Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Anouk

To nie moja rewolucja moralna.....

Polecane posty

Na to, co się dzieje, patrzę z obrzydzeniem. Polandia to też mój kraj i boli mnie, że ktoś sobie go przywłaszcza, monopolizuje i skinizuje.... Uważa,, że to, co się dzieje, zagraża demokracji i pewnym wypracowanym porządkom społecznym. Nie było idealnie, ale było normalnie..... Ktoś ma jeszcze tak..... Teraz czuję się monopolizowana:(

Ja tam tak sie czuje gdzieś od szóstego roku zycia. :o I powiem Ci że robi to na mnie coraz mniejsze wrażenie.

Ja tak mam :O Zaczynam obawiać się panowania absurdu.

taaa bylo normalnie bo dla nas to co jest nienormalne stalo sie norma. wew tych wyzszych pieciopietrowych szkolach [ markieting ] np. nauczono jak wypierdolic slabszego , glucha babcie jak oszukac by bizmesa ukrecic. a tworczy ludzie byli dyskryminowani podatkami i obciazeniami zniechecajacymi do bycia uczciwym . niewidzialna reka rynku uprzywilejowala grupke kolesi oszustow. moralnosc w pogoni za piniedzami doszla do poziomu , ze dla zysku wielu by wlasna matke w miasto puscilo. bieda korupcja to bylo normalnie?

A mnie niestety dotyka, z każdym dniem bardziej. Nie byłam przesadnie nastawiona na życie publiczne, mój świat mi starczał, ale jak jeszcze tak dłużej będzie to nie wiem.... Po prostu rządzą nami dziwaki:P jak w wierszyku:P.

Korupcja_NIE. Bieda i zróżnicowanie społeczne są zawsze wpisane w funkcjonowanie społeczeństwa..... DLa mnie normą jest poszanowanie praw obywatelskich , demokracji i wolności wypowiedzi. W Polandii rewolucji moralnej jakoś tego robi się mało, mniej z dnia na dzień:(

to chyba nie masz pojecia o prawach obywatelskich i poszanowaniu panstwa. przyklad? stadion dziesieciolecia siedlisko korupcji , przemytu istnieje bo zysk daje waskiej grupie ludzi , jednoczesnie oslabiajac budzet i generujac bezrobocie w normalnosci takie cus by nie istnialo w takiej formie. a to tylko promil nienormalnych sytuacji. wyprala nas komuna z poczucia jak to jest normalnie.

Nie zarzucaj mi nie wiedzy:P Masz rację, właśnie normalnie byłoby zrobić porządek ze stadionem dzisięciolecia, wywalić bazar Europa itp. Tylko, kto był przez ostatnie lata przeydentem WarszawY? Kto był władny wydawać decyzje? Jesteś przeciowko biedzie: tylko o ile się nie mylę, przy likwidacji tragowisk zawsze najgłośniej protestują ci drobi handlowcy, dla których jest on jedynym źródłem dochodu. MOże dla wieleu ludzi, którzy tam handlują też tak jest? Nie wiemy. Masz rację, że straszne jest to, że to, co powinno być zrobione, nie jest,. Ciekawe dlaczego? I kto w końcu mógł zmienićto w Warszawie? Ta sama osoba, która buduje IV RP. I takie pytanie....czym są prawa obywatelskie????skoro o nich nic nie wiem.

wiec ci co juz rzadzili pozbawiali nas sukcesywnie praw obywatelskich chrzakajac glosno odbytnica , ze demokracja ... prawa i ... takie tam. i doprowadzili do skrajnej nedzy kraj do mysle , ze nawet krawedzi niebytu [ skad z 36mld uroslo do 100mld] dlug ? nie wiem czy PiS bedzie dobry ale inny i przeciwny starym ukladom. w Warszawie za rzadow p.Kaczynskiego wyremontowano wiecej ulic i metro ruszylo wreszcie a za rzadow PO SLD tylko afery . a starego ukladu bronia zaciekle ci co maja z tego korzysci cala banda urzedasow przerazona wykopkami tak jak i dziennikarze kundelki , ktore z reki zarly poprzednikom a teraz pan sie zmienil i reki nie bedzie. przez tych urzedasow bezrobocie , brak autostrad , rozwoju naukowego , zdrowotnego kraju. a nam wciskaja , ze trza oszczedzac ta tylko gdzie ? na czym?

No ja właśnie dziękuję za to, co piszesz. To nie moja Polska:) W mojej wizji nie ma miejsca właśnie ani na takie zażarcie, anie na taki język. Jest prawomyślność i obywatelskość. A co do p. Kaczyńskiego w roli prezydenta. To ile oddał on nieruchomośći ich dawnym i prawowitym właścicielom?

