Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tarczycowa

Choroby tarczycy-jakie objawy?????

Polecane posty

Gość Tarczycowa

Czy zaburzenia pracy serca i płuc-nagłe kilkugodzinne ataki duszności w płucach i piersi,brak tchu i oddechu mogą być objawem choroby tarczycy??Dodam,że wada serca i kręgosłupa jak i zapalenie płuc zostało wykluczone...

Gość Może być
zbadaj sobie TSH (ok. 15 zł prywatnie). Wtedy będziesz wszystko wiedziała. Najlepiej od tego zacząć. Potem, w razie potrzeby, udasz się do poradni specjalistyczniej i będziesz się dalej badać. Ja mam niedoczynność, już kilka lat. Da się z tym żyć, a jeśli zamierzasz być mamą, tym ważniejsze aby wszystko grało w tej cholernej tarczycy. Pozdrawiam.

Gość hsdbhabshaydvihb
przy nadczynnosci jest znacznie podwyzszony puls (u mnie byl okolo 140), podwyzszone cisnienie, kolatanie serca, nerwowosc, ale atakow dusznosci nie mialam (chociaz moze to byc wynikiem wlasnia podenerwowania - ja nabawilam sie wrzodow zoladka). zrob sobie badanie tsh (pobiera sie krew) i jesli bedzie zle, idz do endokrynologa.

Gość TSH
Zaburzenia rytmu serca tak,drżenie rąk.Ja wynik TSH miałam dobry a guz milimetrrowy był.Trzeba iść do lekarza endokrynologa.Pozdrawiam

Gość Tarczycowa
No własnie mam podejrzenie PCO a to pewnie wiąże się z tarczycą..ze względu na duszność (ja podejrzewałam serce) miałam kilka dni temu robione TSH ale na wynki mam poczekać do czwartku...a od roku bezzskutecznie staram się o dziecko,więc kto wie czy to własnie tarczyca nie jest przyczyną moich niepowodzeń??

Gość Niedoczynność tarczycy
Ocenia się, że problemy z tarczycą są przyczyną 20-30% niepłodności u kobiet. TSH (mU/l) Diagnoza >20 łagodna do silnej niedoczynność 4,5-20 niedoczynność niskiego stopnia 2,1-4,4 norma, ale podejrzenie niedoczynności jeśli występują objawy lub wole 0,4-2,0 norma 0,1-0,39 szara strefa – zbadać FT4

Gość cd..
Niedoczynność polega na niedostatecznym wydzielaniu hormonów przez tarczycę i wystąpieniu zaburzeń ogólnoustrojowych spowodowanych ich niedoborem. Może być spowodowana np. uszkodzeniem lub zniszczeniem tkanki tarczycowej (tzw. niedoczynność tarczycy pierwotna) lub brakiem hormonu przysadkowego TSH (tzw. niedoczynność tarczycy wtórna). Sprawdź czy możesz mieć niedoczynność Podlicz punkty 0-9 nie musisz się martwić 10-18 zbadaj TSH 19-27 skontaktuj się z lekarzem • podejrzenie PCOS 10 pkt • hiperprolaktynemia 10 pkt • spowolniona przemiana materii (tyjesz mimo, że niewiele jesz) 3 pkt • niska temperatura ciała (powoduje to częste odczuwanie chłodu i złą tolerancje na zimno), na wykresach w pierwszej fazie występuje temperatura poniżej 36.4 3 pkt • skóra blada, zimna, sucha, szorstka i łuszcząca się szczególnie widoczne na łokciach (suche łuski bądź kolanach) 3 pkt • niedokrwistość 3 pkt • senność i ogólne osłabienie 2pkt • depresja 2 pkt • zmniejszone libido 2 pkt • obfite lub bardzo obfite krwawienia miesiączkowe 2 pkt • wysokie stężenie cholesterolu we krwi 1 pkt • obrzęki (szczególnie widoczne na twarzy) 1 pkt • wypadanie włosów 1pkt • kruche i łamliwe paznokcie 1 pkt • trudne gojenie się ran 1 pkt • zwolniona czynność serca, słabe tętno, kołatanie serca 1 pkt • omdlenia i zawroty głowy , migreny 1 pkt Rozpoznanie Należy zrobić badanie TSH, jeżeli TSH jest powyżej 2 koniecznie sprawdź PROLAKTYNĘ oraz FT3, FT4, wskazane USG tarczycy

ja mam problem z tarczyca...TSH 8.29, dostalam jakies tabletki....musze isc do endokrynologa i znowu na usg tarczycy:(

Gość jumi
Do ggoogg niekoniecznie,można mieć TSH w porządku ale mieć guzki na tarczycy.Można mieć inne problemy.Jednak TSH to podstawowe badanie.

Gość To zalezy
Objawy sa rózne przy niedoczynnosci tarczycy i inne przy nadczysnnosci.To moze tylko potwierdzic badanie TSH i dodatkowo jeszcze tzw badanie T3 i T4

Gość ggoogg
chce isc sie zbadac ale gdzie?? jakie najpierw powinnam badania zrobic? od czego zaczac??????

myslicie o tarczycy jako chorobie popromiennej-to to samo???

