Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KaroIina

Z innej beczki o DDA

Polecane posty

Wiem ze topik o DDA juz powstal, ale ja chce zaczac z innej beczki. Chciałam sie dowiedziec takie skutki uboczne przezywacie teraz po trudnym dziecinstwie. Moze to mi pozwoli poznac przyczyne moich nerwic, leków, natręctw?

Gość ja....
A gdzie ten topik jest?

Gość Perelka z muszli
Moje: silna nerwica - nerwobole stany lekowe wstret do alkoholu strach przed pijanymi ludzmi koszmary senne niska samoocena nieusprawiedliwiona agresja depresja psychiczne doly

Próbowaliscie z tym walczyc? Zaczac zyc normalnie, w miare normalnie? Moje skutki to: 1. Nerwica polaczona ze stanami lękowymi 2. Brak poczucia bezpieczeństwa 3. Zycie w ciągłym napięciu nawet mięsniowym 4. Bardzo niska samoocena 5. Depresje 6. Jąkanie 7. Trudnosci z mowa 8. Strach przed pijakami 9. Boje sie wymiotowac 10. Brak chęci do zycia :(

Gość polecam terapie
dla DDA. pomaga, ja przeszlam przez grupowa i wystarczylo. ale mozna tez indywidualnie, trzeba sie tylko rozgladnac za regionalna poradnia odwykowa (antyalkoholowa, nie wiem jak to sie nazywa dokladnie) i tam sie wszystkiego dowiedziec.

Gość ja....
Chyba wszyscy próbowali,a co z tego wyszło to już inna sprawa. Ja próbuję ponad 40 lat i co z tego, dalej jestem DDA,( a z drugiej strony to jakieś głupie określenie, nie zrozumcie mnie źle, chodzi mi o to dziecko, dorosłe ale jednak dziecko),mam czterdziestkę skończoną , a dalej z wieloma rzeczami sobie nie radzę, głównie z samą sobą.Czy to nie jest dziwne,jak bliska osoba może zrobić z kogoś kalekę na całe życie, bo przecież to co się z nami dzieje, to kalectwo.

ten osrodek gdzie to sie \"leczy\" nazywa sie Wojewódzkim Ośrodkiem dalej tez nie pamietam. W moim miescie tego nie ma, jest za to w miescie oddalonym od mojego o 30 km. Terapia mialaby sie odbywac raz w tygodniu tylko jest pewna przeszkoda - taka że nie stac mnie na dojazdy i nie wiem jak to zogranizowac :( A co do wypowiedzi wyzej to tez mam takie same odczucia, czuje sie kaleką.

A jak wyglada taka terapia indywidualna? Bo chyba jednak na nia sie zglosze.

Gość odswiezam
odswiezam

Nie wiem czy terapia indywidualna jest w 100% refundowana przez NFZ-raczej nie. Natomiast terapia grupowa jest refundowana w 100% i ona bardziej pomaga, ponieważ: -możesz podzielić się swoimi sprawami z grupą, -masz wsparcie grupy-zyskujesz nowych znajomych z którymi bez wstydu możesz rozmawiać o tym co cię trapi bo mają te same lub podobne problemy co Ty-oni Cię zrozumieją, -możesz się wypłakać, wyżalić, -możesz uzyskać od grupy rady, -możesz słuchać o ich problemach i rozwiązywaniu ich- jeśli są podobne do Twoich to na pewno na tym zyskasz, -terapia jest prowadzona pod okiem psychoterapeuty-obserwuje Cię i w odpowiednim momencie pokieruje cię na odpowiednie tory myślenia i postępowania, -dowiadujesz się jak postępować, jak się zachowywać jak zacząć myśleć i żyć w miarę normalnie. Każda terapia jest korzystna , nie ma chyba na świecie osoby która ma wszystkie sprawy emocjonalne i uczuciowe poukładane jak trzeba. Tylko jedni z tym żyją bo nie wiedzą jak lub nie chcą nic z tym robić a drudzy chcą lepszego życia, zgody wewnętrznej między tym co czujemy a tym co robimy. Koniec, więcej nie piszę. Cholera, a obiecałam sobie że w niedzielę nie usiądę do kompa :O .

dzieki, w tym osrodku proponowali mi indywidualna i bezplatna na 100%, zadzwonie i sie umowie na 1 wizyte na niej czegos wiecej sie dowiem

Gość a.....
witaj każdy jnaczej przeżywa swoje trudne dzieciństwo.moje skutki uboczne są takie: brak akceptacij,złość i agresja z byle powodu, czuję się temu światu nie potrzebna,ciągła walka by ktoś mnie polubił,nie umiem się z siebie śmiać wszystko traktuję zbyt poważnie,ciągły lęk by wszystko było dobrze,czuję sięgorsza od mojej siostry bo mama często nas poruwnywała i to ona zawsze była ta lepsza.ja narazie przed terapią grupową miałam jndywidualną i mówię ci że wato tylko trzeba znależć kogoś dobrego.od jesieni wybieram się na terapię grupową choć strasznie się boję, ale wiem że to dla mojego dobra.