Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bethi

Jak leczyc dziecko z ADHD?

Polecane posty

Gość bethi

Jak sie wychowuje takie dzieci?Prosze o odpowiedzi.

Gość Alea29
pisałam pracę kiedys na ten temat dużo pracy Ciebie czeka.. życzę spokoju i wytrwałości

Gość waza na zupe
A moj dziadek by powiedzial - pas i zimna woda

Gość olciapolcia
tego sie nie leczy to trzeba zaakceptowac i z takim dzieckiem żyć. Można tylko zmniejszyć objawy. Ciężka sprawa...

Gość leczy się leczy
bo to jet choroba, o nieznanej przyczynie (genetycznie, matka paliła?) Można leczyć farmakologicznie, kontrolować diete, chodzić na terpie mowy i języka, a najlepiej IŚĆ DO PSYCHOLOGA I LEKARZA

Gość abcde1234
to jest choroba, ale nie wyleczy się jej do konca... lekami mozna zmniejszyc objawy, ale nie zlikwidować...

Gość bethi
Moj syn ma nauczanie indywidualne,wiec w szkole jakos sobie radzi.Psychiatra prepisal mi psychotropy,ale on po nich spi i chodzi jak po narkotykach.Ta choroba niejest do wyleczenia,to jest syndrom nadpobudliwosci ruchowej z brakiem koncentracji uwagi.Ja w ciazy niepalilam ani niepilam,a syn odziedziczyl to w genach po ojcu.To fakt ciezka sprawa z wychowaniem takiego dziecka,ale coz mi pozostalo!Dziekuje za wypowiedzi na moj temat.Moze ktos wie jakie leki podawac takiemu dziecku?Lekarz przepisal mi THIORIDAZIN,ale to sa psychotropy.Slyszalam ze sa jakies inne leki moze ktos ma takie dziecko i juz wie co do lekow.Pozdrawiam i czekam na dalsze opinie.

Gość bethi
sa rozne objawy tej choroby!To co napisales jest tragiczne i niedojrzale.

Gość mkcafe
Takie dziecko wymaga specjanego traktowania ze strony rodziców, nie wolno ci go rozpieszczać, bo go skrzywdzisz. Da sie uniknąc leków, znajdź dobrego psychologa. Jestem osobą z nadpobudliwością ruchową, nigdy nie była leczona i zyje, ucze sie świetnie. Mam zaburzenia koncetracji jak sie nie skupię. Dawaj mu wiele zadań, nie może siedzieć bezczynnie. Będę w przyszłości uczyć takie dzieci, bo studiuje polonistykę i aktualnie modne są klasy integracyjne.Na praktyce był chłopiec z ADHD, kompletnie rozpieszczony, ciężko nam sie z nim pracowało, za to nauczycielka nie pozwalała mu na żadne ulgi i przy niej siedzial grzeczny jak baranek. Zrozum swoje dziecko, kochaj je ale utrzymuj dyscypline tylko tak mu i sobie pomożesz. Ustal zasady i sie ich trzymaj. Dasz sobie radę, zacznij jak najszybciej to zaczniesz osiągać jakieś efekty. Powodzenia!

Gość bethi
Bardzo dziekuje mkcafe za wypowiedz,to jest bardzo pouczajace i na pewno sie do tego zastosuje.Jeszcze raz dzieki.Jeszcze istnieja na tym forum ludzie ktorzy chca innym pomoc z sensem.Pozdrawiam.

Ten kolo sam jest popierdolony, ale nie ważne czy podtrzymujecie, że ADHD jest dziedziczne? Jakie jest prawdopodobieństwo, że moje dziecko odziedziczy je po mnie? Jak wcześnie udało się zaobserwować, iż dziecko cierpi na to schorzenie. Mnie moja mama mówiła, że właściwie już od początku zachowywałem się inaczej niż inne niemowlęta...!

Czytałam książkę na temat dzieci z ADHD i doczytałam sie, że trudno zdiagnozować ten zespół u dzieci przed rozpoczęciem nauki. Stwierdzono natomiast, że takie dzieci bardzo wcześnie zaczynają chodzić (nawet w 9 miesiącu) i są bardzo samodzielne. Oczywiście to jedna z rzeczy, która pomoże nakierować, a nie żadna reguła.

Gość Anulka78
Podejrzewam ADHD u swojej 6letniej córki. Jest dzieckiem nadpobudliwym, bardzo energicznym, nie potrafi nawet normalnie siedzieć - musi choćby machać nogami. Jak zaczęliśmy na to zwracać uwagę i hamować takie zachowania to zaczęła notorycznie odchrząkiwać, pokasływać, nadużywać w rozmowie słów-przerywników ("chciałabym "ten", pójśc na spacer i "ten", na sanki). Normalnie tragedia. Córka jest bardzo bystra. Biegle dodaje, odejmuje, mnoży i dzieli. Potrafi pisac i czytać. Jednak jej zachowanie doprowadza nas niekiedy do szału. Jest głośna, często nieznośna, po 100 razy trzeba jej powtarzac co ma zrobić bo "zapomina", nie wyciąga wniosków, nie działaja na nią kary. Nie wiemy czy to ADHD:(

To że jest nadpobudliwa niekoniecznie musi oznaczać że ma ADHD. Bez dobrego psychologa, neurologa a niekiedy psychiatry czy neuropsychiatry nic nie zrobisz, a na pewno sama nie postawisz diagnozy. Zapytaj w szkole czy mała potrafi skupić się na zadaniach umysłowych, niezależnie od tego czy fika w tym czasie nogami. ADHD to nadpobudliwość psychoruchowa, a nie tylko ruchowa.

