Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rodzina zastępcza

rodzina zastępcza

Polecane posty

Gość rodzina zastępcza

Czy ktoś uczestniczył może w kursach dla rodzin zastępczych?

Gość rodzina zastępcza
Chciałabym wziąć udział w takim kursie, pomyślałam że skoro mamy jedno dziecko córka ma 12 lat to moglibyśmy wziąć dziecko z domu dziecka. Niestety nie bardzo wiem jak się za to wziąć. ćzy te kursy są odpłatne?

MUSISZ ZGLOSIC SIE DO MOPR W SWOIM MIEJSCU ZAMIESZKANIA.TAM WSZYSTKO CI WYJASNIA .MY MAMY 14 LETNIA CORCIE,I OD 10 LAT WYCHOWUJEMY CHLOPCA W NASZEJ RODZ.ZAST .TRAKTUJEMY GO JAK SWOJE DZIECKO JEST SUPER .

LICZA SIE CHECI.JAK CHCECIE WZIASC DZIECKO W ZAST.TO JAK DO MOPR SIE ZGLOSICIE TO TAM WSZYSTKO WAM WYTLUMACZA I POKIERUJA WAMI .BRAWA ZA TAKA DECYZJE!

Gość rodzina zastępcza
agniesia31 Mam pewne opory bo nie wiem czy sobie poradzimy ale jestem dobrej myśli. Chcielibyśmy wziąć chłopca 3 -4 latka. Czy tylko Ty chodziłaś na ten kurs czy może mąż też musiał? Pytam dlatego że mój mąż pracuje i do 18 jest poza domem.

Gość rodzina zastępcza
Jak długo trwa taki kurs? Jakie warunki muszę spełniać? Nawet nie wiedziałam że tyle będę miała pytań. Agniesia 31 czy Ty pracujesz?

u mnie to bylo latwo ,bo ja bylam jego niania i mama go porzucila jak mial dwa lata.ja balam sie to gdzies zglosic bo go pokochalam jak swoje dopiero w szkole zaczely sie problemy z danymi osobowymi jego rodzicow.i tak sprawa wyszla na jaw.ale pomogli mi dobrzy ludzie i juz legalnie jest ze mna

ja mialam kurs 2 tyg.jak on juz ze mna mieszkal to jest bardziej takie szkolenie psychologiczne ,ale bardzo duzo mozna wyniesc z tego

co do warunkow to nie wiem ja mam 2 pokojowe mieszkanie 42m.mam corke 14 letnia .w chwili obecnej nie pracuje wazne sa checi

Gość rodzina zastępcza
agniesia31 Bardzo dziękuję za Twoje odpowiedzi wszystkim pozostałym oczywiście też. Jutro pójdę i zobaczę co mi powiedzą. O całej akcji SZUKAM DOMU dowiedziałam się tak na prawdę z internetu ale już dawno chodziło mi coś takiego po głowie. Ja też mam dwa pokoje 49m2. Mam nadzieję że do lata będziemy już 4 osobową rodziną.

pewnie wam sie uda .zycze powodzenia .dziekuje za ten wspanialy czyn ,jest tyle biednych niechcianych dzieci ,ze serce peka mojego nikt procz mnie nie chce mama porzucila ojciec nie znany .a rodzina mamy wogle go nie uznaje .on ma tylko mnie teraz.dobrze ze sa takie mozliwosci aby tym dzieciom pomoc

Gość rodzina zastępcza
Też strasznie mi żal tych dzieciaczków.Sama wychwywałam się się w pełnej kochającej rodzinie i dlatego jeszcze bardziej nie mogę zrozumieć dlaczego te dzieci tak muszą cierpieć.

ale jak kazdy ,by tak wzial choc po jednym dziecku,to jak by dobrze bylo .oczywiscie kto ma warunki na to.przeciez panstwo daje srodki na utrzymanie takiego dziecka.A ONI CHCA BYC TYLKO KOCHANE