No i zapomniałam stać nas na becikowe:)

jesli szanujesz demokracje to szanuj to , ze wiekszosc Polakow te trzy partie wybrala w demokratycznych wyborach. na tym ta normalnosc i demokracja polega. dla Ciebie czyzby?

NO właśnie wybrała je, ale zaraz o cień byli inni. Zaś dwie ostanie to tył peletonu wyborczego, który dostał się do parlamentu. I nie zapominaj o frekwencji. Bo przecież wiele ludzi nie poszło, bo już straciło złudzenia - i właśnie to jest straszne. O to trzeba się bić, żeby czuli w sobie to, że od nich też coś zależy. Nie wiem, czy wiesz, ale demokracja ma dwa znaczenia. Pierwsze to, o którym napisałeś. Drugie: że dba o interesy mniejszości, nie tylko tych, co ich wybrali (chociaz wiem, że mniejszość dziś rozumiana jest jednoznacznie seksualnie), ale też stroży na straży tych drgugich. To drugie rozumienie charakterystyczne jest dla demokracji rozwiniętych. I ja bym taką chciała. A nie taka prostacka: zwyciężyliśmy i łubudubu...:(

Gość lepperiada
IV RP i rewolucja morlana z girtychem i lepperem w glorii modlitw ojca rydzyka i jego głosu z odbiornika w świetle jupiterów TRWAM oby to długo nie trwało:(

alez tu zadnego mysle w Twoim rozumieniu lubudubu nie bedzie. moze bedzie tak , ze uczciwi ludzie beda zyli dobrze , bedzie sie promowac tworczosc wytworczosc a zmniejszac urzednikow . oraz , ze zlodziejom i pasozytom bedzie teraz pod gorke. i na to licze. choc to gwarantowane jak nowe zeby u blendamed .pozdrawiam . i jesli urazilem to przepraszam. milo sie z kims na poziomie polemizuje wtedy cus z tego sie madrego moze wykluc.

:) wujku, tylko, że ja też bym chciała, żeby było uczciwie....tylko nie wierzę w jarosława K., dla mnie to "buraK", który nie przyjmuje komunikatów ze świata zewnętrznego (tzn. cokolwiek innego poza jego głową i brata). Ja widzę natomiast natarcie na władzę, gdzie wszystko ma byc nasze i po naszemu:(

A z tych ideałów niesionych na flagach zostaje tak niewiele, jeszcze skok LPR I Leppera na budżet i będzie pozamiatane, nie będzie już sprawidliwości społecznej, tylko sprawiedliwość wybranych grup interesu. A gdzie dobro ogółu????? Albo KRRiT, była fatalna, ale tak się nie działa, niechby włożyli chociaż białe rękawiczki:( Ale PiS upojony władzą nawet o tym nie pomyśłał. To mnie drażni, nie tak miało być. To nie jest odnowa moralna:(

mysle , ze sytuacja juz tak sie przez macki komunistyczne skomplikowala , ze trza radykalnych rozwiazan i nie czas na biale rekawiczki. nie rozumiem o jakiej teraz sprawiedliwosci spolecznej mowisz nie widze takowej. a trza pamietac , ze w historiozofii juz nie raz bywalo , ze wlasnie na fali biedy i pokrzywdzenia bo bieda czesto nie jest wynikiem lenistwa , wyrastaly takie rezymy , ze sie ludzie zarzynali. wiec od takich rezymow wole ten Koscielny choc takiego nie ma .powtarzam ludziom starego ukladu oraz tym co sie polokowali pasozytniczo teraz strach zajrzal a tym co czuli sie pokrzywdzeni nadzieja. i slusznie. bo dalej tak byc nie moglo. wg mnie.zle od Ciebie emanuje jakby tez rezymem jesli od razu czlowieka , ktory nic zlego [ jeszcze] nie zrobil nazywasz pogardliwie burakiem obrazajac przy okazji i mnie bo glosowalem .

