Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanko000

kał do analizy - jak pobrać próbkę?

Polecane posty

Gość pytanko000

Zaznaczam, że nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek oddawała próbkę kału do analizy, dlatego teraz mam problem. Zakupiłam sobie odpowiedni pojemniczek i jestem w szoku - jest malutki, spodziewałam się czegoś zbliżonego do pojemnika na mocz. Jest przy tym też taka łopatka, ale ja jakoś sobie tego nie wyobrażam. Może mi ktoś poradzi jak się tego używa? Ile kału trzeba tam zebrać, do pełna? Czy trzeba wcześniej wypróżnić się do jakiegoś nocnika, czy można normalnie do toalety? To nie jest żart, bardzo proszę o poważne odpowiedzi.

Gość power gg instaluj
hehe.... ładujesz gówna w średniej ilości, aby można było cokolwiek wyczytać z tego , poza tym łopatka jest pottrzebna chyba, że czujesz się na tyle samodzielna, żeby wziąć głowno we własne ręce i rękami je nabrać

Gość Miareczka
Jeżeli nie masz ubikacji z półeczką to musisz użyć jakiegoś nocnika. Użyj do pobrania tej łopatki dołączonej do pojemnika. Próbka nie musi byc duża. To chyba tyle;)

próbka kału powinna byc wielkosci orzecha laskowego , łopatka nabiera sie mniej wiecej taka właśnie ilosc . Do badania w kierunku salmonella/shigella dostarcza sie 3 próbki z 3 kolejnych dni , do badania w kier. pasozytów również, chyba tylko na lamblie metodą immunoenzymatyczna wystarczy jednorazowo.

Gość najlepiej językiem
:-) a tak na serio to przecież masz dać jedynie próbkę na nie cały pojemnik

Gość pytanko000
dzięki za pomoc:) właśnie tej ilości nie byłam pewna, zawsze wydawało mi się, że potrzeba tego o wiele więcej, ale teraz juz chyba wszystko rozumiem:)

Gość Higienicznie
Do aptek już za chwilę trafi tzw. „koszyczek zestaw do pobierania próbek kału do badań. To jest znaczne ułatwienie pobierania próbek kału, które muszą być nie tylko w bezpieczny i higieniczny sposób pobrane, lecz również dostarczone do laboratorium. Użycie „koszyczka gwarantuje wykonanie badania bez kontaktu z wodą lub zanieczyszczeniami. bene.com.pl/pl/nowosci/