Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Scarabella

ANTYBIOTYK DLA NOWORODKA?????????

Polecane posty

Gość Scarabella

Witam. Mój maluszek na wirusowe zapalenie spojówki i dostał antybiotyk 3x dziennie. Lek nazywa sie Biodacyna... Sęk w tym, że przepisał go lekazr pierwszego kontaku (pediatra) a nie okulista dziecięcy... Mój synak ma 2 tygodnie i panicznie się boję podać mu to lekarstwo... Czy antybiotyk nie zaszkodzi takiemu maleństwu... Please! Help.

Przede wszystkim, jesli to WIRUSOWE zapalenie, to antybiotyk nic nie pomoże!!!! Antybiotyki przepisuje się na zakażenia bakteryjne!!! Aczkolwiek teraz lekarze zapisują je cholernie chętnie, \"na odczepnego\"... Skontaktuj sie z okulistą!

nie jestem lekarzem , nie chce podważać jego diagnozy i zalecen , tym bardziej , ze to pediatra ,ale ja bym własnemu dziecku w wieku 2 tyg amikacyny nie podawała . Lepiej skonsultuj to z innym lekarzem.

a i jeszcze , przy infekcjach wirusowych antybiotyki stosuje sie osłono , nie po to , aby zwalczyc wirusa , ale żeby zapobiec nadkażeniom bakteryjnym.Poza tym gołym okiem nie jestesmy w stanie stwierdzic rodzaju infekcji.

Jeśli to noworodek, to najprawdopodobniej nie wirusowe, ale bakteryjne zapalenie. Grzybica lub przeziębienie mamy w czasie ciąży może być tego powodem. Podawałam mojej Marcie Biodacynę, którą przepisała pediatra. Pomogło. Z tego co pamiętam, to Biodacyna nie przenika do całego organizmu, ale działa miejscowo. Sądzę, że lekarz wie co może pomóc dziecku.