Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ola R.

Czy ja jestem konformistką?

Polecane posty

Gość Ola R.

Mam trochę głupie pytanie :) Otóż - powiedzcie mi, czy jestem konformistką? Sytuacja jest konkretnie taka: niedawno skończyłam studia i zaczęłam pracować w jednej firmie, w biurze. I stwierdziłam, że podoba mi się tam :) Muszę przyznać, że odpowiada mi taka "biurowa" atmosfera - lubię, jak tam jest schludnie urządzone, lubię panującą tam atmosferę, porządek... Też np. nie mam nic przeciwko temu, że obowiązuje tam dość konkretny regulamin co do ubioru (zazwyczaj muszę przyjść do pracy w garniturze) - bo uważam, że w pracy ludzie powinni być schludnie ubrani. To dla mnie naturalne, że szefowstwo określa, jak się można do pracy ubrać. No i niedawno ktoś mi zarzucił, że z takim podejściem jestem straszną konformistką... Bo nikt normalny biurokracji nie lubi. I że jeśli np. nie przeszkadza mi takie ubraniowe "umundurowanie" w pracy, to coś ze mną nie w porządku... Co o tym sądzicie? :)

Gość łona
90 procent spoleczenstwa to konformisci:) Zyjemy w konformistycznym swiecie, juz nawet to, ze ogladacie "M jak milosc" jest konformizmem:) Dobrze na tym wyjdziesz;) Ja jestem nonkonformistka i pracy szybko nie znajde ;) Cos za cos 🖐️

Gość jebanaa
a cot o znaczy?:o

Gość Ola R.
Hm. Czyli to jednak konformizm? Nigdy tak o sobie nie myślałam...

Gość hasha
A czy Ty wiesz co to znaczy konformizm? :) Jeśli to lubisz, to postępujesz zgodnie ze swoimi upodobaniami. Moim zdaniem o konformizmie w takim wypadku nie może być mowy.

Gość tereferekuku
zgadzam sie z przedmowczynia, jezeli robisz to, co lubisz i jak lubisz to nie jestes konformistka. Konformizmem jest bardziej robienie czegos wbrew sobie, aby nie zostac uznanym za konformiste :( To jest wtedy konformizm w stosunku do nonkonformistow, hehe Zreszta, co Ci zalezy? nie ma obowiazku bycia buntownikiem bez powodu :D

Gość 19 12
Biurokracja to coś trochę innego, niż sympatia do atmosfery, jaka panuje w biurze. I faktycznie, biurokracji (we wlaściwym znaczeniu) chyba nikt normalny nie lubi. Ale tak, prawdopodobnie jesteś konformistką, jeśli zdanie innych na Twój temat jest dla Ciebie ważniejsze od Twojego własnego zdania na swój własny temat. Jeśli lubisz swoją pracę, to wszystko jest w porządku, szczęściara z Ciebie, możnaby powiedzieć... nie doszukuj się problemów tam, gdzie ich nie ma :)

Gość Ola R.
No, słyszałam opinie, że jak ktoś się nie buntuje, tylko w biurze spokojnie pracuje, to jest konformistą... Bo tylko konformista taką pracę może lubić...

Gość kukukuk
Konformizm – w psychologii społecznej oraz jako mechanizm obronny to zmiana zachowania na skutek rzeczywistego, bądź wyobrażonego wpływu innych ludzi. Bezkrytyczne, nadmierne podporządkowanie się wartościom, poglądom, zasadom i normom postępowania obowiązującym w danej grupie społecznej. Jako przeciwieństwo zachowania konformistycznego podawany jest najczęściej nonkonformizm. W socjologii jest to jeden ze sposobów dostosowania jednostki społecznej. W ujęciu Roberta Mertona oznacza zgodę na realizację celów społecznych grupy przy pomocy społecznie uznawanych środków lub w szerszym znaczeniu realizacje norm społecznych i wartości danej grupy odniesienia. Odejście od zachowań konformistycznych określane jest w ujęciu Mertona jako dewiacja społeczna. Zachowania konformistyczne w grupach są wskaźnikiem dużej spójnosci tych grup. A teraz sama sobie odpowiedz na pytanie czy jestes konformistka i jesli tak, to czy to zle?