Gość konowal
Ggoogg -endokrynolog zajmuje się tarczycą. Potrzebne jest skierowanie od lekarza prowadzącego, chyba, że idziesz prywatnie. Jeśli chcesz robic badania we własnym zakresie to proponuję zacząc od USG i badania krwi TSH. Jeśli USG nic nie wykaże, a TSH bedzie w normie nie ma sensu robić innych badań.

Gość tak zrób
ggoogg smao TSH nie jest wyznacznikiem chorób tarczycy. możesz je mieć w normie, a np. mimo to guzki na tarczycy. Więć oprócz badań krwi zrób USG.

Gość magdaaaaaaaaaaaaa
Ludzie, przecież wy tu piszecie rzeczy o których nie macie pojęcie. Ja wiem na temat tarczycy wszystko, bo mam wspaniałego lekarza!!! Waży mnie na każdej wizycie i bada stetoskopem!! Uważam się za specjalistke w tym zakresie, bo wiem, od mojego wspaniałego i kompetentnego lekarza, że nie wszystko trzeba leczyć. Jak się ktoś nie zna to niech nie straszy tej biednej dziewczyny, jesteście nieodpowiedzialni. Całą prawdę o tarczycy i koniecznych badaniach zawarłam już tutaj .... http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3198257&start=30

Gość magdaaaaaaaaaaaaa
aha, prosze brać pod uwagę tylko moje wypowiedzi, bo są wiarygodne - zwłaszcza te na drugiej stronie i poszukajcie sobie dobrych lekarzy, takich jak mój

Gość meddyk
no tak..., zaczyna się. Zastanawiałem sie kogo tu brakuje, no i proszę magdaaaaaaaaa. Najbardziej interesujące są twoje wypowiedzi o paranoii. :D Tak trzymaj :D

Gość poradnia_tarczycowa
jumi ---> faktycznie, na tej stronce podanej przez Ciebie jest wiecej informacji na temat tarczycy. Tam się skupili na wycięciu, bo to strona chirurgiczna w końcu :D

Gość ggoogg
te badania USg i TSH zrbie u endokrynologa czy mam juz przyjsc z wynikami do niego?? Jejjj juz sie bojeee.... :(

Gość magdaaaaaaaaaaaaa
No cóż widzę podszywaczy,normalne...Jeśli ktoś nie może znieść krytyki to się podszywa;) Ggoogg nie bój sie.Nie ma czego:)Zrób na pewno TSH.I z tym wynikiem idz do endokrynologa,on zdacyduje co dalej:)Chyba,że chcesz zrobić sobie USG,uspokoi cię to.TSH powinnaś mieć ze sobą na pierwszej wizycie.

Gość magdaaaaaaaaaaaaa
Dodam tylko,że żadna z wcześniejszych wypowiedzi nie była moja ale kogoś bardzo zabolało,że go skrytykowałam i się próbuje dziecinnie odegrać;)

Gość magdaaaaaaaaaaaaa
A tak na marginesie ggoogg to chyba nie czytałas uważnie moich wcześniejszych wypowiedzi, skoro ciągle pytasz o to samo. Widzę, że niepotrzebnie tracę czas. jeszcze rza powtarzam: TYLKO DOBRY LAKARZ, można go poznac po tym ,że bada stetoskopem serce i wazy. nic się nie martw Ggoogg, bedzie dobrze w razie czego służę pomocą, bo ja mam szczęście do lekarzy. Pozdrawiam :D

Gość magdaaaaaaaaaaaaa
aha Ggoogg jeszcze jedno, napisz po wizycie u lekarza jak było (jestem prezekonana, ze tak jak mówiłam) i idź do niego jaknajprędzej. oczywiście wszystko będzie dobrze i nie ma się czym przejmować. A dobrego lekarza poznasz po tym, że ćię zważy i zada stetoskopem serce. nie zapomnij zabrac wyników TSH lekarz powie ci co dalej zrobić - stosuj się do jego zaleceń. Powodzenia i wrazie czego daqm ci namiary do naprawdę swietnego fachowca :D. Nie słuchaj podszywaczy ;-) LEKARZE ZE STETOSKOPEM, TO DOBRY LEKARZ !!!!!!!!

ja mam wizyte do endokrynologa zamówiona na 11 kwietnia... boje sie troche:( robilam usg tarczycy chyba 3 lata temu i nic nie bylo...ale od tamtego czasu TSH podnioslo mi sie z 4 coś tam na te wspomniane wcześniej 8.29 :(

Gość ggoogg
tak tylko ja sie pytam gdzie mam isc zeby zrobic sobie te TSH i eventualnie USG a potem wiem ze mam isc do endokrynologa...

Gość poradnia_tarczycowa
Ggoogg badanie TSH zrobisz w każdym laboratorium (odpłatnie). Chyba, że Twój lekarz pierwszego kontaktu da Ci skierowanie, wtedy w poradni do której należysz. zapytaj w najbliższej poradni lub laboratorium. USG prywatnie też zrobisz prawie wszedzie, poszukaj najlepiej w książce telefonicznej w dziale lakarze radiolodzy. Powodzenia :D

Gość nonononono
No, no i niech mi ktos po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi magdyyy powie, że tarczyca nie wpływa na zaburzenia psychiczne :-(

Gość magdaaaaaaaaaaaaa
Czy ktoś ma do mnie jeszcze jakieś pytania? :D Śmiało - znam się na rzeczy :-)