Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Potrzeba

CESARSKIE- potrzeba ???

Polecane posty

Gość Potrzeba

CZeśc dziewczyny. Niedługo rodzę...i w tym mój problem... nie wyobrażam sobie innego porodu niż przez c.c. ....z tym że nie jestem w stanie finansowo zapłacić tego ok 1000zł azeby je miec. Nie chcę juz toczyć dyskusji na temat czy lepiej naturalnie czy przez cięcie... ...ja po prostu inaczej nie chce i panicznie sie boję. Dziecko ułożone jest prawidłowo ,jedyne co mnie trapi to grzybica...ale dowiedzialam sie ze to nie jest wskazaniem do c.c. Czy o tym czy jest cesarka decyduje lekarz prowadżacy czy moze ten co ma odbierac poród... ?

Gość Potrzeba
czy nikt naprawdę nie potrafi mi doradzic ? :(

Gość malaa mii
słyszalam ,ze tak naprawde kobieta ma prawo wyboru

Gość Beth
Muszę Cię zmartwić , kobieta nie ma prawa wyboru. No chyba , że w prywatnej klinice-tam decydujesz Ty, w szpitalu lekarz. Ostateczna decyzja podobno należy do lekarza ordynatora, no chyba , że masz wyraźne wskazanie zapisane w karcie przez lekarza prowadzącego. Ja też bardzo boję się porodu....i też zastanawiam nad cc.

Gość Potrzeba
czyli wyrazne wskazanie od prowadzacego lekarza wystarczy ?

Gość jankazzz
jezeli strasznie sie boisz moze idz do psychologa i on ci da jakies skierowanie ze nie mozesz naturalnie rodzic slyszalam ze tak mozna.

tak tylko zależy jakie jest przeciwskazanie, ja miałam spore problemy (a dokładnie aż 3 :) ) wiec na wejsciu powiedziałam ze jestem do cc i po obejrzeniu kary ciazy nikt nie kwestionował ale róznie bywa, przedemna dziewczyna tez miała byc do cc ale rodziła normalnie, ale nie powiem Ci o co to chodziło bo nie wiem. Powodzenia

Gość poodbijam

o cc decyduje lekarz prowadzący. Jeśli nie mam takiej potrzeby to nie rób tego!!! wiem co mówie sama jestem po cesarce.

Gość po co
po co wógóle zachodziłaś w ciąże jak teraz się boisz porodu??? trzeba sie było zastanowic wczesniej a nie teraz głupoty wypisywać. boisz sie to poros żeby zaszyli i żeby nie wyszło, bo czasem tez boli jak sie urodzi, czasem bardziej niz poród. o cesarce decyduje lekarz przyjmujący Cie na porodówkę chyba że masz konkretne przeciwwskazania,wady wzroku--okulista,wady serca----kardiolog albo dzieje sie cos z dzieckiem. nie wymyslajcie sobie czegos czego jeszcze nie przeżyłyście i głupoty wypisujecie totalne. zastanówcie sie wczesniej że może lepiej nie miec dzieci bo takie ogranoczone jesteście, ze szkoda pisac.

Gość bez sensu 30
Ja tez nie wyobrazam sobie porodu naturalnego-tylko przez cc i najlepiej ,abym nic nie slyszala ;-) jestem w 2 miesiacu ciazy i jestem jak na razie przeszczesliwa. A teksty typu:po co byc w ciazy jak sie boisz porodu,wypisuje chyba kosmita!

ostateczna decyzja nalezy do was, jednak ja doradzam cc, wiem co to porod naturalny i przezywam to do tej pory, choc minelo 7 m-cy... w trakcie porodu zazyczylam sobie cesarke, bo myslalam ze moge tak decydowac, jednk trzeba o tym poinformowac wczesniej, uzgodnic date i wszystkie szczegoly. tak mi mowili jak ja rodzilam.

