Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutnaaa30

niezgodnosc serologiczna

Polecane posty

Gość smutnaaa30

Jestem w 5 tygodniu ciazy. Mam 30 lat. Jestem najszczesliwsza osoba na swiecie. Bedac na pierwszym roku studiow w wieku 21 lat zaszlam w ciaze ,która usunelam. Ja i mój maz jestesmy w niezgodnosci serologicznej. W pierwsza ciaze zaszlam tez z nim. Ja ma A RH- a mój maz O RH+. Co w tej sytuacji robic? Nie jestem w stanie powiedziec lekarzowi ,ze 10 lat temu usunelam ciaze. Nie dostalam wtedy zadnego zastrzyku odnoscie konfliktu serologicznego. To mi nie przechodzi przez usta i chyba nie przejdzie. To zbyt bolesne, przykre i wstydliwe. Zatem czy mogę ta ciaze traktowac jako pierwsza i nie bac się konfliktu serologicznego? Co mam zrobic? Może jakies badania, jeśli tak to proszę o dokladna nazwe-zrobie je prywatnie. Bardzo proszę o pomoc i z gory dziekuje za kazda wskazowke! Monika

Jak możesz pisać na forum ze usunęłaś ciąże przecież tu są kobitki które starają sie i im nie wychodzi to takie smutne i straszne !!!!!!! A więc teraz jesteś szczesliwa???????????????????????????????????????????? a wcześniej nie byłaś???????????????????????????????????????????????????????? nawet nie wiem co napisać odnośnie usuniętej ciąży!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale nie mnie tu osądzać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! każdy odpowiada za siebie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość daria_123

taki zastrzyk dostaje się po urodzeniu dziecka , ale nie wiem jak jest z ciążą usuniętą. jak najszybciej udaj się do lekarza i powiedz co i jak bo organizm może wytwożyć przeciwciała i Tą ciąże też stracisz!!!!!!!!!!!!!!!!!

wiesz, domyślam sie ze ciezko ci powiedzieć lekarzowi o usunieciu, ale nie wiem, czy jet sens milczeć i udawac, że to ta jest pierwsza....co bedzie, jak coś się stanie??/bedziesz całe życie pluć sobie w brodę...poza tym bedziesz miała też ogląd na lekarza, jak sie zachowa w takiej sytuacji-bo ja wiem ze mój nie mrugnął by okiem, choć ngdy mu nie wyznawałam podobnych rzeczy:)

Zdaje sie, że jeżeli pomiędzy pierwsza ciążą a druga minęło więcej niż 5 lat, to nie ma tego problemu. A nie możesz powiedzieć lekarzowi, że poroniłaś?

Gość waga77
na pewno nie możesz traktować tej ciąży jako pierwszej i musisz to powiedzieć lekarzowi!! przecież jego obowiązuje tajemnica lekarska i pewnie nie jedno w życiu słyszał!! Jeśli dziecko które usunęłaś odziedziczyło krew po tacie to przy tej ciąży w której teraz jesteś moze wystąpić konflikt serologiczny bo organizm mógł wytworzyć przy pierwszej ciąży przeciwciała przeciwko krwi ojca dziecka... w tym przypadku jest to bardzo istotne czy jest to Twoja pierwsza czy kolejna ciąża i lekarz powininien to wiedzieć od razu bo będzie bardziej kontrolował poziom przeciwciał w Twoim organiźmie....bo to że byłaś już w ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia konfliktu... lekarz bęzie Cię wysyłał na badania krwi przez całą ciąże gdzie będą badali czy występują przeciwciała i ich poziom.... vhyba koło 28 tygodnia (ale nie pamiętam dokładnie) podaje się profilaktycznie ten zastrzyk przeciwko konfliktowi...a na pewno dostaniesz go po porodzie ....największe prawdopodobieństwo przedostania sie krwi dziecka do ciała matki i spowodowania tym samym wystąpienia konfliktu jest właśnie przy porodzie, poronieniu....czyli Twoja pierwsz ciąża jest tu bardzo ważna..... Powodzenia!!!

wiec tak: ja jak poroniłam to tez dostalam zastrzyk .Teraz jak urodziłam zdrowa dzidize to tez mi jego zrobili

Gość Offfffffca
Koniecznie do lekarza Konflikt serologiczny to już nie problem. Nie musisz nic mówić lekarzowi możesz powiedzieć że poroniłaś - powinien skierować Cię na badanie krwi - grupy i przeciwciał - może wcale ich jeszcze nie masz. Ale koniecznie do lekarza. Jeśli masz przeciwciała a dziecko odziedziczyło po ojcu czynnik Rh to może się silnie zanemizować, więc trzeba działać szybko. Pozdrawiam

Musisz obowiązkowo poinformować o tej pierwszej ciąży!! to bardzo istotne, abyś miala pewność, że zrobiłaś wszystko co w Twojej mocy by dzidzia była zdrowa ( miala w ogóle szansę na to żeby się urodzić) i czyste sumienie. Mnie ujawniał sie konflikt serologiczny po pierwszym poronieniu przy każdej ciąży (3). Jedna skończyłą się nastepnym poronieniem a dwie zdrowymi dzidziami. Kontrola jest bardzo ważna!!!!! Przełąm się warto!

