Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ela79

trądzik niemowlęcy-proszę o rady

Polecane posty

Tak jak w tytule moj niemowlak ma od urodzenia problemy z cerą,rozni pediatrzy mieli rozne zdanie na ten temat co to jest,w końcu ustaloko -trądzik Juz samrowalam aknemicynem-antybiotyk za kilka dni elocomem steryd tak więc nie odnioslam żadnych rezultatów i odstawiłam te paskudztwa. tera tylko buzke szalwią przemywam. {Prosze o radę co stosowac by ustapił

Dobrze, że odstawiłaś sterydy! Trądzik niemowlęcy powinien ustąpić do 3 miesięcy, co ma związek z fizjologicznym zanikaniem gruczołów łojowych. W leczeniu staosuje się łagodne środki rozpuszczające stwardniały naskórek - np sudocrem. Albo idź do dermatologa, który powinien wypisać Ci papkę z tlenkiem cynku z dod. 3% siarki lub 3% kwasu salicylowego.

Gość Anulka78
Mojej córci w 3ciej dobie życia zaczęły pojawiać się krostki na buzi - poczatkowo czerwone a poźniej z białymi pęcherzykami. Było ich coraz więcej. Pediatra przepisał Detreomycynę - maąść z antybiotykiem. Smarowaliśmy buzię 14 dni. Efekt był ale mierny. Po 14 dniach maść należało odstawić więc odstawiliśmy. Przez ten czas przyzwyczaiłam się do krostek i przestałam zwracać na nie uwagę. Przemywałam buzię 2-3 razy dziennie delikatniutkim roztworem nadmanganianu potasu - lekko różowym. Nie stosowałam na buzię zadnych kosmetyków - kremów, oliwek i innych smarowideł. Tylko przed wyjściem na dwór wazelinka Oeparol dla dzieci. W tej chwili córcia ma 8 tygodni i buzia wygląda już pawie idealnie:) Trądzik może wyglądać naprawdę paskudnie - szczególnie kiedy dziecku jest ciepło lub jest pobudzone (kiedy śpi tradzik nieco blednie). Nie ma powodów do zmartwień. Głowa do góry, krostki znikną szybciej niż myślisz:) Krostek nie wolno wyciskać, rozdrapywac itp!

Gość magdamajewska
Mój syn jutro skończy 3 m-ce. Kiedy skończył 3 tyg. na jego policzkach pojawiły się krostki. Lekarka stwierdziłaże to skaza białkowa. Zmieniała mu co tydzień mleko aż zaczął pić Nutramigen a krostki nie ustępowały, wręcz przeciwnie było ich coraz więcej na brodzie i za uszami. Inny pediatra stwierdził,że to tradzik niemowlęcy. Zaczęłam o tym czytać i okazało się że to skaza łojotokowa uwarunkowana genetycznie. jedna lekarka powiedziała,że u jej syna utrzymywało się to do 3-go roku życia z różnym natężeniem Dostałam maści robione, które niestety jedynie podrazniły mu skórę jeszcze bardziej. Aż postanowiłam wypróbować Emolium - krem specjalny, którego próbkę dostałam w aptece. Jest to zseria kosmetyków do skóry atopowej. Teraz przemywam wodą przegotowaną rano i wieczorem i smaruję. Buzia jest wciąż szorstka ale nie eat czerwona i nie pojawiaja się nowe krostki. Nie wolno też dziecka przegrzewać. lepiej złożyć mu dodatkową bluzkę ale obniżyć temp. w mieszkaniu, szczególnie w nocy. Są po tym efekty. Pozdrawiam

mój synek też miał trądzik niemowlęcy. Dermatolog kazał mu przemywać buzię kryształkami nadmanganianu potasu i smarować kremem robionym w aptece. Na szczęście to pomogło i krostki zeszły, ale po tym nadmanganianie miał wysuszoną skórę. Teraz już wszystko ok. Czasem tylko wyskoczy jeden pryszczek na policzku a po trądziku zostały tylko zdjęcia i wspomnienia.

