Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Słodka_Pomarańcza

Laptop vs komputer stacjonarny

Polecane posty

Gość Słodka_Pomarańcza

Czy laptopem można zupełnie zastąpić kompa stacjonarnego? Jeśli się go często używa i - co za tym idzie - wciąż ładuje i rozładowuje to jak szybko padnie bateria? I najważniesze - czy laptop faktycznie pobiera dużo mniej prądu niż stacjonarny?

co do pobierania prądu to się nie znam, ale jesli chodzi o ładowanie to w domu możesz korzystać z zasilania więc oszczędzisz baterię (ja tak robie). Dla mnie laptop zajmuje bardzo mało miejsca i możesz pisać na nim gdzie chcesz. Jednak wydaje mi sie że jest on droższy niż komputer stacjonarny z tym samym wyposażeniem. I jeszcze jedno podobno matryce w laptopie nie są aż tak trwałe jak zwykły monitor.

Jesli dla kogos ladowanie baterii to problem, to rzeczywiscie laptop nie jest dla niego. Ja mam w domu laptop, który jest non stop podlaczony do sieci, non stop sie laduje, (ale to dlatego ze bateria popsuta) :D Uzywam go wiec, jak stacjonarny (stojácy obok). Teraz sá laptopy majáce te same parametry co komputey stacjonarne; te same pamiéci, procesory, dyski, wszystko. Niczym nie róznia sie od normalnego kompa. Zajmujá mniej miejsca, sá \'ladniejsze\' i wygodniejsze. Wiec gdybym miala kupowac - na pewno kupilabym laptop.

Gość Miareczka
Pomarańczko-ale wtedy korzysta się z zasilacza. Bateria nie jest ładowana, nie jest wcale używana. Ten tekst piszę właśnie z notebooka. Ma mnóstwo zalet:) Po pierwsze można go wszędzie zabrać, pisać np w łózku:) Po drugie zajmuje bardzo mało miesca. Po trzecie dla mnie chyba najważniejsze . Jest bardzo cichy, bez porównania z kompem stacjonarnym:) Największy minus? Niestety cena. Jest dużo droższy od komputera stacjonarnego o tych samych parametrach.

Ja polecam Ci laptopa ze względu na to, że zajmuje bardzo mało miejsca i wszędzie możesz go zabrać (do tego jeszcze net bezprzewodowy- bajka :-) . Rzeczywiście jest bardziej energooszczędny, a co do wypowiedzi poprzedniczki -jeśli podłączony jest zasilacz, baterię można wyjąć. Z drugiej strony na pewno za taką samą cenę kupisz lepiej wyposażony komputer stacjonarny. Zastanów się do czego ma Ci ten komputer służyć i na czym bardziej Ci zależy, czy na wyposażeniu czy na wygodzie.

sorki za \"co do poprzedniczki\" chodziło mi o słodką pomarańczę.

ja tez wlasnie pisze z laptopa. Bateria bez ladowania wytrzymuje ok. 1,5 do 2 godz. A ladowanie nie sprawia wiekszego problemu. Poza tym mam siec w domu wiec lezac w lozku moge np pisac na kafee bez kabelka, wystarczy PCMCIA :)

Laptopy mozna juz kupic za 2500-2800 zl, a za tyle mniej wiecej kosztuje komputer stacjonarny. Poza tym ten sprzet coraz bardziej tanieje. Wystarczy sie rozejrzec np w MediaMarkcie.

fenti-tu masz racje, zgadzam sie ale ile osob ktore sie nie znaja na wymianie kart graficznych, plyt glownych ma tego samego kompa przez ok 5 lat. Zawsze mozna sprzedac laptopa i kupic nowszego.

Gość Miareczka
Masz dwie opcje:) Albo korzystać z baterii która wcześniej trzeba naładować, albo korzystać z zasilacza sieciowego. Wtedy bateria nie jest używana wcale i sie nie ładuje ani nie rozładowywuje. Ja mam podpiętego praktycznie na stałe do sieci. korzystam po 10 12 godzin dziennie.

