Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wkurzona na maxa...

Kur... znowu zakalec!!!Co ja robię źle-kobitki powiedzcie!

Polecane posty

Gość wkurzona na maxa...

Chciałam żeby było miło,miałam dobry humor,troche czasu,no i przede wszystkim chęci.Postanowiłam przełamać mojego pecha w pieczeniu i zrobić babkę ucieraną.Wszystko pieknie,ładnie.Przed chwilą drżącą ręką ukroiłam kawałek i co???I znowu kur... to samo.Zakalec w całym cieście [zły} Znowu cała rodzinka bedzie się ze mnie śmiać,a ja nie tkne pieca przez następne kilka lat.Co ja robię źle??? :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pewno masz okres
albo piekarnik na gaz,tez tak mialam jak mialam ten piekarnik..nie wiem czemu ale bylam taka wku.. bo tesciu mi ciagle mowil ze nie umiem gotowac-.....Huj stary :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość możliwe że piekarnik Ci
szwankuje, albo przepis masz do bani

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wkurzona na maxa...
piekarnik jest ok,bo mojej mamie jeszcze nigdy nie wyszedł w nim zakalec:( A okresu też nie mam.Przepis z książki,poza tym to tradycyjna babka,bez jakchś tam dziwactw,więc co nie jest nie tak.Ryczeć mi się chce :( Czekam na domowników i zastanawiam się czy nie wyrzucić ciasta do kosza,bo znowu mnie wysmieją...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wkurzona na maxa...
trzymałam 50 minut w 160 stopniach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pewno masz okres
wyzuc....idz lepiej szybciutko do sklepu kup nowy...lepiej sie oplaca i nie stracisz tyle nerwow.Spruboj kiedys upiec inne ciasto jesli wyjdzie to znaczy ze ten przepis do zici jest.Znam ten bol :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość możliwe że piekarnik Ci
właśnie przepisy z książki najczęściej się nie udają, lepiej weź przepis od mamy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zacznij od ciasta półkruchego, w brew pozorom babka ucierana wcale nie jest prosta i lubi się robić zakalec. Ja zaczynałam od takiego najprostszego z owocami, nie ma bata musi się udać!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pewno masz okres
kur.. my baby to mamy przej... zawsze musimy sie nawet takimi gownami jak ciasto przejmowac :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość za gęste ciasto
za szybko wyjęte z piekarnika, zbyt szybka zmiana temperatur

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pewno masz okres
acha chcialam sie spytac czy dac ci przepis na ciasto kruche ????jest przepyszne i zawsze wychodzi ???! moj numer gg 9065208

