Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozia

praca w Niemczech

Polecane posty

Gość rozia

Hej, kochani. Przyjechalam wlasnie dzisiaj do Drezna, od kwietnia zaczynam tu studia. Chcialabym sobie teraz dorobic przez te 2 miesiace, ale zupelnie nie wiem, jak zabrac sie do szukania pracy. Pytac po firmach, knajpach, czytac w necie, w gazetach? Jaki sposob jest najlepszy i jaka Ferienjob daje w Niemczech najwiecej kasy?

Gość ssarra...
popytaj w burdelach :)

Gość rozia
Jezu, ja naprawde szukam dobrej pracy na ferie. Pomoze mi ktos?

Gość nobfbns
Pytac po firmach, knajpach, czytac w necie, w gazetach?

Gość powiadam ci
Jezeli masz juz "papierki" jako studentka to idz do arbeitsamtu dla studentow.Duzo studentek dorabia sobie jako opiekunki do dzieci... i jeszcze jedno;nie licz na duzo kasy.Przyjechalas tu studiowac nie ?na zarobek jezdzi sie teraz do Anglii.W Niemczech duzo sie zmienilo,na gorsze niestety...

Gość rozia
a ile mozna max. zarobic?

Gość powiadam ci
masz juz papiery?

Gość rozia
Mam juz, mam papier z potwierdzeniem imatrykulacji, dowod studencki

Gość powiadam ci
no to idz do arbeitsamtu...nie wiem ile mozna max.zarobic,ale nie nastawiaj sie na wielka kase!jezeli wyszlabys na 700 e miesiecznie to juz powod zeby bozi dziekowac,a ty jeszcze Dreznie...

Gość rozia
a co ma Drezno do pracy, przeciez to duze miasto, chyba latwo cos znalezc

Gość powiadam ci
jak by nie bylo...OST !Tam jest duze bezrobocie.Zreszta bezrobocie jest obecnie w Niemczech wszedzie bardzo duze.

Gość a najlepiej
to poczekaj na nasza forumowa fanke Niemiec i Drezna, luane21, i ja spytaj, na piechote wrocisz do Polski

Gość powiadam ci
kokosow to ty tutaj nie zbijesz niestety...szczegolnie studenci zagraniczni maja tu duzo problemow z praca...

Gość rozia
Kurcze, bo moi rodzice nie dadza rady mnie utrzymac, same mieszkanie kosztuje 180 euro. Tak sobie myslalam, ze dorobie z 600-700, zeby miec na te 2-3 miechy, latem bym znowu poszla do pracy... To mowicie, ze ciezko?

Gość powiadam ci
tym bardziej,ze teraz jestes nowa i tak latwo dobrej pracy nie dostaniesz...

Gość rozia
szczegolnie, ze mam 2 miesiace czasu do studiow...kurcze, tak sie cieszylam, juz dzisiaj przyjechalam, zeby sie rozejrzec...mam w portfelu niecale 100 euro, wiec musze szukac... :-(

Gość rozia
jejku, to co mam zrobic? wrocic do Polski? rodzice nie dadza rady, obiecalam im, ze zarobie na siebie

Gość powiadam ci
wiem co mowie,bo tu studiuje.Zaczynalam jako sprzatalam po hotelach,ludziach,bylam pomoca w kuchni ,kelnerka w jakis spelunkach,dopiero z czasem zaczelam dostawac lepsze oferty pracy.Znam dziewczyny ,ktore ida na latwizne.Pracuja jako Callgirl,"zalatwiaja" sobie sponsora...Tym sposobem zbijesz kase...ale czy warto?

Gość powiadam ci
na siebie zarobisz,ale tylko na podstawowa egzystencje bez zadnych ekstrawagancji...

Gość powiadam ci
masz tu jakas rodzine,znajomych?

Gość rozia
Nie mam nikogo, przyjechala jeszcze ze mna kolezanka z LO, tak samo zielona jak ja. Jestem totalnie sama. Slyszalam, ze niektorzy maja prawo do Bafög, ale ja nie mam niemieckiej rodziny. Moze mam chociaz prawo do Wohngeld?

Gość powiadam ci
hmmmm...dlaczego wybralas Drezno???

Gość rozia
Bo mi sie tu bardzo podobalo, ladne miasto, niedaleko do Polski, wydawalo mi sie duze i fajne. Zawsze chcialam studiowac w Niemczech i udalo mi sie tu dostac...podlamana jestem :-(

Gość rozia
Poza tym liczylam bardzo na jakas robote, cos w ferie i w ciagu semestru jakies male rzeczy, np. sortowanie ubran w sklepie...

Gość powiadam ci
nie chce cie oszukiwac,bo bedzie ciezko...ale nie poddawaj sie .Na uczelni sa napewno jakies organizacje studentow zagranicznych,musicie poznac jakis ludzi.nowi ludzie ,nowe szanse. I jak juz pisalam Arbeitsamt.Co do Bafög...nie wiem jak to jest z zagranicznymi studentami,nie zaszkodzi sie zapytac,chociaz nie sadze zeby sie udalo...bafög to dofinansowanie ktorego polowe (przynajmniej)bedziesz musiala po studiach splacic.

Gość rozia
Wiem o tym. Ale podobno tylko zagraniczni studenci, ktorzy maja niemieckie korzenie, meza maja prawo do Bafög. Kurcze, tak myslalam, moze jakas organizacja koscielna? Moze oni pomoga mi znalezc prace?

Gość rozia
bo naprawde jestem w Notfallu, 98 euro w portfelu...Moze do konca miesiaca mi starczy, ale co potem...

Gość powiadam ci
mozesz tez napisac ogloszenie,ze szukasz pracy jako opiekunka do dziecka czy Putzfrau i rozwiesic je w supermarketach(sa takie specjalne tablice) ,popytaj sie w knajpach...

Gość jak ktos pisal
spytaj sie luany21, ona studiuje chyba w Dreznie, ale optymizmu w Tobie dziewczyna nie wzbudzi, ona nienawidzi Niemcow i Drezna, hihi. Powinna tam ruch oporu zalozyc.

Gość jak ktos pisal
kto to jest luana21??