Gość Miareczka
Nic z nią nie robię jest pozostawiona w kompie. Wg słów mojego brata informatyka nie szkodzi to jej a nawet jest korzystne.

Czyli jest to jakoby problem. Czyz nie - pomaranczko?:)

Gość Miareczka
Mogę tylko pisać o tym jak jest u mnie mam laptopa IBMa. Może w Tochibach jest inaczej;/

Nie !! Chodzilo mi o problem, jako...problem - w doslownym znaczeniu tego slowa. Nie o to, ze jestes zbyt glupia/leniwa/niezaradna zeby ladowac baterié! :D

jeśli komputer masz podłączony cały czas do zasilania to właściwie możesz baterię wyjąć, będziesz wtedy pewna, że nic z nią się nie stanie.

ja miałam na próbę iPlusa, ale zgadzam się, że był strasznie mułowaty, dlatego teraz pozostałam jeszcze przy stacjonarnym. w orange jest podobnie. Ale to wszystko szybko się zmnienia i mam nadzieję, że za jakieś pół roku będę mogła mieć już jakiegoś neta bezprzewodowego, który \"chodziłby\" w miarę normalie. I już się nie mogę doczekać, tym bardziej, że jest mi potrzebny, bo często muszę gdzieś zabierać komputer.

Po pierwsze: Ładowanie w większości laptopów odbywa się wtedy gdy podłączy się zasilacz a bateria ma niski poziom. Gdy ten poziom osiągnie prawie 100% (bateria NIGDY nie jest naładowana w 100%, zazwyczaj max 98% mimo ze windows twierdzi ze jest max) to laptop zaczyna korzystać bezpośrednio z zasilacza a bateria nie jest urzywana. Podkreślam, tak jest w nowszych laptopach. Po drugie: Laptop faktycznie pobiera mniej prądu. Nie pamiętam teraz ile dokładniej. Po trzecie: Jest zdrowszy dla oczu niż komputer z monitorem kineskopowym. Po czwarte: Urzywasz gdzie chcesz; w domu, u znajomych, w pracy, w pociągu, w WC :P Po piąte: Nie martw się ograniczoną możliwością rozbudowy. Jeśli urzywasz go do pisania, oglądania filmów czy surfowania po necie to naprawde NIEPRĘKO będzie ona konieczna. A wtedy możesz przecież sprzedać obecny laptop i kupić nowszy ;) Osobiście polecam acera lub fujitsu siemens. hp sa solidne, toshiby też, ale cena..

ja mogłam spróbować, ale to było załatwiane po znajomości i gdyby nie to, to pewnie też bym podpisała umowę.

Co do netu w laptopie. Wystarczy w domu mieć urządzenie zwane AccesPointem z wbudowanym modemem neostrady(routerem adsl). Można to postawić na szafie w korytarzu i w całym domu mamy internet :P Poza tym w iększych miastach typu Wrocław na rynku są miejsca gdzie można za darmo korzystać z bezprzewodowego internetu :) Jeszcze jakieś pytanka?

jak narazie pytanek nie mam, ale dzięki, że w końcu odezwał się jakiś mężczyzna (bo komputery to raczej domena mężczyzn, no nie? ) ;-)

Tak, bateria może pozostać w laptopie. Jak wspomniałem, po naładowaniu laptop przełącza się z baterii na zasilanie z zasilacza i bateria nie jest wykorzystywana.

Hm. Sorki że nie piszę od razu ale piszę program i w między czasie tu zaglądam. ok. w skrócie. jest to urządzenie udostępniające internet drogą radiową. to mała skrzyneczka z antenką. koszt takiej zabawki to ok 300zl. nie wiem co jeszcze napisać o tym. http://pl.wikipedia.org/wiki/Access_Point

Gość Słodka_Pomarańcza
Na wszelki wypadek napisałam maila do polskiego przedstawiciela Toshiby, niechaj się wypowie w sprawie ładowania.