Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klaju

Czy mam szanse nauczyć się pisać ?

Polecane posty

Gość klaju

Chcę prosić o radę. Jestem dorosła i mam problemy z poprawną pisownią. W szkole średniej coś mnie trafiło i zaczęłam sypać błędami jak z rękawa. Wcześniej było ok. Pisałam na piątkę lub czwórkę.Słyszałam o czymś takim jak wtórna dysleksja. Czy jest coś takiego? Nie jestem osobą małointeligentną i bardzo krępuje mnie mój problem. Czasami , w różnych miejscach publicznych, należy coś napisać. wtedy wogóle tracę orjętacje, mam totalne zaćmienie. Niby znam zasady a z rozpędu piszę z błędami i to podstawowymi. Proszę o radę jęśli ktoś może ma jakąś wiedzę na ten temat. Dziękuję:)

Gość prosze o pomoc kasia 22
orientację sie pisze idiotko

Gość pikuś
do kasi łatwo jest krytykować innego czy ty pomyślałaś o sobie jakie bęby walisz czasem jest tak że trzeba się zastanowić nad tym co się samemu pisze

Gość pikuś
o przepraszam nie dodałam kropek i przecinków wybaczysz

Gość klaju
Do...prosze o pomoc kasia 22 Widzę, że mogę na Ciebie liczyć. Zyczę Ci abyś otrymała równie miłą i budującą pomoc....Miłego dnia:)

Gość pikuś
oczywiście że nauczysz się pisać poprawnie tylko trzeba przypomnieć sobie pewne zasay i dużo czytać .wtedy wzrokowo będziesz pamiętałajak co się piszę . tak myślę

Gość ty kasia 22 półidiotka
z ciebie czy co??Przecież napisala,że ma problemy z poprawną pisowanią:O a ty jaki masz problem? czy można zajść w ciążę podczas pettingu??? Bo to odpowiadałoby twojemu poziomowi intelektualnemu:O

Gość pikuś
nie przejmuj się taką opinią sama jest chyba analfabetką i wali błędy każdy sądzi wg. siebie

Gość pikuś
pół idiotka pisze się osobno

Gość pikuś
do klaju- no widzsz ona sama wali błędy

no widze ze dyskusja na poziomie nie ma co. Klaju ja mam dokładnie ten sam problem i dziękuje Bogu że mam kompa i duzo na nim właściwie piszę :))) Sa poradnie które zajmuja sie tym problemem u dzieci więc moze cos tam podpowiedza ( chodzi mi o ćwiczenia itd) Ja mam ten problem juz naprawde długo ale jakos sie do niego przyzwyczaiła nauczyłam sie mówic ze mam kłopot z ortografia i nikt z mojego otoczenia nie robi z tego problemu;)) . Ktos wczesniej napisał ze jeśli sie duzo czyta to problem powinien zniknąć - tutaj sie nie zgodze bo ja naprawde duzo czytam i zawsze czytałam i wcale mi to nie pomogło w tym problemie. W sytuacjach stresujacych jesli nie wiem jak sie pisze dane słowo zastępuje je innym i po kłopocie ( nasz język jest naprawde bogaty ihihih). A i jeszcze jedno nie przejmuj sie tymi głupimi docinkami . Pozdrawiam

Gość klaju
pikuś...ale ja myślę, że Ta z półidiotką yo akurat życzliwa osoba:)...to nie jest,,,,:) Wcale się nie przejmuję. Jedne rzeczy robi się żle inne dobrze. mam wiele zalet więc nie mam powodów do doła z powodu tak zakompleksionej osoby jaką jest zapewne prosze o pomoc kasia 22:) Jeżeli chodzi o książki to czytam bardzo dużo . Od dziecka lubiłam czytać. Jednak to nie wpływa na jakość pisania.

Gość klaju
pikuś...ale ja myślę, że Ta z półidiotką yo akurat życzliwa osoba:)...to nie jest,,,,:) Wcale się nie przejmuję. Jedne rzeczy robi się żle inne dobrze. mam wiele zalet więc nie mam powodów do doła z powodu tak zakompleksionej osoby jaką jest zapewne prosze o pomoc kasia 22:) Jeżeli chodzi o książki to czytam bardzo dużo . Od dziecka lubiłam czytać. Jednak to nie wpływa na jakość pisania.

Gość klaju
Młaaa.... Nie przejmuję się ponieważ jestem przekonana, że mimo mojego problemu i tak mój pozim inteligencji jest wyższyod np takiej kasi22.:)O kulturze nie muszę chyba wspominać:D. Szkoda mi takich ludzi. dlatego w swoim gronie łatwo jest powiedzieć, że poprawna pisownia sprawia ci problem, natomiast wśród obcych tak nie jest. Dyskryminacja niestety:) Ja również często zastępuję jedne słowa innymi jednak z czasami z rozpędu walę takie byki, że aż sama jestem w szoku:D