Posłuchaj jak mówi Kaczyński i jak zamknięta postawę przyjmuje. On jest wojnie. A ja widze potrzebę prowadzenia spokojnej polityki, mądrej, a nie kolejnej polskiej wojenki i marnowania na nią energii całego społeczeństwa. Czy w dyskusjach ludzie nie potrafią obejść się bez obrzucania błotem. Uznałam go jedynie za buraka i to w cudzysłowie i się z tego wytłumaczyłam. Ponadto twierdzę, że on już wiele złego narobił, gdyż skłócił wszystkich ze wszystkimi i wyrównał poziom polskiej polityki i publicznej debaty do poziomu deopresji:(, jesteśmy już poniżej zera:( I ta spiskowa teoria dziejów.... z tym nikt, nawet chocby był najświętszy i nauczciwszy nie może polemizować:( Jeżeli przejrzysz historię, z łatwością dostrzeżesz, że gdy kumulowała sie bieda, niepewność jutra, gdy ludzie nie byli zbyt krytyuczni, ufali prostym rozwiazaniem i szli za swoim wodzem, wierzącw jego słusznośc racji i w niego, niemal jak w religie, właśnie tak powstawała reżimy autorytarne, a także totalitarne. Ja jestem za czymś innym:( Nie wiem, czy emanuję reżimem, ja tylko krytycznie myślę o polskiej rzeczywistości. I staram sie nikogo nie obrażać. Jarosław K. lubuje się w publicznych debatach w inynuacjach, wzbudzaniu negatywnych skojarzeń, nawet klamstwie? Nie jest to czynienie zła i spustoszenia w zyciu publicznym? Dla mnie jest.

masz wiele racji a czy politycy z PO tak nie robia? w dodatku juz dlugo rzadzili i efekty sa katastrofalne. wiec lepiej rewolucje pod auspicjami Kosciola w rekawiczkach zrobic nizli by np. junta wojskowa miala skatalizowac niezadowolenie .

Kosciól sam twierdzi, że ma ewangelizować i dbac o wiarę o duchowość, a nie rządzić. Czytałam tak w Katechizmie. Ale chyba się wiele od tego czasu zmieniło??????? :P I tak szczerze, przecież politycy PiSu też rzadzili, Jarosław w Kancelarii Wałęsy, Lech był ministrem sprawiedliwości. Pierszw się wsławił \"totalną demolką\", a drugi mało realnym w zastosowaniu a mocno spenalizowanym kodeksem karnym. Jurek był w KRRit. Mam wymieniać dalej.... Zresztą Braciom władzę odebrali, a oni sie od niej uzależnili, bo ona wciąga jak narkotyk i nareszcie znów ją mają. I jest nasze ŁUBUDUBU......

Gość heeeeeeeeeeeeeeeeeeeh
on też i tu wujku, nie rozmieniaj sie na drobne

dziekuje Aniuk za ciekawa i merytoryczna dyskusje , wiele mi przemyslen to dalo. pozdrawiam . mam nadzieje , ze byc moze innymi drogami ale w przyblizeniu mniej wiecej oto samo nam chodzi by bylo pieknie i normalnie. ot co.

Tak, tylko to są pojęcia, a każdy inaczej je rozumie. Inaczej tą normalność definiuje. Ja uważam, że można obyć się bez rozliczania wszystkich ze wszystkiego, bez gramiania i odwoływania się do moralności i Kościoła katolickiego na każdym kroku. Jak pisał Wolter niech każdy uprawia swój własny ogrodek:)

niestety to daje relatywizm czyli podobnie jak burzenie Bastylii to czasy woltera burzy porzadek rzeczy , ktory jest prawem naturalnym niezaleznym od opcji czy wyznania religijnego , przecie juz go uznali Grecy jeszcze przed Chrystusem , ktorzy sa juz tworcami dekalogu .chaos w przyrodzie i w cywilizacji prowadzil do totalitaryzmow, badz jak w przyrodzie do wynaturzen badz wyginiecia gatunkow. nie poprawiajmy Pana Boga . i nie ulegajmy domoroslym filozofom , ktorzy akurat wstali wczesniej i wydzielili madrosci , ktorych owoc jest zaden.

Wujku, chyba się zagalopowałeś z tym, że Grecy stworzyli Dekalog:P Dla mnie porządek naturalny to ten, który jest w przyrodzie:P No i jest wytworzony przez wieki porządek społeczny. I jeszcze jedno: jakoś o chaosie w przyrodzie nie słyszałam, wszystko jest celowe:) Dinozaury wyginęły też po to, by zrobi.c miejsce człowiekowi ( w tej materii nie jestem zbyt biegła). Ale natura zawsze jest w równowadze, nic nie ginie bez przypadku. Taka ma sprawiedliwośc: silniejszy wygrywa. Słaby ginie. I tym też różni się porządek ludzki od naturalnego. I proszę nie nazywaj mnie domorosłym filozofem, bo każdy, kto mysli i ma refleksje, żyje. I to jego życie nie jest tylko biologicznym trwaniem.

Gość daleko nie szukajac
pomozemy dzieiom jak??? bedziemy dokarmiac dzieci w szkole to cytat z wypowiedzi jednego z czołowych PiSowców może on sie dokarmi i dorobi program działania:P

Ale do tego nie potrzeba rewolucji moralnej:(