Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość białepieczywo

dlaczegoo białe pieczywo jest tuczące?

Polecane posty

Gość białepieczywo

hmm?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takto prawda
zawiera duzo weglowodanów a praktycznie zero błonnika, w sumie to jest nie tyle tuczace co niezdrowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zuzia lalka nieduza
Ono nie jest bardziej tuczące od ciemnego. Powiem nawet, ze ciemne pieczywo ma troche więcej kalorii. ale.... jest bardziej odżywcze i wartosciowe. Bardziej nasycisz cie ciemnym pieczywem niz białym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najzdrowszy jest razowy albo zytnio-razowy,... slyszlam,ze bialy zalega trawi sie przez 18 godzin , prawda?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość napewno
duzo weglowodanow ktore trudno strawic w krotkim czasie i tak jakby zapycha twoj zoladek bez wartosci odzywczych takich jak posiada ciemno najlepiej pelnoziarniste pieczywo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie chodzi o ilośc węglowodanów ale o indeks glikemiczny czyli szybkośc uwalniania się cukru do krwi białe pieczywo ma wysoki ig co powoduje wyrzut insuliny do krwi IG jest tak samo ważny jak kalorycznośc posiłków dlatego w USA zaczęto drukować go na opakowaniach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stratosfera
ok, a skad moge wziac sobie ten indeks glikemiczny? i jak mam w takim razie wiedziec, ktore pieczywo jest najlepsze pod katem codziennej diety? Chrupkie, pakowane, light, naturalne, biale czy czarne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chodzi po prostu o to
że białe pieczywo jest bardziej przerobione. Czyli ma węglowodany proste. I one są o wiele łatwiej przyswajalne niż złożone. Bo zeby wykorzystac te złożone, organizm musi je "rozbić" na proste, które może wykorzystać. I rozbija je w miarę potrzeb. A takie proste są przyswajane nawet jak nie sa do niczego potrzebne. Dlatego np. jak sie potzrbuje od razu dużo energii, w górach czy gdzieś, to każą jeść czekoladę, słodycze, coś z glukozą. A jeżeli ktoś chce zjeść coś wartościowego, to lepeij wybierać produkty nieprzetworzone i ze złożonymi węglowodanami, bo one mogą być wykorzystywane przez długi czas. WIęc po pierwsze- człowiek nie czuje się za chwile głodny, kiedy na skutek nagłego działania insuliny spada mu poziom cukru we krwii. Poza tym np. zaiarna, orzechy, zboża, musli, mają dużo kalorii. Ale jest coś takiego, jak przyswajalnosć pokarmu. I np. jak sie najemu otęrób czy musli, czy jakichs owoców, albo orzechów, to nie przetrawimy ich do końca, tylko wysramy np. kawałki orzechów, skórki czy pestki od owoców itd. I tak naprawdę wykorzystamy dużo mniej kalorii, niż z ciastek czy chleba, czy z soku itd. Po prostu ZAWSZE lepiej jeść produkty mniej przetworzone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chodzi po prostu o to
Zawsze najlepsze jest ciemne, ale nie takie "farbowane":o tylko naprawdę ciemne, razowe, z dużą ilośćią ziaren. Dobre jest np. takie w paczkach schulstadt Dobre, różne lokalne chelby z pełnymi ziarnami, które się czuje jedząc chleb, albo np. chleb fitness, taki jak ma też np. schulstadt. Ogólnie chleb musi byc twardy dość, treściwy, ze tak powiem, musisz czuć, ze nie jest jak gąbka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość limitowana18
ciemne! tylko takie jadam! a to pieczywo fitness style jest ekstra- czuć te całe ziarna- to jest prawdziwy chleb PEŁNOZIARNISTY!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krykiecik
fitness rzadzi:)uwielbiam je jesc na sniadanie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieczywo ciemne jest lepsze od tego białego bo zawiera kilkakrotnie więcej błonnika, witamin z grupy B i mikroelementów niż pieczywo jasne (pszenne lub mieszane). Jedzmy chleb, ale chleb ciemny - nie ciemny z nazwy (przyciemniony sztucznie), ale wykonany z ciemnej mąki żytniej razowej na naturalnym zakwasie! TAKI CHLEB powinien być codziennym składnikiem diety każdego człowieka. Mój ulubiony to Zdrowa Linia z omega 3- jest naprawdę pyszny no i zdrowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hrabia Ziut banderas
ja jadam biale chrupiace buleczki bo od razowego pierdze jak jan wypiardujacy miedzynarodowkie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość emilianaz
no, ten fitness z omega jest naprawde pyszny:) u mnie w domu jadlo sie tlyko bialy chleb, ale teraz tak zmienilam nawyki, ze nie wyobrazam sobie sniadania bez ciemnego chlebka:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nowa wiedza
czego to sie człowiek nie dowie na tym forum - węglowodany proste w pieczywie! nowe fakty!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To co najlepiej smakuje zazwyczaj jest niezdrowe. Jakoś nie mogę się przekonać do ciemnego pieczywa- nie smakuje mi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość funiuś
nie zgadzam się ze to co jest zdrowe musi być niesmaczne.. a jeśli nie lubisz ciemnego to może spróbuj mieszane- ja lubie np. ten Chleb Polski z Ziarnami Schulstada to pieczywo mieszane wypiekane z dodatkiem mąki zytniej razowej i z dodatkiem ziaren (ziarno żyta, siemię lniane i ziarno słonecznika)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam lepszy sposób
ja jadam tylko ciemne pieczone na zakwasie ....zwykłe, tanie białe pieczywo zawiera spulchniacze..a spulchniacze produkowane są np ze zwierzęcych kopyt....:O ...smacznego :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ywonka33
ja nie jestem panikara i nie przerażają mnie spulchniacze w pieczywie, aczkolwiek zwracam uwagę na jakość dlatego najczęściej wybieram sprawdzoną markę pieczywa : schulstad

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość billly
no wsumie masz racje: białe pieczywo nie jest specjalnie zdrowe ja polecam żytnie np. Zdrowa Linia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xyz...............
a bulki grahamki? sa zdrowe czy nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurczak nie taki mały
bułki i chleb graham są zdrowe. ostatnio odkryłam w sklepie pieczywo tostowe graham z Schulstada. świetne sa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja z pieczywa jadam jedynie wieloziarniste WASA czy takie chrupkie Chaber, czasem mała bułka grahamka czy razowe słonecznikowe. Jakoś od białego sie odzwyczaiłam . Btw. czy łączenie małego kawałeczka twarogu półtłustego bądź ćwierć puszki tunczyka w sosie własnym z kromką takiej WASY badz prawdziwego razowcato rzeczywiście takie \'zło\' ? Bo różne opinie słyszałam ;P o____O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A najlepsze to jest własnej roboty z nieczyszczonej mąki, mniam :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tuczące? Nie zauważyłam. Codziennie jem dwie kromki chleba i jeszcze nie przytyłam. Od 20 lat ta sama waga.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
chyba że upieczemy chleb bezglutenowy np. mieszany z mąk kukurydzianej, gryczanej i ryżowej połączonej zaparzonym mielonym siemieniem lnianym - inaczej chleb będzie się kruszył (może być na zakwasie lub drożdżach) http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-bezglutenowy,-najprostszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×