Gość Anulka78
Córka chodzi do zerówki. Wychowawczyni twierdzi że ma problemy z koncentracją, że nie potrafi się skupić na tym na czym powinna, ciągle cos ją rozprasza. Jak ma coś konkretnego zrobić (np przeczytać czytankę) to robi to szybko i często niechlujnie. Szybko nudzą ją gry, quize. Ponad to usłyszałam że wszędzie jej pełno i jest... agresywna :-> Agresji w domu nie przejawia. Czasami jednak podniesie głos, rzuci czymś ze złości albo tupnie nogą.

Gość Małgorzata1986
Witam:) Interesuje mnie tematyka ADHD, szczególnie spojrzenie Matek dzieci nadpobudliwych na sytuację dziecka (skuteczność leków, terapii itd.). Piszę pracę magisterską na ten temat. Zwracam się z gorącą prośbą do Matek dzieci nadpobudliwych o wypełnienie krótkiej, anonimowej ankiety. Link do ankiety: http://www.ankietka.pl/ankieta/38860/adhd.html Bardzo dziękuję i pozdrawiam

Gość gość
Ponawiam. Czy wiecie jak?

Gość Stelka33
Dziecko z adhd ma często w sobie tyle energii, że rodzice po prostu nie są w stanie sami sobie poradzić. Ja bym radził skorzystać w profesjonalnych warsztatów w tym zakresie. Sami chodziliśmy z żoną na te warsztaty do tej poradni psychologicznej: www.sensity.pl/adhd-jak-wychowywac-dziecko-z-objawami-nadpobudliwosc***sychoruchowej/ i naprawdę wiele nam pomogły. Dzięki nim dowiedzieliśmy się w jaki sposób radzić sobie z naszym dzieciaczkiem. Ja ukierunkować jego energię na dobre tory oraz ja go uspokajać ;)

Gość gość
Z pewnością nadużywa węglowodanów. Wyrzuć z jej diety wszelki cukier, pieczywo ogranicz i mączne. nie żartuję.

Gość gość niebieski
bethi- ile lat ma Twój syn? Mój też ma ADHD, to nie choroba, to zaburzenie. On dostaje concertę. Jest to taki lek na bazie amfetaminy. Pomaga mu się skoncentrować i usiedzieć na miejscu. Na początku działał mocniej, ostatnio jakby mniej. Nie wiem, czy lekarz nie zwiększy mu dawki, wtedy miał 7 lat, teraz ma 10, więc pewnie dawka musi być większa...

Gość gość niebieski
powaliło kogoś? temat jest sprzed 8 lat... :P :O

Gość moonika0808
Czy jest tu rodzic dziecka u którego zdiagnozowane ADHD i chciałaby pomóc mi w przeprowadzeniu badań podczas pisania pracy dyplomowej? Bardzo proszę o kontakt, lewek19@op.pl

Gość gość
Podobno facet który jako pierwszy zdiagnozował ADHD po latach przyznał, że wymyślił tę chorobę :P

Gość moonika0808
też o tym dowiedziałam się niedawno, ale cóż temat jest, dzieci ze zdiagnozowanym ADHD też są więc pracą trzeba się zająć już do końca.. Tak więc ponawiam prośbę o pomoc.. potrzebuję przeprowadzić wywiad, zapytać o pare rzeczy... chciałabym żeby ta osoba ze mną zechciała współpracować..

Witam. U mojego syna stwierdzono ADHD. Otrzymał lek o nazwie perazin 25mg, ma otrzymywać od 4 do 6 tabletek na dobę. Natomiast czytając ulotkę z leku, dowiedziałam się, że tego leku nie stosuje się poniżej 18 roku. Muszę zaznaczyć, że syn ma 11 lat. Nie wiem czy mam ten lek odstawić czy nie? Proszę o szybką odpowiedz. Dziękuję.

Gość gość
Na pewno nie odstawiaj leków sama, bez konsultacji z lekarzem. Najlepiej powiedzieć mu o swoich wątpliwościach. Warto też zastanowić się nad terapią - to może wiele pomóc, a oprócz tego, zastanowić się jak samemu można dziecku pomóc. Pomocne są gry i ćwiczenia przygotowane z myślą o dzieciach z adhd - znajdziesz je w necie, np. na portalu brainmax. Oprócz tego wrato porozmawiać z wychowawcą i pedagogiem - taka współpraca może przynieść fajne efekty. No i dieta ma duży wpływ na zachowanie dziecka.

Gość gość
w przypadku występowania ADHD warto z dzieckiem wybrać się do porządnej poradni, ja chodzę z synem do http://www.poradnia-rodzinna.pl/ i widzę, że te wizyty dużo mu dają

Gość gość
Teraz są nowoczesne metody leczenia, naprawdę fajne i kompleksowe. Tu możecie sobie o nich poczytać: http://www.biomed.org.pl/