Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Studentka83

PYTANIE DOTYCZĄCE POPARZEŃ

Polecane posty

mam takie pytanie, dwa miesiace temu poparzylam sobie wrzatkiem reke, nie powiem wygladalo to zle, ale dostalam rozne masci i wlasciwie 3 tyg pozniej wszystko ladnie sie zagoilo. NIestety teraz coraz bardziej widoczny robi sie slad po tym oparzeniu, skora jest jasniejsza od poznostalej czesci, boje sie ze latem nie bedzie sie chciala skora opalac w tym miejscu. Czy jest to normalne przy oparzeniach?czy skora pozniej wyrowna koloryt i czy bedzie sie tak samo opalac jak pozostala czesc reki? Prosze o odpowiedz

Ja tez kiedys poparzyłam noge na udzie od piecyka.Okropnie, potem pojechałam na narty i wszystko mi się brzydko goiło. Wiesz noga pod spodniami narciarskimi zgrzewała się i rana nie goiła się... Brzydko to wygladało, ale to trzeba pielęgnowac, smaruj ta skórę regularnie np nagietkiem (http://road4.xip.pl/atw/product_info.php?cPath=13&products_id=36).Ten produkt polecam bardzo!!! U mnie najpierw skóra była dłuzszy czas przebarwiona, toteż raczej jej nie opalaj- to dodatkowe podraznienia. Ale potem powinno wszystko wrócic do normy. Miałam taki znak na srodku uda- wykluczone noszenie miniówek, ale teraz nie ma juz sladu...i miniówa tez wskazana:)) Cierpliwości

dziekuje za odpowiedzi :) Mama mnie troche przerazila mowi, ze to moze byc jakas choroba, ktora moze powodowac, ze skora po oparzenaiach po prostu bedzie blada i nic tego nie zmieni (mam taka blizne mala na udzie myslalam, ze mam ja od urodzenia, to taka biala plamka, ktora w ogole sie nie opala, mama mi powiedziala, ze jak bylam dzieckiem to sie oparzylam :( tylko nie pamieta czy to dokladnie w tym miejscu bylo ale nie wykluczyla, ze ta plamka moze byc wlasnie od tamtego oparzenia. Nie wiem co teraz mam o tym wszystkim sadzic, wybiore sie jak najszybciej do dermatologa chce, zeby mi po prostu koloryt skory wrocil do normy, nie chce latem chodzic z polowa reka biala a polowa opalona ...

wydaje mi sie ze koloryt skory sie wyrowna , jezeli skora ladnie sie zagoila to powinno byc dobrze :)

mialam oparzenie i lekarz mi zabronil opalania przez co najmniej dwa lata tej czesci oparzonej i okolic, aby skora \"doszla\" do siebie. Teraz jest ok, ale bardzo uwazalam na opalenizne, tak jak lekarz mi poradzil.

2 lata bez opalania :( tragedia a to jeszcze reka, latem caly czas bedzie na sloncu :/ Jutro ide do dermatologa spytam sie co i jak, mam nadzieje, ze moje obawy znikna ;) pozdrawiam

Ty się nie bój, że skóra w tym miejscu nie będzie się chciała opalać - to Ty masz jej celowo nie opalać :) blizna będzie ciemniała pod wpływem promieni UV, dlatego nawet teraz zacznij ją przykrywać grubą warstwą kremu z porządnym filtrem. a na noc możesz stosować coś na blizny, np. Tointex, o ile blizna się już zagoiła.

dzieki justa :) jak narazie uzywam masci cepan, blizny nie mam drastycznej, zostal tylko taki dziwny blady slad po oparzeniu. W sumie to bardzo szybko dostalam pomoc po oparzeniu,mialam rozne masci od mojej sasiadki, ktora jest pielegniarka, potem dostalam jeszcze jakies inne przyspieszajace gojenie sie rany. Ogolnie bylam bardzo zadowolona,ze tak szybko sie zagoilo, mam nadzieje, ze ten bialy slad po prostu zniknie :)

Gość alelen
Róznica moze sie utrzymywac jakis czas, ale w koncu zaniknie. A nie zyczac nikomu oparzenia, mimo wszytko radze zapamientac: najwazniejsze jest to co robi sie bezposrednio po oparzeniu - bardzo szybko do zimnej, jak najzimniejszej wody i trzymac dlugo tyle ile sie da wytrzymac , jak zaczyna reka, czy inne oparzone miejsce marznac wyjac na chwile i znow do wody, az do momentu gdy oparzenie po wyjeciu z wody juz nie boli. Przy mocnych oparzeniach trzymalam reke w wodzie 3 godziny z przerwami. Zlapalam kiedys rozpalony do czerwonosci uchwyt garnka.Wierzcie albo nie, nie ma sladu , ani nawet najmniejszych problemow nie bylo z reka. Nikt mi nie wierzyl ze tak bardzo sie oparzylam. Nie wiem jak to wyglada przy oparzeniach chemicznych , ale przy zwyklych oparzeniach jakie zdarzaja sie w domu, parą, wrzatkiem , goracym zelazkiem, wielokrotnie sprawdzone: nie ma jak zimna woda. Zimna woda, szybko i dlugo. Zadnych ran , zadnych babli, zadnych blizn. J