Klaju no chyba takiego jak ja kiedys nie walnęłas - napisałam góra przez u :)))) W tej chwili juz jest tak głosno o dysgrafii ze nie mam oporów przed informowanie nawet pani w Urzędzie ze mam kłopoty z ortografia . Tez nie mam na tym punkcie jakiegos problemu uwazam ze mam tysiące innych zalet i zdolności ze akurat tutaj moge troszke nawalac . Ja sprzwdziłam na własnej skórze ze informowanie o swojej ,,ułomności\" w tym wzgledzie nie powoduje w moim przypadku jakichs niestosownych komentarzy ludziska zazwyczaj rozujmieja mój problem i pomagaja . Pozdrawiam

Gość pikuś
wszyskich co uraziłam przepraszam ,jednak nie mogę czytać jak ktoś wytyka komuś błędy . poprosiłaś o poradę a nie poprawianie twojego tekstu koleżanka co pierwsze zrobiła to . ......wiadomo co

Gość pikuś
myślę że nie masz się czym przejmować jesteś ok

Gość pikuś
wiesz ja też czasem zastanawiam się jak co napisać ale jak nie mam zielonego pojęcia to robie to co powiedziała poprzedniczka - szukam innego wyrazu

Gość pikuś
wiesz ja też czasem zastanawiam się jak co napisać ale jak nie mam zielonego pojęcia to robie to co powiedziała poprzedniczka - szukam innego wyrazu

Gość pikuś
ups 2- a razy kliknęłam

klaju, jest tzw wtorny analfabetyzm, niestety mnie tak jak Ciebie tez on dotyczy. Jezeli nie chcesz brac dodatkowych lekcji u logopedy ( gdyz to nie jest tylko specjalista od wad wymowy a takze od zwiazku wymowy z pisaniem itd) , a powiem Ci, ze ja tez nie mam na to ochoty, to zostaje nam jedynie czytanie w ogromnej ilosci literek: ksiazek, gazet itd. Wiesz klaju, ja juz sie wyrobilam w zastepowanie slow, ktorych nie jestem pewna na inne ( np, gdy zapomne kiedy sie powinno uzywac slowa \"zadko\" a kiedy \"rzadko\" po prostu pisze \"niezbyt czesto\" , \"uzywac=stosowac\" i tak zongluje slowami bez przerwy.Proponuje Tobie moj sposob, czyli systematyczne wypady do jakiejs czytelni na godzinne seansy czytania ( robie tak od roku po 3 x w tygodniu, wydaje mi sie, ze juz nie spadam... chociaz nie widze jeszcze poprawy. Gdy zauwazylam, pierwszy raz, ze mam klopot z napisaniem slowa \"wrazenie\" , doznalam szoku... a teraz traktuje moja przypadlosc jak inni nadwage, po prostu pilnuje sie. Zycze powodzenia -)

Gość klaju
pikuś....zgadzam się z Tobą ale wydaję misię, że ,,proszę o pomoc kasia22,, i ,,ty kasia 22 półidiotka,, to dwie różne osoby:)...może się mylę?:( dziękuję wszystkim za miłe słowa :) Będę pracować nad sobą:D Jeżeli chodzi o informowanie ludzi o swoim problemie, to zauważyłam, nawet na tym forum, że niektórzy nie wierzą... wręcz uważają, ze jest to nadużywane tłumaczenie. Może faktycznie wiele osób robi to a w gruncie rzeczy są po prostu niedouczony. Dlatego wolę czsami nuic nie mówić jak mają twierdzić, że łapięsię koao ratunkowego:)

Gość upp

Gość Zajmuję się
diagnozowaniem dysleksji a dokładnie dysortografii bo o tym chyba raczej jest mowa :) na co dzień...ale nie ma czegoś takiego jak wtórna dysleksja,ponieważ to zaburzenie wynika z pewnych dysfunkcji...których raczej nie można "nabyć" w szkole średniej:) Jak macie ochotę mogę Wam polecić jakieś ćwiczonka:)

do Zajmuje sie - baaaaaardzo prosimy może cos to nam nieszczęsnym :))) pomoże . Oby :))

Gość Zajmuję się
Ortograffiti - zestaw ćwiczeń wydany przez OPERON (nowość) Ćwiczenia doskonalące pisownię Z.Saduś Błyskawiczny kurs ortografii polskiej - program na kompa - polecam:) Zresztą cwiczeń jest caaaaałe mnóstwo w Księgarniach Edukacyjnych...pójdźcie tam i wybierzcie coś dla siebie:) Fajny jest ten program komputerowy bo wykorzystuje techniki pamięciowe:)

Gość masz szanse
np slowo. w ktorym zrobilas blad, piszac oriętację. Jesli nad tym pomyslisz ( jako osoba inteligentna), skojarzysz,ze pochodzi ono od slowa orient, ktore nie jest przeciez polskiego pochodzenia, więc niemoze miec w sobie litery Ę. Większosc ó i rz mozna skojarzyc , porównujac je z o i r w wyrazach w innych językach słowiańskich. Wiedza o swiecie i oczytanie pomaga w ortograficznym pisaniu.

O moj Boze, ale jestem glupia, zadna \"dyslekcja\", tylko \"dysleksja\", co sie ze mna dzieje :O

Gość Zajmuję się
To już chyba jest wtórny analfabetyzm.....i tyle.No chyba że wtedy jest to właśnie "dyslekcja" :D:D