Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

soul78

krótkie wędzidełko językowe

Polecane posty

nie wiem czy to bylo--> zgadzam się z Tobą. W środe byłam u laryngologa i na moje pytanie o podcięcie wędzidełka lekarka mi odpowiedziała dokładnie to samo :)

Gość kllklklklkl
mój synek miał podcinane wędzidełko jak mial okolo pół roku. Zrobił to chirurg ortopeda i trwało moze minute. Nie ma teraz problemów ani z wymową ani z jedzeniem. Ciesze sie że to zrobiłam, bo znajomej syn ma 4 lata i teraz musi mieć te zabieg, a to wiąże sie ze sporymi kłopotami, np. długie terminy oczekiwania, albo duża kasa jesli robi się prywatnie

Gość mika 34
Hej A mojego małego zapisał ... i nie jest to ekstremalny przypadek to napewno. logopeda też poradził żeby nie tracić czasu bo później będą wlaśnie potrzebne ćwiczenia i mowy i języka. Na razie mały jest za mały by mu wytłumaczyć jak ma ćwiczyc język a nie chciałbym żeby się nauczyl źle artykuować spółgłoski. Martwi mnie jedynie ta metoda " zamrażania azotem bez podcinania " powtórze pytanie , bo nic nie mogłam znaleźć w necie. Czy ktoś cos o niej słyszał? pozdrawiam

Gość NataliaSmutas..
:(( mam wielki problem!!:( Ja mam krótkie wędźidełko i wystawie język tylko do końca warg;/ Strasznie się tego wstydze:((:(( Moja mama mówi ze nic mi nie jest i ze jezeyk mi'' urośnie'' a ja mam dość!!! Mam 14 lat i moje rr jest takie... jakie jest.. nieby mówie a niby nie..;/ Jak ja mam ją namówć?? Do kogo iść z tym?? pomocy !!!:(:(:(

Gość pawel234556
Moja mama tez miala,ja podzcielem:P

Gość turskawkowaKolezanka
Ja mam krótkie wędzidełko językowe. Mam 14 lat, wyraźnie wszystko wymawiam i nikt oprócz moich rodziców o tym nie wie. Lekarze też nie zwrócili na to uwagi. U nas w rodzinie to dziedziczne, dowiedziałam się, że jestem pierwszą osobą, która ma wędzidełko za krótkie, a normalnie mówi. ;d

Gość kkookkoo nollo
a dlaczego masz w stopce,ze twoje dzieci maja 3 lata i 8 msc,skoro piszesz ze 3 miesiace????hmmm

Gość paola.mix
mój 2 miesieczny syn tez ma wiazadełko do podciecia. jak pytalam pania polozna ktora przychodzi do domu po porodzie to powiedziala ze kiedys odrazu podcinali to na oddziale poporodowym. A teraz lekarz pediatra dal skierowanie do laryngologa tam pani powiedziala to co wiemy czyli do podciecia i dala skierowanie do szpitala na zabieg z znieczuleniem miejscowym. Teraz wszyscy lekarze chca na tym problemie zarobic bo ponad polowa dzieci rodzi sie z tym problemem. musimy zrobic badania przed zabiegiem i to znowu potrwa tak bedzie mial 3 miesiace jak bedzie zdrowy.

Gość olinaj
Jestem logopedą praktykiem. Z tym wędzidłem to różnie bywa... Czasem wędzidło ewidentnie przeszkadza w realizacji głosek również w procesie żucia , połykania. Niekiedy po dłuuuugim ćwiczeniu można usprawnić realizację (która nigdy nie będzie 100% idealna). Wszystko zależy od tego jak krókie jest wędzidło i jak kompensowana jest ta ,,niedoskonałość" ;-) Jestem za podcięciem.

Gość gość
musisz iść do ortodonty, który Ci powie co zrobić, i tyle. Krotkie więzdelko to problem, nie tylko dla mowy, ale i dla zebow, jezyka itd. Wiec, nie pytaj na forum tylko idz do specjalisty. Przyjmuja na kase chorych , jak ci szkoda kasy.