Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Dziewczyny podejrzewam, że jestem w ciąży (test był pozytywny). Dziś dowiedziałam się, że jutro muszę zrobić badania no i między innymi usg jamy brzusznej (ale nie są to badania zlecone przez ginekologa). Czy w tak wczesnej ciąży (3 - 4 tydzień) takie usg nie zaszkodzi dziecku?Bo słyszałam opinie, że tak, ale nie wiem.Oczywiście jutro na tym usg powiem lekarzowi, że podejrzewam ciążę, ale może Wy tez coś wiecie na ten temat?Wizyte u ginekologa mam dopiero w poniedziałek, więc nie mam się go jak poradzić ( nie mam jego prywatnego nr telefonu). Nie chciałabym w żaden sposób zaszkodzić dziecku.

Gość mozesz
Mozesz robic smialo usg. Na rtg nie mozesz godzic sie. Pozdrawiam :-)

No jak usg może zaszkodzić, skoro w ciąży robisz obowiazkowo conajmniej trzy razy usg.

No tak własnie myślałam, że nie może zaszkodzić, bo przeciez robi się je w ciąży, ale wolałam się upewnić.bardzo Wam dziękuję dziewczyny :)

Gość kapik
Robi sie USG wziernikiem a nie przez jame brzuszna . Wziernikiem robi sie kobietom wciarzy by nie naswietlac calego brzucha.

Kapik - nie dlatego sie robi przezpochwowe, zeby nie naswietlac brzucha, tylko dlatego, ze macica we wczesnej ciazy jest schowana za spojeniem lonowym i po prostu przez brzuch nic nie byloby widac i dopiero powyzej 12tyg ciazy macica powiekszajac sie staje sie dostepna badaniu przez powloki brzuszne. Jesli robi sie USG ginekologiczne nie z powodu ciazy to tez robi sie je przezpochwowo - bo po prostu inaczej nic nie widac. Gawit - USG i badania krwi mozesz spokojnie robic, ale tak jak napisala Mozesz absolutnie nie godz sie na rtg!! Pozdrawiam:)