Gość tylko cesarka

Gość Potrzeba
do 'po co' to Twoje pytanie jest na wskroś kretynskie...to ze sie zachodzi w ciąze nie oznacza tego ,ze ma sie ochotę przeżywać koszmar przy porodzie ,tak samo jak to , ze jest się w ciąży to zawsze przemyslana i świadoma decyzja... z tego co sie orientuje jednak większosc kobiet zalicza tak czy inaczej 'wpadki' Jakkolwiek...czy sama cukrzyca jest juz wskazaniem ....czy tylko wtedy gdy dziecko jest duże ??

Gość poodbijam

Gość saffi
nie ma powodu aby bać się porodu! to normalna kolej rzeczy...i bez przesady ażtak nie boli!!!

Gość zzzzzzzzzzz
A ja tam nie chciałabym cc, po normalnym porodzie szybciej dochodzi się do zdrowia. Rozmawiałam z koleżanką, miała cc, ja normalnie rodziłam, strasznie dokuczał jej ból brzucha. Ja bardzo szybko dobrze się czułam, a po porodzie wcale nie czułam zmęczenia.

z tego co wiem to nie mozna sobie zazyczyc panstwowo cesarki, bo to operacja WIEC O WIELE WIEKSZE RYZYKO I DLA MATKI I DZIECKA. JAK ZAPALCISZ SPOKO, JAK NIE, POMYSL ZE RODIC NATURALNIE TO NIC STRASZNEGO, BOL SIE ZAPOMINA, A FAKT I SWIADOMOSC ZE POPMAGALAS MU PRZYJSC NA SWIAT ZNACZY NAPRAWDE DUZO. NIE ZNIECHECAM DO CC, ALE STARAJ SIE PRZYZWYCZAIC DO MYSLI ZE MOZESZ NORMALNIE RODZIC , MOJA ZNAJOMA PIERWSZE DZIECKO RODZILA TYLKO 3 GODZINY I MOWI ZE PRAWIE NIC NIE BOLALO, A TO JEST PANIKARA, WIEC JEJ WIERZE :-) POZDRAWIAM I ZYCZE DOBREGO ROZWIAZANIA!

Gość jak mozna
byc tak uprzedzonym do czegos czego sie nie przezylo....jak uriodzisz kiedys naturalnie, bedziesz mogla stwierdzic czy dasz rade np. drugie tak urodzic czy nie, a przy pierwszym juz dawac sie kroic, "bo sie boiszz" to chyba srednio logiczne. ja rodzilam 2 dzieci pierwsze naturalnie, drugie (lozyko przodujace) niestety przez cc----brzuch wielki mimo ze po porodzie jestem juz 7 m-cy, bol starsznuy, depresja, ze nie moglam wydac normalnie dzieckana swiat, i na dodatek smutek, ze jak zajde z trzecim to znow moze sie powtorzyc (tzn cc.) sprobuj naturalnie...dziewczyny nie przezyly naturalnego porodu a go odradzaja, moze zeby sie usprawiedliwiac, ze stchorzyly (mowie tu o tych co WYBRALY CC, a nie o tych co musialy je miec)

Gość ktoska z w-wy.
A ja miałam dużego bobasa w brzuchu,bo prawie 4500g.I co,czy któraś z Was chciałaby rodzic naturalnie tak duże dziecko? Pewnie,ja wiem,że zdarzają sie porody i 5kg dzieci,ale po co ryzykować???To bardzo duże niebezpieczeństwo dla matki i dziecka. Idąc na patologie ciąży nastawiałam się na poród naturalny.Po dwóch dniach,po USG,powiedzieli mi,że będą cięli. Bardzo się tego bałam,bo naczytałam się wiele o cc. To nic strasznego.Miałam i było ok.Wszystko zależy od tego jaką masz wytrzymałość na ból.Ja cc przeżyłam bardzo dobrze i miło wspominam.Nie mam z tą operacją jakis traumatycznych wspomnień. Wprzeciwieństwie do niektórych moich koleżanek po porodzie naturalnym :(

ktoska, ale duze dzieci stanowia wlasnie wskazanie do porodu przez cc. wtedy nawet zwolenniczka naturalnych porodow nie bedzie sie upierac chyba na porod drogami natury, hehe ;-)

