Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ola_ola_la

WF ---- STUDIA

Polecane posty

Gość Ola_ola_la

Mam pytanko.Czy astma może być powodem do zwolnienia z wf na studiach??Jak sądzicie?Może ktoś sam ma zwolnienie albo kogoś zna kto je ma??? Jakie są powody do takich zwolnien??

Gość Ola_ola_la
Dziękuję bardzo:) Napisałam to, ponieważ słyszałam,że często lekarze pomimo astmy twierdzą,że chory musi ćwiczyć:( Ja nie chcę, bo wiem,że źle się czuję po tych ćwiczeniach ( nigdy nie ćwiczyłam), mam astmę i jestem po operacji.

ale będziesz musiała chodzić na rehabilitacje,czyli zamiast zajęć z wf-u będziesz miała takie zajęcia rehabilitacyjne.Tak przeważnie robią na studiach.

Gość ja miałam
zwolnienie z powodu migreny. Ale faktycznie tak mam, że intensywny wysiłek fizyczny, szczególnie rano, może wywoływać u mnie najsilniejszy rodzaj migreny z aurą. To nie było zwolnienie od internisty, tylko od komisji lekarskiej dla szkół wyższysch. Nie miałam żadnych problemów z jego otrzymaniem.

Gość Ola_ola_la
"ale będziesz musiała chodzić na rehabilitacje"-- i co tam się robi???? Do dziewczyny, co ma migrenę! Ale co miałaś jakieś badania ,że Ci to uznali,czy tylko uwierzyli lekarzowi, który wystawił Ci to zwolnienie??? A trzeba przed taką komisją stawać?? Jeśli ja po małym wysiłku strasznie kaszlę, mam ból w klatce piersiwoej...jestem po operacji, nigdy nie ćwiczyłam...to chyba mnie zwolnią??

Gość Ola_ola_la
Zaczynam się bać.... Co to jest ta rehabilitacja?? I czy jets ona konieczna???

Gość Ola_ola_la
No właśnie:/ Niektórzy nie zdają sobie sprawy jak to ciężko jest ćwiczyć osobie, która nigdy nie brała udziału w zajęciach wf..:(

Gość Ola_ola_la
Mam nadzieję. A przepraszam z jakiej jesteś uczelni??

Gość Ola_ola_la
Wiesz...lekarz to mi napewno napisze, ale czy oni to uznają... Słyszałam,że to dużo zależy od ich humoru...:/

bzdura, to nie zalezy od ich humoru! oni nie maja prawa zakwestionowac twojego zwolnienia lekarskiego! wiec glowa do gory! 🌻

Gość ja miałam
to było 4 lata temu, więc o ile dobrze pamiętam, musiałam mieć zaświadczenie od lekarza prowadzącego + krótko przebieg choroby. Kiedyś chodziłam do neurologa, ale w końcu uznałam, że to się mija z celem, bo nie dość, że nic mi nie pomagało, trułam się lekami i traciłam czas, a w dodatku naurolog stwierdził, że nie pozostaj mi nic innego niż się przyzwyczaić, uważać na to co sprzyja bólom i je łagodzić. Chodzę więc tylko do internisty po leki i tyle. No i internista mi wypisał ten świstek. Na komisji zapytali mnie tylko co się dzieje, zmierzyli mi ciśnienie i nic poza tym. Dostałam zwolnienie bez problemu. Mowy nie było i w ogóle nie słyszałam nigdy o zajęciach rehabilitacyjnych (jestem z Krakowa).

Gość ja miałam
to czy stajesz przed komisją zależy od uczelni. Na mojej, krakowskiej, był taki wymóg - tylko i wyłącznie zwolnienie od międzyuczelnianej komisji lekarskiej. Zwykłe zwolnienie od lekarze nie było respektowane.

Gość Ola_ola_la
No ale jeśli oni nie znają mojej choroby to jak mogą decydować o moim zdrowiu??? Jeśli lekarka miałaby opisać mój przebieg, to musiałabym przynieść zaświadczenia od trzech lekarzy i to jedno przynajmniej w postaci grubej księgi:]

Gość ja miałam
no dokładnie. Taka komisja to formalność zwykła jest. Pamiętam jak przed wejściem co poniektórzy jeszcze powtarzali nazwy leków, które rzekomo zażywają ;) Nie martw się, jeśli będziesz musiała iść na komisję, to napewno dostaniesz zwolnienie.

Gość Ola_ola_la
Widzisz w tym problem,że miałam operację..Większość lekarzy uważa,że jeśli ją miałam to powinnam być szczęśliwa i zdrowa, a nie narzekać jak ja to robię. Tylko nikt nie zwraca uwagi na moje objawy pooperacyjne.Jedni nawet nie słuchają, inni rozkładają ręce i twierdzą,że nie wiedzą co mi jest:/