Gość avero
moj synek tez mial tradzik niemowlecy nie stosowałam zadnych leków bo pediatra poweidziala mi ze nie ma na to leku a nie ma co na sile smarowac czyms buzki co i tak nie wiele pomoze i ze to samo minie.Po pół roku wszystko zeszło z buzki ale skóre alergiczna i wrazliwa mały juz zawsze bedzie miał.

moja corka tez miala tradzik niemowlecy, niczym nie smarowalam, nie przemywalam, samo zeszlo nawet nie wiem kiedy

Gość evva_l
Mój Konradek dostał trądzik jak skończył 2 tyg miał brzydkie krostki a później z tych krostek zrobiły się duże wągry!! teraz skończył pięć miesięcy, i na szczęście trądzik ustąpił od czasu do czasu pojawi się pojedynczy ale za to ogromny pryszcz :( tak jak ostatnio, jak przemywałam mu dziś buzie to pod lekkim naciskiem pieluszki tak mocno wyskoczył aż strzelił!!! Przestraszyłam się ale jego to nie bolało.zostało jeszcze kilka wągrów a po niektórych zostają mu dziurki :( Pani pediatra uspokaja mnie że wszystko się ładnie wyrówna.

Gość gosia10020
moja corcia ma 6 tygodni od jakiegos czasu wlasnie na buzi pojawily sie drobne krostki. Nie sa one rownomiernie rozlozone, jest ich wiecej na skronicha policzkach. pediatra powiedzial ze to uczulenie i przepisal masc z witaminami i kazal przestac mi pic mleko ktore pije od samego poczatku i malej nic nie bylo wczesniej. Po tej masci nic sie nie poprawia wrecz mam wrazenie ze jest gorzej to taka robiona masc z witaminami A i E. jak sie mala zlosci to krostki robia sie czerwone jak spi spokojnie blednie jej buzia. I nie wiem czy to tradzik czy nie.

Gość evva_l
gosia trądzik sam ustapi, ale nie wiadomo po jkim czasie, mojemu przeszło tak jak pisałam wczesniej teraz skonczyl 7 miesiecy i juz nic mu nie wyskakuje. przemywaj przegotowana woda niegazowana 3 razy dziennie, masc ajka ja stosowalam to balneum baby crem, jest on bardzo dobry, po kapieli i rano możesz spokojnie nim smarować, jest to krem dermatologiczny, mojej koleżanki niuni przepisal ten krem wlasnie na tradzik i jej po nim przeszlo, no ale nie wiem czy tobie tez pomoze pozdrawiam trzymam kciuki

Gość mój synek ma prawie 2 latka
i dalej walczę z trądzikiem niemowlęcym. Pierwsza zasada jeśli trądzik utrzymuje się dłużej proponuję zrobić posiew z pryszcza i krew na ostrą fazę białka by wykluczyć gromkowca. Po drugie lekko ubieraj dziecko bo trądzik na twarzy wychodzi z przegrzania. Po trzecie jeśli dziecko ma tzw. wągry czyli kropki czarne na buźce to pomoże tylko maść diferin. jeśli są wyprysku ropne to pomoże płyn dawercin, trzeba nakładać go punktowo na pryszcza pałeczką do uszu. Pomagają również dawarecin w żelu, nie natłuszczanie buzi oliwką czy kremami tłustymi, polecam alantan plus z apteki nietłusty kremik obojętny. Pomaga również detromecyna 1 % jest to antybiotyk przepisany przez lekarza. Miałam wiele maści no i do dziś się kulam z tą przypadłością u dziecka, No i oczywiście nie zgadzam się z opinią że trądzik zejdzie po upływie 3 miesięcy, trądzik "po porodowy u dziecka" może trwać do 3 miesięcy wynika on z nadmiaru hormonów matki które pozostawiła dziecku oraz zmiany otoczenia atmosfery, natomiast ten trądzi potrafi się przemienić w tzw. trądzik niemowlęcy który może trwać nawet do 4 roku życia :(. Jeszcze raz dobrze radzę nie przegrzewać dziecka, myć buzię wodą przegotowana i nie natłuszczać buzi.