Coś Ty,ja znam takie co chcą rodzić nawet i 5kg,byle nie przez cc.Teraz jest modnie i na czasie rodzić naturalnie,karmić do drugiego roku życia i ogólnie wszystko prorodzinnie.:D:D:D Dlaczego nie można dać prawa wyboru kobiecie?Ja tego nie rozumiem? Dlaczego wszyscy tak potępiają te cc?To nie jest nic tak strasznego,żeby pisać o tym bajki.I porody naturalne i cc kończą się niekiedy powikłaniami.Tak więc nie ma nad czym się tak roztrząsać!

ktosia, ja tam nie potepiam cc, szceg. jak sa jakies zalecenia...po porstu nie chcialobymi sie dawac sie kroic bez potrzeby, ale rozumiem te kobitki, ktore wybraly same cc-----ich prawo :-)

Padlinka. Ja tam i tak jestem już pokrojona hihihi :D:D:D Wiec i drugie mogę rodzić przez cc.Nie opierałabym sie wcale :):):) Nie wiem jak wygląda poród naturalny,ale wiem jak cc.I nie jest to nic tak strasznego.Przynajmniej na moim przykładzie:) Pozdrawiam.

Gość młoda_mama
ja tez milam cc i jestem bardzo zadowolona fak ze lezalam w szpitalu tydzien wszystko mnie bolało ale po tym (bo zanim mnie pocieli akcaj porodowa juz była) jak cierpiałam przed cc to juz nie chcialabym rodzic naturalnie.

Gość Potrzeba
wcale nie jest dowodem na brak logiki strach przed czyms czego sie nie doznało... więc proszę nie podważaj mojej... Zarówno naturalny jak i c.c. mają swoje wady i zalety... i nieraz z naturalnego porodu mozna wyjsc bardziej pokiereszowanym a dziecko będzie w duzo gorszej kondycji. Zamiast rozchełstanego krocza wolę po prostu dziurę w brzuchu i nie jestem jakąs zagorzałą fanką ideologii "jak to pięknie spełnić sie przy porodzie"... Chciałabym cesarkę choć wiem ze moge sie z niej dluzej zbierać... poradzcie mi tylko proszę jak i z kim o tym rozmawiac ,bo "kupić" to ja jej nie dam rady :(

a gdzie mieszkasz? bo w Niemczech robią na życzenie, za darmo.

A co Ci możemy doradzić? Żaden lekarz nie zrobi Ci cc na życzenie, chyba że mu zapłacisz. Lub (co jest bardzo mało prawdopodobne) będzie wyjątkowo miły i pójdzie Ci na rękę. Nie wysłychuj tych wszystkich historii o strasznym naturalnym porodzie, baby mają tendencje do dramatyzowania, każda chce udowodnić światu przez jakie męki musiała przejść ;) Jak masz już koniecznie dać w łapę, to lepiej za te pieniądze załatwić sobie miłą opiekę podczas porodu. O wiele ważniejsze jest poczucie bezpieczeństwa niż brak bólu, ja ze swego naturalnego porodu pamiętam głównie chamstwo personelu, o bólu szybko zapomniałam, aż tak straszny nie był. Pamiętaj też że możesz mieć pecha i zostać jedną z tych co całymi tygodniami nie mogą się pozbierać po cc. Jeżeli się już zdecydujesz na cc to przynajmniej idź rodzić w miejscu gdzie jest czysto, dokładnie wypytaj jak wygląda opieka po zabiegu - być może będziesz bardzo źle się czuła a pielęgniarki będą miały Cię w d***. Ja miałam cc w prywatnej klinice i byłoby super, gdyby nie fakt że przez parę dni bolało jak diabli, byłam na silnych środkach przeciwbólowych i nie mogłam przez to karmić. Za to pielęgniarki miałam na każde zawołanie, o 4 rano mogłam poprosić o zrobienie herbaty. Przez pierwsze godziny po cc będziesz leżeć jak trup ;) nie wyobrażam sobie jak to może być gdy personel nie skacze koło Ciebie jak koło śmierdzącego jajka.

Gość upuuupoko
a ja jestem z 3miasta i tez chcialabym cesarke