Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pechowa_szczesciara

Czy 36 dniowy cykl jest normalny ?

Polecane posty

34 czy 36 dni, to naprawdę niewielka różnica. Dlaczego cykl 36-dniowy miałby być nienormalny? Nawet jeśli wcześniej miałaś zawsze po 34 dni.

strasznie długi?.....ja mam zawsze 26-29 i teraz miałam 25 i sie zdziwiłam czemu? moze stres?....bo nie było ani podóży, ani przeziębienia.........ale 36 dni jak masz ciagle to chyba trzeba by do lekarza sie udac.

ja miałam 33 dniowe i mój lekarz powiedział, ze to nie jest dobrze, bo moga to byc cykle bezowulacyjne

Dziewczyny, nie wpadajcie w przesadę. Ja zawsze miałam cykle wahające się w granicach 34-45 dni, a czasami jeszcze dłuższe. Bardzo nieregularne? oczywiście, że tak, ale tak po prostu jest i wcale się tym nie przejmuję, bo to nie świadczy o żadnej chorobie ani nie wróży późniejszych problemów z zajściem w ciążę. I jeszcze jedno: nie stwierdziłam u siebie, w czasie kiedy prowadziłam bardzo skrupulatne obserwacje, ani jednego cyklu bezowulacyjnego. Oczywiście dla tej, która ma cykle równiutko 28-dniowe, takie jak moje wydają się czymś nienormalnym, ale zapewniam - nie są i jeśli nie ma innych problemów, niepokojących objawów, nie wymagają żadnej interwencji lekarskiej.

Gość ja natomiast
mam cykle 35-36 dniowe i miesiaczke b. regularna. gino mowi, ze jak regularna to ok. agniesia1982- dlaczego bezowulacyjne? o co chodzi?

Gość ja natomiast
no a sama miesiaczka - bite 7 dni (sic!) z czego takie obfitsze to 4 a reszta to plamienie

Gość ona23.....
ja tez mam 33 - 36 dni a okres jakies 5 dni... i zyje

Tak lekarz mi powiedział. Miesiaczki też mam krótkie. 2 dni obfite, a reszta to plamienia. Martwi mnie to bardzo, bo chce miec dziecko.

agniesia1982 ---> nie martw się tak tym, najlepiej zapytaj się innego lekarza, bo ten to jakiś taki dziwny, że tak Cię straszy. Ja też kiedys się tym martwiłam, ale to było dawno i nikt mnie nie straszył. Mam dwoje dzieci i nie miałam, żadnych problemów z zajściem w ciążę, ani żadnych problemów z ciążą. A naprawdę zdarzały mi się cykle 50-, 60-, 70-kilku dniowe. A miesiączki mam podobnie jak Ty 2-3 dni obfitsze, a potem tylko takie plamienie. Nie widzę nic niewłaściwego, ani nienormalnego w Twoich cyklach.

Dzekuję Czajko. Ale to nie jeden lekarz tak mi powiedział. Wiem, ze długie cykle nie sa przeszkoda w zajsciu w ciążę pod warunkiem, ze wystepuje owulacja. Ja juz sama nie wiem czy ja mam czy nie.

Gość bua
Bardzo długo miałam cykl rozregulowany. Od 25 do 40 dni. Wkońcu wyszło szydło z worka-hiperprolaktynemia-cykle bezowulacyjne, okres nawet wywoływany farmakologicznie. Teraz, kiedy biore leki na prl i mam ja prawie w normie mam cykle 4 albo 5- cio tygodniowe czyli 28 albo36 dniowe. Okres zawsze pojawia się w piątek albo w sobotę. I ja to uważam za regularność. Warto 2 lub 3 cykle mierzyc temperatre-to bardzo duzo mówi.

Gość bua
Sorka-35 dniowe.

Gość dłuuuugie cykle
były u mnie i są nadal objawem PCOS :-( miałam takie wachania w granicach 35-45 dni i teraz są .problemy z zajściem w ciążę bo w większości to cykle bezowulacyjne..i tak jak poprzedniczka hiperprolaktynemia..

agniesia - mierz sobie temperaturę przez kilka cykli, na wykresie będzie wyrażnie widać, kiedy i czy w ogóle była owulacja i obserwuj śluz, a wszystko się wyjaśni.

Ja cykle mam regularne, tylko ze długie, choć ostatnio się skróciły co mnie cieszy, więc moge chyba wykluczyć PCO. Mam nadzieje. Chyba będe musiała zaczac mierzyc temperature. Długo juz sie noszę z tym zamiarem. Nawet moj mąz mówił zebym sobie mierzyła. Ale ja chyba wolę wierzyc, ze wszystko jednak jest ok.

Gość ja natomiast
mowicie, ze bezowulacyjne...? nigdy sie nad tym nie zastanawialam bo dotychczas pracowalam nad tym, zeby nie zajsc w ciaze...czasami sie nie przykladamy do antykoncepcji (z pelna swiadomoscia konsekwencji) i az sie sama dziwilam, ze nie jestem w ciazy... moze mam ten sam problem? jakie sa objawy nadmiaru prolaktyny?

Pierwszy raz słysze zeby cykl 36 dniowy to przeszkodza do zajscia w ciaze. Ale mnie to cieszy a przynajmniej narazie bo jestem za młoda na dziecko, chociaz i tak w najblizszym czasie nie mam zamiaru wspolzyc. A taki cykl mam narazie krótko bo dopiero dwa razy tak wystąpił, równo po 36 dniach czyli mozna powiedzieć ze regularnie mam, a wcześniej miałam pare miesięcy po 34 dni, a jeszcze wczesniej to całkiem nie regularnie :) A mam pytanie : czemu bolą jajniki i podbrzusze ? Moze z nerwów ?

Gość bua
Długie cykle, skape miesiączki-prl obniża progesteron, bóle piersi i mlekotok, przy mirogruczolakach-bóle głowy i ubytki w polu widzenia.

Gość bua
W zadnym wypadku nie jest to przyczyna nie zachodzenia w ciąże. Przecież taki cykl może być owulacyjny-żeby któraś się kiedys nie zdziwiła.Owszem moze się też zdarzyć że bedzie to cykl bezowulacyjny-dlaczego nie. Ostatnio dośwadczyłam na sobie, w cyklu owulacyjnym ze II faza nie trwała 14 dni jak to się przyjmuje sksiązkowo tylko 12. I wszystko było OK. Określiłam dokładnie owu na podsatwie bólu owulacyjnego, obserwacji śluzu i skoku temperatury.

Gość bua
Pisałam jakie sa objawy hiperprolaktynemi.to było do-ja natomiast.

A jesli takie długie cykle są to w 5 dniu cyklu mozna sie kochać bez zabezpieczenia ? Jest pewne że sie nie zajdzie w ciaze ? Pytam czysto teoretycznie.

Gość bua
Teraz mam, ale jakies 1,5 roku nie miałam.Mam hiperprlaktynemię i wogle rozhwiane hormony prze te prlaktyne.

Teoretycznie tak, ale zawsze moze sie cos poprzesuwac. lepiej nie ryzykowac, jeśli nie chcesz zostac mama.

No tak, wiadomo ze moze sie przesunąć. Ale jesli sie tamtego miesiąca nie przesunelo, dalej było 36 dni to znaczy ze jestem bezpłodna w ten dzien ? Kurde tylko nie wiem czemu mnie jajniki bolą i podbrzusze a okres dopiero mam dostac 7 marca :(