Gość jeszcze nie mama...
dziewczynya czy tradzik neimowlecy moze sie brac z tego ze ktores z rodzicow mialo problemy z tradzikiem? bo ja mam takie problemy od dłuzszego czasu, nie palnuje ejszcze dziecka ale bardzo sie boje ze mogloby juz od malutkiego to odziedziczyc po mnie, moj chlopak nie ma takich problemow

Gość gosia10020
Zaczelam smarowac te miejsca na buzi gdzie byly krostki sudocremem i juz prawie ich nie ma, troszke skorka sie wysuszyla ale za to juz ja buzka tak nie swedzi. smaruje tez olinatum kremem i to ja nawilza, i krostki juz prawie zniknely.

Gość Aga1083
Witam!mojej małej bużke wysypało w drugim tygodniu,teraz ma cztery i już ma na pleckach,dekoldzie i rączkach,przemywałam już rumiankiem spirytusem,kąpałam w krochmalu i nic.Znajoma doradziła krem penaten i to pomaga,przemywam jej buźke 2 razy dziennie woda przegotowaną i smaruje penatenem i jak narazie schodzi.Pozdrawiam

Moja ninia juz w szpitalau miala straszna wysypke, w domu caly czas, pozniej przeszla i znowu, bylam w moim miescie ponoc u nejleoszego pediattry prywatnie i przepisano mi masc MUPIROX juz po 3 dniach widac poprawe i obecnie nie ma tradziku. U nas ta masc sie sprawdzila. pozdrawiam

Gość 18karina1
Mam podobny problem,co większośc MAM tu piszacych( moja córeczka teraz ma 4 miesiące).Wyprobowalam juz wiele kremów,maści, olejków i innych specyfików.Nic nie pomagalo.Pomysl podsunęla mi tesciowa-trzeba dziecko kapać w ziołach(czarcie żebro lub inna nazwa-ostożeń) .Metoda stara i może wydawac się dość zabobonna,ale mojemu mężowi ,jak był mały- pomogło.Czytałam troche na temat tego zioła i rzeczywiście ponoć ma cudowne własciwości.Ja swa pociechę kapałam dwa razy(efekty widoczne po kilku kapielach) .Widok taki sobie-woda brązowa,ale za to przyjemnie pachnie. Dodatkowo zaparzam z tego zioła herbatkę i przemywam małej buzkę 3 razy dziennie.Jak wyschnie smaruję kremem Oilatum soft(Emolium nie dawało rezultatu).O efektach napiszę,ale juz widze,że troszke robi się gladsza i mniej czerwona(żeby tylko nie zapeszyć!!!) Pozdrawiam wszystkie mamy:)

ja z moim dzieckiem tez to przerabialam, mial obsypana cala buzie...okropnie to wygladalo, polozna powiedzial zeby nic z tym nie robic, zasiegnelam porady lekarza...tez swietdzila ze samo zniknie i niczym nie smarowac...troche to trwalo zeszlo samo bez zadnych masci kremow antybiotykow...

mojemu synkowi wyskoczyły małe krostki z białymi czubkami na głowie i linii brwi, czy to tradzik?

Gość nikanna
paola01 Moja mała ma tak samo-przód głowy ,czoło i linia brwi, odpisz co położna powiedziała.Ma 2 i pół tyg. i wysypkę od 2 dni (także w uszkach przy wlocie do kanału słuchowego i to mnie najbardziej martwi bo krostek jest tam mało ale zlane ze sobą i jak się przetrze to się sączą) .Karmię piersią

Gość daria22
moja corcia ma trzy tygodnie i z dnia na dzien na jej busce pojawiaja sie krostki z bialymi czubkami najpierw miala na brodzie teraz juz i na policzkach i coraz gorzej to wyglada piszecie o masci sudacrem ja ja stosuje do pupci czy mozna nia smarowac tez buske czy o tej co piszecie to jest specjalna do buski czy jest to jedna i ta sama dajcie znac zebym gafy nie popelnila