Gość rodzina zastępcza
No właśnie znam dużo rodzin które mają tak jak my po jednym dziecku i nawet wspominać nie chcą o tym żeby mogli mieć więcej. O adopcji czy choćby stworzeniu warunków do tego aby było im lepiej to mowy nie ma, a czemu te dzieci są winne że tak je los karze i to za co za błędy nieodpowiedzialnych rodziców? Czasami nie rozumiem tego co mnie otacza.

a czy orientujecie się czy osoba samotna mająca 18 letnią córke może wziąć dziecko w ramach rodziny zastępczej ?

zgodze sie z toba .nie ktorzy boja sie bo nie wiedza jak ono potem odplaca im za to ,ze go wychowali .ale swoje dziecko chowasz i nie wiesz jakie bedzie jak dorosnie.wlasne dzieci morduja rodzicow ,nie maja szacunku dla rodzicow.ja swojego kocham i mam nadzieje ,ze bede miala z niego pocieche na stare lata.

Gość rodzina zastępcza
Tak jak powiedziała agniesia31 idź do MOPS i zapytaj na pewno udzielą Ci odpowiedzi.

DZIEWCZYNY!!!! LICZA SIE CHECI I ZAMIARY .PRZECIEZ WSZEDZIE JEST MOPR I TAM UDZIELAJA INFORMACJI O RODZ .ZAST .NAPRAWDE TO JEST WSPANIALE UCZUCIE WYCHOWYWAC OBCE,POKRZYWDZONE PRZEZ LOS DZIECKO.ONI MAJA TAKIE MADRE OCZY I WIELKIE SERDUSZKA

ZEBYM JA MIALA WIEKSZE MIESZKANIE TO ZGODZILA BYM SIE NA RODZINNY DOM DZIECKA .TO DOPIERO BYLA BY FRAJDA 5 ALBO 6 MALUCHOW.JA TAK KOCHAM DZIECI A SZCZEGOLNIE TE SIEROTKI ,ONE TO POTRAFIA KOCHAC I DZIEKOWAC ZA WSZYSTKO .

Gość Cahpirinia
A czym sie rozni adopcja od rodziny zastepczej?? Czy to prawda, ze jako rodzina zasptepcza nie jest sie prawnym opiekunem dziecka, w przeciwienstwie do adopcji??

RODZINA ZASTEPCZA I OPIEKA PRAWNA IDA RAZEM W PARZE .RODZ ZAST SLUZY DO POBIERANIA PIENIEDZY A OPIEKA PRAWNA DO SPRAWOWANIA OPIEKI.MOZE BYC OPIEKUNEM PRAWNYM ,ALE WTEDY NIE DOSTAJE SIE SRODKOW NA UTRZYMANIE DZIECKA .ADOPCJA TO PRAWNE UZNANIE DZIECKA I DANIE NAZWISKA SWOJEGO .ADOPCYJNI RODZICE NIE POBIERAJA ZADNYCH SWIADCZEN NA DZIECI

Gość rodzina zastępcza
jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi na moje pytania.

W ZASADZIE TO JUZ NIE WIEM CZY NIE ULEC TEJ DZIWNEJ MODZIE PISANIA WIELGACHNYMI LITERECZKAMI. W ZASADZIE TO MI WSZYSTKO JEDNO CZY TO KTOS PRZECZYTA CZY TEZ NIE. W AZNE ZE PISZE O BARDZO ISTOTNYCH RZECZACH I MUSZA ONE BYC PISANE WOŁAMI. INACZEJ MÓGŁBYM SIĘ BARDZO ŹLE POCZUĆ. I NIKT NIE ZROZUMIAŁBY O CO MI CHODZI. CO NAJWYŻEJ PRZYSPOZĘ OKULISTOM KLIJENTÓW. :O

Meryvin - jestes strasznie złosliwy - po jaka cholere jestes w ogóle na tym temacie jak nie masz nic madrego do powoiedzenia musisz być strasznie upierdliwy w realu :)

Gość rodzina zastępcza
No i dowiedziałam się ............ tyle co nic tzn. kurs dla rodzin zastępczych jest odpłatny 1000 zł czasami są promocje i kosztują 600 to śmieszne żeby nawet na czymś takim próbować zarobić.