Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hmmmammmmm

KATOLICYZM KONTRA PROTESTANTYZM

Polecane posty

Gość hmmmammmmm

jestem katoliczką, przynajmniej w takim duchu zostałam wychowana. Jednak od kilku lat nie chodzę do kościoła poza ślubami i pogrzebami...czy wierzę w Boga??sama nie wiem jeśli mam być szczera. Mam wielu znajomych protestantów. Oni bardzo wierzą, to dobrzy ludzie, bardzo religijni, każdy z nich czyta biblię...dożo z nimi rozmawiałam na temat religii. Bardzo podobają mi się ich msze. Tam nie można się nudzić, ludzie tańczą, śpiewają, ich święta obchodzone są z taką radością.... Zastanawiam się czy nie "zmienić" swojej "wiary" na protestantyzm

Gość mirakasanna
ja przeszlam 2 lata temu absolutnie nie zaluje:)z reszta to odlam katolicyzmu wiec...jak wiesz biblia ta sama, wiara niemalze identyczna ale fakt, zycie teraz jest radosne:)

Gość wariatki jestescie
!!!!!!!!!!!1

Gość leczcie sie obie

Gość polarna
wydawalo mi sie zawsze, ze wiare wybiera sie z przekonan... czy ty aby nie mylisz spotkan religijnych ze spotkaniami towarzyskimi? Wiesz, wiele odlamow wiary i sekt "lapia" ludzi wlasnie na takie towarzyskie spotkania i wtedy na drugi plan schodza Twoje przekonania. Jak rozumiem jestes katoliczka laicyzujaca raczej, niz dowiedzialas sie czym naprawde rozni sie protestantyzm od katolicyzmu... wybierajac protestantyzm. A jednak gdyby nie bylo roznic nie byloby Nocy sw. Bartlomieja i wiele innych tragicznych zdarzen. Opowiem Ci o dwoch moich znajomych,jedna bardzo samotna "weszla" do Swiadkow jehowych, gdyz tam mowia ludzie do siebie "siostro" a jej tak bardzo tego bylo potrzeba, reszta byla naprawde dal niej niewazna. Druga "przeszla" na protestantyzm dla swojego meza... nie byla zagorzala katoliczka i mowila, ze jej nie robi to wielkiej roznicy. Kiedys ogladalysmy biblie... Roznice sa znaczne.. ale nie chcialam pisac rozprawy teologicznej. Wiesz, ja osobiscie urodzilam sie w rodzinie katolickiej i taka zostane do smierci. Poznalam wiele osob i utrzymuje dobre kontakty z wieloma wyznaniami ( oprocz Wyznawcow Swiadkow Jehowych, z pewnych bardzo waznych dla mnie powodow), i doszlam do wniosku, ze nie ma idealnej wiary... w kazdej mozna sie doszukac pozytywow i negatywow. Ostatecznie jestem "katoliczka" bardzo liberalna, nie katechetyczna a spirytualna. Nie potrzebuje chodzic na msze ale jestem zauroczona sila i potega echa modlitwy pustego kosciola. Nie chcialabym Cie namawiac do zmiany decyzji jakakolwiek podejmiesz, jednakze jedyne co moge Ci zaproponowac, to jedynie abys przez jakis czas zostala sympatykiem protestantyzmu raczej niz od razu przyjmowala ich "chrzest". Czytalam ostatnio instrukcje dla prowadzacych "zajecia" protestantow, bylo to przerazajace dla mnie, manipulowanie przy pomocy spiewow, spotkan towarzyskich. Jezeli rzeczywiscie tak bardzo potrzebujesz kierowanego "ciepla", wspolczuje Ci.

Gość pyta ja wole
S Z A T A N A!!!!!

Gość protestantyzm nie jest
odmiana katolicyzmu tylko chrzescijanstwa!

{Bardzo podobają mi się ich msze. Tam nie można się nudzić, ludzie tańczą, śpiewają, ich święta obchodzone są z taką radością....} :D🖐️ Najlepsze jakie mogą byc kryteria do obierania sobie wiary.

Gość zakutyROGATYłeb
Biblia protestancka i katolicka nie jest taka sama. Protestanci odrzucili kilka ksiąg. Poza tym uważają, że tradycja chrześcijańska jest zbędna i koncentrują się na czytaniu wyłącznie biblii. Wierzą, że sama wiara zbawia, czyli jeśli uwierzysz w danej chwili Bogu i mu zaufasz to jesteś zbawiony niezależnie co będziesz w późniejszym życiu robił.

Gość religia to opium dla ludu
:p