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dałaś za niską tempeaturę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piq
Nie przejmuj się.Ja piekę od lat i wszystko pięknie wychodzi a babka piaskowa nigdy mi się jaszcze nie udała.Tu mam pecha po prostu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo dajesz za wysoką
a nie sprawdzasz patyczkiem czy już można wyjąć??? Trzymasz jeszcze jakiś czas w piekarniku zanum wyjmiesz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a moze za krotko ucieralas, dodawalas skladniki w zlej kolejnosci lub o niewlasciwej temperaturze, albo jakies zamienilas? nie martw sie, mi tez kiedys wychodzily zakalce, a to za duzo przypraw, woda zamiast mleka/ ja lubilam kombinowac :D / na pewno sie kiedys uda :classic_cool: a jak nie to masz wiele innych mozliwosci kulinarnych np. kanapki :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wkurzona na maxa...
dałam taką temperaturę jaką kazali w książce,czyli 160 stopni.Piekarnik jest elektryczny i go nagrzałam wcześniej.Nie wiem czy ciasto było za gęste-dałam wszystko tak jak w przepisie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przepisy kłamią
trzeba też mieć wyczucie ja wszystko na oko robię i wychodzi, a piekarnik gazowy mam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wkurzona na maxa...
Nie wyjełam ciasta wczesniej,zostawiłam je jeszcze w piekarniku,sprawdzałam patyczkiem-był suchy.Składniki dawałam w takiej kolejności jak pisało:żółtka z masłem i cukrem,potem naprzemian mleko z mąką i na koniec ubite białka.Przed chwila przyszła mama...Powiedziała,że nie wie co ja robie źle,bo ona tez tak piecze,tylko że daje w 180 stopniach,więc juz sama nie wiem,czy to kwestia temperatury... Pewno masz okres-zagadałm do Ciebie ale nie odpisujesz,jak coś to podaj tutaj ten przepis,co?Może wiecej takich pechwoców jak ja skorzysta:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przepisy kłamią
żle, najpierw utrzeć masło na pulchną masę, potem pojedyńczo żółtka, cukier-jak kryształ to tak długo ucierać aż się rozpuści i potem mąka i mleko, pianę i tylko lekko zamieszać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ania25....
160 stopni to za mało :p nic Ci sie nie upiecze :p 180 to minimum :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Laylah
przepis mojej mamy - NIE MA PRAWA SIĘ NIE UDAĆ 5 jaj - ubij z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym na pianę, potem wsyp 2 szklanki mąki tortowej i mały proszek do pieczenia, zmilksuj i na koniec dodaj 1 stopioną margarynę (nie gorącą!!!) zmiksuj - wlej do formy babkowej 2/3 ciasta do pozostałej części dodaj 1 łyżkę kakao , wymieszaj i polej po białym cieście.Piec - ok 40 minut w temp.ok. 180 stopni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do ciasta nie dodawaj mleka
i piec w wyższej temperaturze 180-200 stopni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
być może skłądniki były za zimne np. jajka mogły byc prosto z lodowki nie martw się, badz dobrej mysli a sie uda 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a to przepis
na biszkopt.nawet jak mam okres to sie udaje -warunek bardzo często trzeba wręcz parzyc (myc :P )ręce w goracej wodzie. 5 jaj 3/4 szklanki cukru(mozna wsypac troche cukru waniliowego)- 3/4 szklanki maki tortowej 1lyżeczka octu. Zółtka oddzielic od bialek.Bialka ubic ,dodawac stopniowo cukier , potem po jednym żółtku,ocet,na koniec mąkę.Ja zawsze wczesniej przesiewam mąkę przez sito.Wlewam do formy,wstawiam na ok .30 min do rozgrzanego piekarnika do 160-170 stopni.i nie ma bata -zawsze wychodzi.powodzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a to przepis
na taki biszkopt wystarczy ulozyc truskawki(lekko rozmrozone ,bo przeciez swieżych narazie nie ma) zalac truskawkowa galaretką (2 sztuki) i mowie ci, miodzio!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja juz 7 razy robiłam pizze i za każdym razem ma taki śmieszny płaski placek mimo wielkiej ilości drożdży. Już sie nawet przyzwyczaiłam do jego smaku. A jak sie facet ze mnie nabijał to kazałam mu samemu zrobic...i tez ciasto nie urosło mimo że wyglądalo na to że mu wyjdzie...Prawdopodobnie miał okres:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witajcie! Czy któraś z Was może mi powiedzieć, jak trzeba ustawić piekarnik, żeby urosło mi jakiekolwiek (!!!) ciasto? Temperatura z reguły 180-200 stopni, termoobieg i za każdym razem ZAKALEC! :O Myślę, że wina leży po stronie piekarnika, tj. ustawienia czy ma grzać od dołu, od góry, z obu stron, z termoobiegiem itd. pewnie wiecie, o co mi chodzi. Poradzi któraś z Was? Z góry bardzo dziękuję, w nagrodę prześlę kawałek placka :D (oby nie po raz 123456 zakalca :P)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marcysiankaaa
nie piekę ciast z termoobiegiem, ma grzać od dołu i od góry Termoobieg skraca czas pieczenia, ciasto nie zdąży dobrze wyrosnąć, ono musi mieć CZAS. Wkurzona, a jakie ciasto upiecze się w 160 st? Chyba bezy. Najlepiej 180-200

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×