Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona w przepisach

POBORCA SKARBOWY - WIZYTA WAZNE!!!!

Polecane posty

Gość zagubiona w przepisach

Pomocy! oto sytacja:mój facet ma tytył wykonawczy z US i pobirca chce spisać rzeczy do zajęcia normalne! chodzi o to że on nie jest u mnie zameldowany i właściwie prócz drobiagów nic nie ma.Czy poborca może zająć moje rzeczy? Czy w ogóle go wpuszczać?

Gość może.....
Poborca może dokonać zajęcia Twoich rzeczy bez pytania Ciebie o zgodę, Ty za to masz prawo do złożenia wniosku o wyłączenie spod egzekucji rzeczy zajętych, a należących do Ciebie. Oczywiście kwestię tę musisz udokumentować. Jeśli chłopak nie jest u Ciebie zameldowany sprawa jest prosta. Jeśli natomiast jest - musisz zebrać wszystkie dokumenty poświadczające własność zajętych rzeczy. Komornik nie będzie miał wyjścia jak zwolnić je spod egzekucji. Oczywiście wpuszczać go nie musisz, ale wtedy przyjdzie z Policją. Jeśli jesteś w stanie zebrać potrzebne dowody do następnej jego wizyty to je zbierz i mu przedstaw, wtedy nie powinien zajmować ruchomości. A co do podatku, to myślę, że zamiast pakować się w kłopoty i robić Tobie kłopoty Twój chłopak powinien napisać do us wniosek o rozłożenie zaległości na raty....przy pozytywnej dla niego decyzji egzekucja zostaje zawieszona, i ewentualnie wszczęta na poszczególne raty a nie na całość zaległości.

Gość UWAGA ON MOZE
zająć twoje rzeczy jeżeli mu nie udowodnisz że są twoje a nie jego

Gość nie moze wziac niczego
twojego!!!!!!!!! nie macie wspolnoty majatkowej to jak moze brac TWOJE rzeczy.

Gość może.....
a może:) Poborca może wejść zająć, a Ty możesz pisać o wyłączenie spod egzekucji. Nic tu nie ma do rzeczy wspólnota majątkowa. Ty masz udowodnić, że rzeczy zajęte są tylko Twoją własnością.

Gość a na cholerę mu mówić że
facet z tobą mieszka?

Gość barbados
nie to już przechodzi wszelkie granice! Jakim prawem poborca może wejsć do Ciebie kiedy chłopak nie jest tam zameldowany!?!? A co to kogo obchodzi z kim Ty śpisz i czy z nim w ogóle śpisz. Nie otworzyłabym takiemu komuś drzwi i nawet niech sobie przychodzi z Panem Bogiem. Mój dom to mój azyl!

Gość niech spada...
i tyle frajera znalazl ja bym nie wpuściła

Gość może....
Cwaniactwo tutaj nie popłaca......można sprawę załatwić spokojnie, a nie rżnąć bohatera .....

Gość wolałem zapłacić te 300 stówy
i mieć z nim spokój bo z nim po dobroci się nie da - wykończy

Gość nie przejmuj się
jeśli nikt nie powie że u ciebie mieszka to poborca nie przyjdzie a jak się zjawi to znajdz kwity na wartościowe rzeczy i pa pa

Gość może....
Oj oj zaraz wykończy - poborca też człowiek..... Oczywiście bywają wyjątki (sfrustrowani, smutni panowie z teczkami, którzy muszą się dowartościować), ale nie generalizujcie.... Wiem, że to znienawidzony powszechnie zawód, ale czemu od razu z nich potworów robić?

Gość FILONn
miałem do zapłaty 2000 zł.Spłaciłem w ratach, które sam sobie wyznaczylem i mialem w nosie poborcę.On mojej dziewczynie u której wtedy mieszkałem chciał zająć obraz wart 5000...nie pozwolila on czymś tam groził ale gdy przyszedł spisać protokół obrazka nie było..lepiej niech twój men zapłaci, niech nawet pożyczy i niech US odda te cholerne pieniądze.

Gość może....
FILON to miałeś naprawdę farta, że Ci przyjęli pieniądze poza egzekucją kiedy była ona już wszczęta. Ale w większości przypadków pieniądze nie są przyjmowane w kasie w takim przypadku, a jeśli robisz przelew to i tak go księgują w egzekucji z potrąceniem należnych kosztów.

Gość fajnie że tu trafiłam
mam tytuł od 2 tyg. właśnie zebrałam kasę 780by wpłacić do US poborcy nie było u mnie czy moę zapłacić i czy będzie po sprawie?

Gość może....
Tak. Jeśli poborcy u Ciebie nie było ani nie przyszło Ci do domu żadne zajęcie (konta bankowego np.) możesz spokojnie iść do kasy urzędu i wpłacić pieniądze (lepiej do kasy niż przelewem, bo Ci obliczą od razu należne odsetki i będziesz pewien, że masz zaległość zapłaconą).

Gość fajnie że tu trafiłam
to dobrze,dzięki

Gość CZeśka z Torunia
a u mojego brata poborca był ale spisał tylko to ,że brat w miejscu zameldowania nic nie posiada i wyszedł,teraz brat ma iść do banku i wpłacić te chore 120 plus 14 odsetek chyba jeszcze może? bo poborca nie wie narazie gdzie mieszka i nie spisał jego ruchomości

Gość może.....
88888888888 Nikt nie lubi, ale trzeba się pogodzić z jego istnieniem. W końcu jakby nie było, to jest to "skarbonka" z której później czerpią wszyscy. Poborca spisał tzw. protokół o stanie majątkowym. Niech brat podejdzie lepiej do us. do kasy, j.w. będzie miał pewność, że zadłużenie zostanie w całości spłacone.

Gość a nie możesz się dogadać
nawet jeśli już był ten urzędas spisać rzeczy? obiecaj że zapłacisz w ciągu np 2 dni i przyniesiesz mu kwit chyba tak można czy nie?

Gość może.....
czy nie. Z kasy odeślą Cię i tak do poborcy:) Większość us tak robi od jakiegoś czasu.

Gość a nie możesz się dogadać
to zapłać w banku,dolicz odsetki wg kalkulatora - jest taki na stronach o podatkach i przynieś mu kwit tak można no nie?

Gość zapłać i po bólu
co cię obchodzi jakieś postępowanie US wpłać kasę i będziesz czysta

Gość tu poborca
puk,puk

Gość tyż piknie

Gość spłać dług

Gość ola nowikowska
jesli nie zameldowany - to w czym problem? niech zaplaci szybciutko i po klopocie jak splaci to go nie beda scigac ani nekac ciebie

Gość może.....
ojjjj jakże jak strasznie cwaniakujecie ! Nawet jak wpłaci za pośrednictwem banku to i tak zaległość będzie miał nadal - bo przelew zostanie rozksięgowany na należność główną, odsetki i koszty egzekucyjne. Postępowanie JAKIEŚ może go nie obchodzić - i tak go nie uniknie.

Gość babol
jeśli nie ma protokołu zajęcia to jedyne wyjście szybko zapłacić

Gość może.....
babol - ale jeśli odebrano kopię tw to już egzekucja jest wszczęta i nikt nie przyjmie pieniędzy w kasie.