Gość powiedz
Powiedz ze10 lat temu doszło do poronienia samoistnego, np w 5 tyg ciązy, Powiedz ze zrobiłaś wtedy test i wiedzialaś ze jestes w ciaży, nie zdazyłaś iśc do gin bo po 10 dniach dostałaś @. Musisz to powiedziec dla dobra (i zycia) drugiego dziecka, musisz

Gość
To powiedz, że byłaś w ciązy ale poroniłaś. Wtedy w odpowiednim czasie lekarz poda Ci immunoglobinę. Ja jestem dzieckiem z ciąży konfliktowej. W dzisiejszych czasach to żaden problem. Mama brała jakies zastrzyki gdy była w ciązy z moim młodszym Bratem. Jednak ważne aby lekarz wiedział, że już byłaś kiedys w ciąży, bo konflikt dotyczy najbardziej kolejnego po pierwszym dziecka!

Gość smutnaaa30
Bardzo serdecznie dziekuje wszystkim zyczliwym za pomoc. Zatem powiem ,ze poronilam-a jak zapyta dlaczego?

Nie kłam, jak zacznie wypytywać o szczegóły to wcześniej czy później i tak będziesz musiała się przyznać do aborcji. Lekarz na pewno będzie chcial wiedzieć dlaczego poronilaś i to nie z głupiej ciekawości.

Gość do smutenej 30
głupia jestes jak na swoj wiek.Po co kombinowac że poroniłas czy się nie przyznawać.Jakoś pare late temu nei maiłam skrupułów do skrobanki a teraz wstyd ciebie bierze-i bardzo dobrze.Dziwi mnie to że pierwsze usunełas a nagle przy drugim dosatłas matczynnego impulsu.A może już na skrobanke teraz było już za późno???

Gość zawsze sie znajdzie osoba
ktora morały prawi :O justynka83 ulżyło ci ?

Gość powiedz lekarzowi
i lej te panienki wypowiadające się wyżej.

Gość zawsze sie znajdzie osoba
i ta powyzej ....skad wiesz co nią kierowało, ze zdecydowala się na taki a nie inny ruch ? umoralniac to mozesz swoich bliskich :P

Gość ja też mam konflikt
MUSISZ POWIEDZIEĆ i to jak najszybciej, jeżeli konflikt się uaktywni a nie dostaniesz ODPOWIEDNICH LEKÓW to możesz urodzić UPOŚLEDZONE DZIECKO!!!!!!!!!!! Lekarzowi wcale nie musisz mówić, że ciąże usuwałaś........ co to kogo obchodzi, mogłaś poronić np. mnie lakarz powiedział ,też że często zdarzają się samoistne poronienia- tzn niby normalnie dostajesz okres- a tak na prawdę to jest poronienie- i wcale nie musisz o tym wiedzieć!!!!!!!!! W tej informacji o ciązy chodzi o to, że po każdej ciąży pary z konfliktem, kobieta powinna otrzymać odpowiednie lekarstwo, aby właśnie zapobiec uaktywnieni się tego konflitu przy następnej ciązy! u mnie osobiście konflit nie wystąpił, ale przez całą ciążę co miesiąc sumiennie powtarzałam, potrzebne badania aby to stwierdzić.

Gość smutnaaa30
Czy te badanie to test coombsa?

Gość smutnaaa30
aha- i nie interesuja mnie inne odpowiedzi jak tylko na temat- wiec darujcie sobie ;-)

Pierwsze słyszę by mogło się urodzić upośledzone dziecko. Raczej dojdzie do poronienia. ?

