potem 450 ml. Badania robią z tej próbki,jak jest ok to krew idzie do potrzebujących jak nie jest niszczona.

Gość luisskaa
honorowakrwiod- dzieki za linka. Nie ma ten jednak informacji, ktora mnie inetresuje. "Wyobraź sobie, że już jesteś na miejscu - teraz wszystko pójdzie "z górki". Po rejestracji, wypełnisz specjalny kwestionariusz i oddasz próbkę krwi do analizy. Teraz czeka Cię wstępne badanie oraz rozmowa z lekarzem kwalifikującym. Wszystkie te zabiegi podejmuje się aby mieć pewność, czy upust krwi nie zagraża Twojemu zdrowiu i czy Twoją krew można bezpiecznie przetoczyć biorcy. Gdy już okaże się, że wszystko jest w porządku pod opieką personelu stacji przejdziesz do jakże wyczekiwanego punktu kulminacyjnego." Ten fragment nie wyjasniam czy miedzy pobraniem krwi do analizy a oddaniem krwi czeka sie 1 godz, dzien czy trzy.

Gość luisskaa
do dziwna jestes luissko- o ile wiem, krew przed oddaniem bada sie pod katem obecnosci przeciwcial HIV. na wyniki takcih badan czeka sie kilka dni. Nie, nigdy nie oddawalam krwi, uwazasz, ze dlatego jestem dziwna?

Gość honorowakrwiod
jezu, no przeciez normalne, ze czekasz kilka minut tylko, nie wiem moze z 15? nie pamietam. ale nie jest to kwestia kilku dni. tak dlugo czeka sie tylko jesli robisz badania a nie ratujesz komus zycie, nie?

Gość honorowakrwiod
masz Krew mogą oddać wszystkie zdrowe osoby w wieku od 18 do 65 lat. Kandydat na honorowego dawcę krwi winien przedstawić w placówce służby krwi dowód osobisty lub inny dokument ze zdjęciem. Krew można oddawać nie częściej niż co 8 tygodni z tym, że mężczyzna nie częściej niż 6 razy w roku, a kobieta nie częściej niż 4 razy w roku. Zawsze pobiera się jednorazowo do 450ml krwi. Oddana krew jest szybko uzupełniana przez organizm, zaledwie po kilku godzinach jej objętość wróci do normy. Wszyscy krwiodawcy podlegają badaniu oraz szczegółowemu wywiadowi lekarskiemu. Ich zadaniem jest sprawdzenie czy osoba, która chce oddać krew wyróżnia się pełnym fizycznym i psychicznym zdrowiem. Po oddaniu krwi zawsze przysługuje posiłek regeneracyjny o wartości 4500 kalorii. W 99,8% krwiodawstwo jest honorowe. Przed oddaniem krwi lub osocza należy spożyć lekki posiłek nie zawierający tłuszczów. Krew każdego dawcy ma wykonane badania wirusologiczne: HBs, anty-HCV, HCV-Ag, RNA HCV, HIV, badania odczynów kiłowych oraz ALAT PAMIĘTAJ: oddając krew możesz pomóc sobie i innym oddawanie krwi nie stanowi zagrożenia dla zdrowia krwiodawcy oddając krew nie można zarazić się żadną chorobą zakaźną

Gość luisskaa
honorowakrwiod, niepotrzebnie sie irytujesz:) pyatalm o HIV, bo na wyniki tego badania czeka sie kilka dni. Dlatego sie zainteresowalam, jak mozna je przeprowadzic w 15 minut??

Gość honorowakrwiod
a na wyniki nie czeka sie dlugo jesli masz ratowac komus zycie oddajac krew albo jesli mialabys wypadek to co wtedy? czekali by kilka dni na wyniki twojej krwi? w innych przypadkach obowiazuje kolejka i czas pracy pielegniarki. przeciez nie ty jedna oddajesz krew do analizy chcac dowiedziec sie czy jestes zdrowa.

Gość honorowakrwiod
nie irytuje sie, tylko zaluje ze ludzie tak malo wiedza i wybacz, ale tak naiwnie do tego podchodza. a na wynik hiv czekasz kilka minut. no chyba ze z wlasnej reki chcesz go wykonac. tak jak pisalem wyzej

Gość luisskaa
honorowakrwiod, dzieki za odpowiedz. sadzilam, ze na wyniki hiv czeka sie tak dlugo, bo to konieczne. Rozumiem, ze wynik tego badania mozna uzyskac znacznie szybciej. Mysle nad oddawaniam krwi, ale wpadam w panike na widok igly. Dostaje histerii przy szczepieniu na grype, boje sie igiel. Dorosla kobieta, a mam fobie jak dziecko, ale ciezko mi z tym, Boli mnie cale cialo na mysl o oddawaniu krwi. Mysle, ze kiedys sie przemoge i ddam krew.

Gość honorowakrwiod
no i wlasnie nie czeka sie. ale tylko w takich przypadkach jak ratowanie zycia (no i po znajomosci pielegniarskiej). nie ma w tym nic dziwnego ze pytasz ale z drugiej strony nie dziw sie ludziom ze irytujesz ich ze nie wiesz. a jesli sie boisz to po prostu idz z kims kto gotowy jest oddac krew i popatrz jak to wszystko wyglada. to nic strasznego a lek mozna przelamac. trzeba tylko przestac o tym myslec. powodzenia

Gość wróżka fekaliowa
Pierdolicie aż się z nosa kurzy. Krwi gościowi po wypadku nie podaje się prosto od dawcy , 3 minuty po pobraniu , tylko z zapasów. A dawcy uzupełniają te zapasy po prostu. Sama nie oddawałam krwi , ale koleżanka oddawała - pobrali jej 450 ml i po paru dniach mogła sobie odebrać wyniki. Specjalna wyprawa po to była , zabrała mnie ze sobą , bo się bała , że może ma hiv - tego to nigdy nie wiadomo w sumie. Co prawda była to taka akcja studencka , gdzie ludzie stali w kolejce przed busem , więc może w normalnych warunkach inaczej to wygląda

Gość honorowakrwiod
no przeciez normalne babo ze nie podaje sie od razu krwi od dawcy - dla biorcy. nikt o tym nie mowi tutaj. a jak chcesz badania to przylazisz. widocznie miala kolezanka powody zeby obawiac sie hiv. bo jak by nie miala to by sie nie bala

Gość gość
Jak czytam ... idiotyczne odpowiedzi na pytanie ...to mi się przypomina jedna sentencja "Nie ma głupich pytań ,są tylko głupie odpowiedzi"