Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malinowe oczy

dyktatorzy

Polecane posty

przeglądałam dzisiaj gazetę: \"Nowy Dzień\" i trafiłam na krótki, ale to bardzo uderzający artykuł przedstawiający 20 największych dyktatorów świata, oto fragment: 1) Omar al Baszir- Sudan w konflikcie religijnym w prowincji Darfur na zachodzie Sudanu dopuścił do strasznej śmierci 180 tys cywilów. Zamiast spacyfikować walczących wspierał jedną ze stron. przez 5 lat gościł u siebie Osamę ben Ladana 2) Kim DzongII- Korea Północna w przymusowych obozach pracy przetrzymuje 5 miliona osób! Prawie cały kraj głoduje. Kim rządzi od 1994r. cały czas inwestuje w niebezpieczny dla świata program budowy bomby atomowej 3)Than Shwe- Birma W jego armii muszą walczyć nawet dzieci, a praca przymusowa jest na porządku dziennym. Dyktator rządzi krajem 14 lat. W areszcie domowym zamknął laureatkę pokojowej nagrody nobla 4)Robert Mugabe- Zimbabwe Zrujnowal rolnictwo w zeszłym roku, w ramach \"porządkowania kraju\" pozbawił domów 700 tys ludzi. Nie dba o los ponad 2 milionów mieszkańców, którzy są zarażeni HIV. Dyktator ggnębi swoją ojczyznę już od 26 lat 5)Saparmurad Nizajazow- Turkmenia będzie rządził aż do śmierci, bo tak zdecydował. przeciwników zamyka w więzieniach. Zakazał używania radia w samochodzie, grania muzyki w TV i na weselach. Chce zamknąć wszystkie szpitale poza stolicą 6)Muammar al Kaddafi- Libia W Libi za przęstępstwo można karać nie tylko sprawcę, ale też rodzinę i sąsiad ów, za krytykę dyktatora grozi kara śmierci. jak wspomniałam było ich o wiele więcej, wybrałam tylko kilku, najbardziej typowych, bo chociaż trochę zarysować sytuację w niektórych państwach

Gość yhy
to poprostu są ludzie biedni :o chorzy psychicznie, szkoda tylko, że inni muszą przez to cierpieć :o ale żeby zabraniać grać muzyki na WESELACH, czy WYCHODZIĆ KOBIETOM Z DOMU to już trudno mi nazwać nawet przesadą :o

Gość hasha
:(

Gość już jest
Saparmurad Nizajazow-antychryst już się pojawił. Płakać mi się chce, że oni mogą bezkarnie tak krzywdzić ludzi. Zastanawiam się-co mogę zrobić? Wydaję mi się, że nic, to straszne. A Muammar al Kaddafi, następny w kolejce. Oni są gorsi niż Hitler! To na nich powinny napaść USA i Polacy powinni ich wspierać, co za koszmar.

wielcy tego swiata wola sie nie wtracac w te konflikty polecam ksiazke szachinszach pana Kapuscinskiego ja bym jeszcze wspomniala o Dagestanie... ehh. rezim... :(