Gość aneczkafifi
M ój syn ma trądzik niemowlęcy od 2 m-ca życia a obecnie ma 2 latka. Wszelakie dotąd stosowane maśći, płyny na receptę nie przynoszą efektów . Na lewym poliku ma podskórny trądzik wielkości pestki od wiśni,który jest zaczerwieniony i bardzo widoczny.Ma tez dużo wągrów a najbardziej mu pomaga LINODERM-ACNE bez recepty.

mój synek mial to i tylko trzebabylo czekac, polozna pozniej podjela decyzje o kąpieli w kalii, 1 tabletka na wanienke, ta kalia chyba to wyleczyla. mialam tak kapac przez góra tydzien pozniej przerwa, zeby nei zasuszyc za bardzo skóry dziecka

Gość maja77
moją miesięczną córeczkę też zaatakował trądzi k, pediatra stwierdził, że to uczulenie od kocyka, kocyk odłożyłam a to nie przechodzilo więc poszłam z małą do dermatologa, który stwierdził trądzik niemowlęcy. Pani doktor zaleciła przemywanie buzi rumiankiem ( przemywam tylko przegotowaną wodą bo przeczytałam w wikipedii, że nie powinno się stosować rumianku i jakoś bałam się go stosować), na ropne wypryski rano i wieczorem nanoszę 1% fiolet na wodzie (można dostać w aptece bez recepty, należy nanosić punktowo, np. patyczkiem higienicznym i tylko na ropne wypryski),10 minut po fiolecie nanoszę rano alantan plus a wieczorem sudocrem. Minęło kilka dni od wizyty u dermatologa a buzia wygląda już lepiej. Część ropnych wyprysków zniknęło, policzki nie są juz takie chropowate. Stosowanie fioletu jest trochę uciązliwe, bo brudzi ubranka i dziecko wygląda niezbyt estetycznie z fioletowymi kropkami na buzi, ale myślę, że warto.

Gość maja77
moją miesięczną córeczkę też zaatakował trądzi k, pediatra stwierdził, że to uczulenie od kocyka, kocyk odłożyłam a to nie przechodzilo więc poszłam z małą do dermatologa, który stwierdził trądzik niemowlęcy. Pani doktor zaleciła przemywanie buzi rumiankiem ( przemywam tylko przegotowaną wodą bo przeczytałam w wikipedii, że nie powinno się stosować rumianku i jakoś bałam się go stosować), na ropne wypryski rano i wieczorem nanoszę 1% fiolet na wodzie (można dostać w aptece bez recepty, należy nanosić punktowo, np. patyczkiem higienicznym i tylko na ropne wypryski),10 minut po fiolecie nanoszę rano alantan plus a wieczorem sudocrem. Minęło kilka dni od wizyty u dermatologa a buzia wygląda już lepiej. Część ropnych wyprysków zniknęło, policzki nie są juz takie chropowate. Stosowanie fioletu jest trochę uciązliwe, bo brudzi ubranka i dziecko wygląda niezbyt estetycznie z fioletowymi kropkami na buzi, ale myślę, że warto.

Gość mama po raz 1
A u nas bardzo pomogl vratizolin. Juz po kilku gdozinach od zastosowania widac bylo duuuza poprawe.

Gość wiolcia31
Moja curka też ma trądzik niemowlecy lekarz kazał ją smarować elokomem i spierytusem salecynowym.Ale jej to nieschodzi.

Gość quekllla
spirytus?! sterydy?! ludzie opamiętajcie się to są małe dzieci!

Gość biedne dzieci
TRĄDZIK NIEMOWLĘCY ZANIKA SAMOISTNIE i nie wolno go niczym smarować, żadnych sterydów czy spierytusem salecynowym !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sam zniknie !

Gość biedne dzieci
co innego trądzik dziecięcy bakteryjny, którego powodem jest zwykle nadmierna dbałość o higienę, przegrzewanie, smarowanie tlustymi kremami, taki tradzik nalezy leczyć dermatologicznie pod kontrolą specjalisty, nie pediatry! Pediatra zapisze steryd na odczepnego, a dermatolog ustali przyczynę...