Gość ja też mam konflikt
W warunkach fizjologicznych nie ma przeciwciał skierowanych przeciw antygenom układu Rh. Do pierwszej immunizacji dochodzi w wyniku przenikania krwinek płodu do krwioobiegu matki co może mieć miejsce w przypadku poronienia, ciąży pozamacicznej, ręcznego wydobycia łożyska, cięcia cesarskiego, porodów zabiegowych z użyciem np kleszczy, diagnostyki. Po około 8-9 tygodniach a czasami nawet i po 6 miesiącach od pierwszego kontaktu krwinek Rh+ płodu z krwią matki Rh- dochodzi do słabej, pierwotnej odpowiedzi immunologicznej, której wynikiem jest wytworzenie nieprzenikajacych przez łożysko immunoglobulin anty D klasy IgM. Ponowna immunizacja matki do której najczęściej dochodzi w kolejnej ciąży doprowadza do wtórnej, silniejszej odpowiedzi immunologicznej z wytworzeniem przeciwciał IgG anty D, które przenikając przez łożysko uszkadzają erytrocyty płodu wywołując tym samym hemolizę. Wynikiem tego jest niedokrwistość, niedotlenienie, pozaszpikowe krwiotworzenie czy uszkodzenie śródbłonków naczyń oraz udzkodzene komórek wątroby, mózgu, serca i szpiku kostnego jako wynik bezpośredniego oddziaływania przeciwciał. W wyniku narastającej niedokrwistości płód rozbudowuje pozaszpikowe ogniska krwiotwórcze w wątrobie i śledzionie co jest przyczyną ich powiększenia się. Dochodzi do zaburzeń w funkcji wątroby co objawia się obiżeniem produkowanych przez nią białek (hipoproteinemia) oraz osoczowych czynników krzepnięcia. Rozwijająca się hipoproteinemia prowadzi do wystąpienia obrzęków i przesięków do jam surowiczych. Wzmożona hemoliza krwinek czerwonych płodu powoduje nadmierne wytwarzanie bilirubiny, która może powodować żółtaczkę jeszcze przed porodem oraz zwiększone stężenie barwników żółciowych w płynie owodniowym.

Gość ja też mam konflikt
iężkość przebiegu choroby hemolitycznej płodu zależy od ilości przeciwciał wytwarzanych przez matkę oraz od okresu ciąży, w którym rozpoczyna się * Uogólniony obrzęk płodu (hydrops fetalis) - Jest to najcięższa postać choroby hemolitycznej w której stwierdza się uogólnione obrzęki skóry i tkanki podskórnej, którym często towarzyszą wybroczyny krwotowczne na skórze, a w jamie brzusznej płyn przesiękowy. Jednocześnie dochodzi do powiększenia wątroby i śledziony. W morfologii stwierdza się niedokrwistość, hipoproteinemię i hiperkaliemię. W wyniku zaburzeń hemodynamicznych dochodzi do niewydolności krążenia. W przebiegu uogólnionego obrzęku często dochodzi do obumarcia wewnątrzmacicznego płodu lub szybkiego zgonu po porodzie. * Ciężka żółtaczka hemolityczna (icterus) - W przebiegu tej postaci noworodek rodzi się z objawami zółtaczki albo żółtaczka pojawia się już w pierwszej dobie życia i jest silnie wyrażona. W przypadku nie leczenia może dojść do przekroczenia progu stężenia bilirubiny pośredniej, która zacznie przechodzić przez barierę naczyniowo-mózgową doprowadzając w konsekwencji do żółtaczki jąder podstawy mózgu (kernicterus) i uszkodzenia mózgu. Ryzyko rozwoju żółtaczki jąder podstawy przy stężeniu bilirubiny pośredniej równym 30m% wynosi około 50%. Jednak w przypadku prawidłowo leczonej choroby hemolitycznej nie powinno dojść do uszkodzenia mózgu. W przebiegu żółtaczki hemolitycznej wątroba i śledziona są częśto powiększone, stwierdza się wybroczyny na skórze a płyn owodniowy oraz maź płodowa może mieć żółty kolor. * Ciężka niedokrwistość noworodków (anemia) - Postać ta w lżejszych przypadkach charakteryzuje się niedokrwistością, która może pojawić się nawet po kilku tygodniach od urodzenia, co jest spowodowane utrzymywaniem się przeciwciał przez około 6 tygodni po porodzie. W przypadku ciężkiej niedokrwistości dziecko rodzi się z blado-woskowym kolorem skóry, dużym brzuchem, z powiększoną wątrobą i śledzioną. Objawom tym mogą towarzyszyć obrzęki o różnym nasileniu, jak również przesięki do jam surowiczych ciała.

Gość smutnaaa30
nie dopowiedzialas mi na pytanie?

Gość ja też mam konflikt
a ten test coombosa to wykonuje się po porodzie........... natomiast kilka razy w ciąży trzeba oznaczać przeciwciała, jeżeli nie wystąpią to ok........ jeżeli się pojawią to podejmuje się leczenie........... zresztą więcej masz tutaj http://www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=648

Gość ja też mam konflikt
aaaaaa link trzeba skopiować. natomiast inf. dla lekarza o twojej poprzedniej ciązy jest ważne, bo przy kolejnej ciąży ryzyko wzrasta.

Gość holaHola
powiedz mu ze poronilas i tyle .

Gość smutnaaa30
i tak tez zrobie!

Gość smutna30 jest pierd***
ale wy już całkiem żeby takie rzeczy radzic