Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tarczycowa

Choroby tarczycy-jakie objawy?????

Polecane posty

Gość proxy
Witam. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie są tak naprawdę konsekwencje niedoczynności? Czy problemy z przybieraniem na wadze, stany lękowe, depresje mają z tym coś wspólnego?

Gość tak mają wpływ wejdz na forum
na gazecie o tarczycy

Przy niedoczynności wypadają włosy , jest b. łatwo utyć, a b. cieżko schudnąć, ciagle odczuwa się zimno DO TARCZYCOWEJ: miałam takie objawy przed operacją, teraz mam niedoczynność pozdrawiam wszystkich

Gość d.doorau
magdaaaaaa, czy moglabys, prosze, podac namiary na twojego lekarza?????

Gość gcjnfgnhjghkjghk
a jakie sa objawuy nadctnnosci czy kotras z was to moze miałą?ja mam czestio napady goraca jestem czerwona niemam okresu i obrzmiała twraz i zapuch niate oczy

Gość mój mąż ma nadczynność
Gdy spadają mu wyniki to chudnie,mocno się poci,drżą mu ręce,ma kołatania serca.Nic więcej nie przychodzi mi do głowy,no może jeszcze szorstka skóra rąk. Gdy wyniki doprowadzi do normy to te objawy ustępują.

Gość blablaaa
Hm. A ja mam takie pytanie. Nie jestem pełnoletnią osobą, niedawno stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy. Czy jeśli pójdę do lekarza, zauważy on, że palę papierosy? Podobno palenie tytoniu nie jest wskazane przy chorobach związanych z tarczycą.. Proszę o szybką odpowiedź.

Gość Palenie tytoniu
jest wręcz zabronione przy chorobach tarczycy.

Gość adamo569
Wlaśnie leżę w szpitalu po operacji tarczycy,która pracowala normalnie TSH 1,71.Ale niestety bya mocno przerośnięta.Rozpychala mocno tchawicę oraz inne narządy w okolicach przelyku.Zdecydowalem się operować,dziś już jestem po operacji.Usunięto ją w caości.Co dalej i jakie to będzie mialo skutki w życiu codziennym, tego nie wiem... Ale będę walczyl,nie poddam się !

Gość anetaaaa
czesc. nie wiem czy mam cos z terczyca ale mam traszne dusznosci. robilam wszystkie mozliwe badania (oprocz tarczycy). lecze sie u psychiatry, napycha mnie lekami ale to nic nie daje. nie wiem czy problemy z tarczyca maja jakis wplyw na stan nerw. jestem zagubiona i zrospaczona. mieszkam w malym miescie w krtorym nie ma dobrych lekarzy i czego sama sie nie dowiem np z internetu to nie wiem. dusze sie gdy sie zdenerwuje ale czy to moze byc zwiazane z tarczyca? czy hormony tarczycy sa jakos powiazane z nerwami?

Gość mala_mi23
Hej! Mam do was pytanie przez ostatnie 6 miesięcy schudłam 6 kilogramów (bez odchudzania) zaczęło się od braku apetytu, miałam wstręt do jedzenia były dni, że jadłam z rozsądku, teraz jem normalnie ale pojawiło się kołatanie serca, nagłe chwilowe bóle w klatce piersiowej (jakby ktoś mnie ściskał obręczą), miewam napady gorąca (mimo, że ogólnie jestem zmarzluchem), miewam problemy z oddychaniem, wypadają mi włosy mam problem z szorstkimi dłońmi, łamliwymi paznokciami, mam suchą skórę w okolicy łokci, jestem stale zmęczona senna, bywam rozdrażniona, często wpadam w zły nastrój Wykonałam już badania krwi na poziom, żelaza ob, morfologie ale nie badałam tarczycy czy myślicie, ze moje objawy mogą być związane z jej niedoczynnością lub nadczynnością??? Proszę o szybka odpowiedź, za 4 miesiące wychodzę za mąż planuje ciążę a tarczyca może mi w tym przeszkodzić, więc jeśli to z nią są problemy chciałabym jak najszybciej rozpocząć ich rozwiązywanie...

Gość Wuwuaa
Witam, od zawsze lekarze wysyłają mnie na badania TSH, ostatnio znalazłam swoje wyniki sprzed 2 lat, 0,6, jednak ostatnio gdy byłam u lekarza wysłał mnie na badania kolejny raz, minęło niespełna 2 lata, bardzo w tym czasie przytyłam, zrobiłam się zmęczona, senna. mimo ruchu i diety moja waga jedynie się podnosi. dzisiaj dostałam wyniki w tym roku moje TSH wynosi 1,98 niby mieszczę się w normie dlatego mój lekarz rodzinny to lekceważy, ale każdy kto mnie spotyka pyta się czy może nie mam tarczycy, bo mam widoczne wole. jako dziecko miałam usg tarczycy, ale wszystko było w normie. zaczynam być trochę zmęczona całą sytuacją... jednak teraz nurtuje mnie jedno pytania, czy TSH powinno wzrosną tak bardzo od ostatnich badań , czyli od 0,6 do 1,98

Gość gienowefa
ja mialam tak...po ciazy 3,2...po roku mialam 4,1 a po kolejnym polroczu zrobilo mi sie 1,8.................samoz eszlo, czy to normalne?? dodam ze FT3 i FT4 w normie

Gość malaaaaa
Hej wszystkim moja mama własnie choruje juz pare pare lat na tarczyce i juz ze 4 - 5 lat chodzi w peruce bardzo mi jej szkoda ale ona juz sie przyzwyczaiła i ciesze sie ze sie nie smuci ani nie denerwuje, ale chciałam jej pomóc cos na te włosy zeby jej odrosły macie jakiś sposób chciałabym zeby odrosły wkonu jej te włosy, kiedys pamietam miał piekne długie i grube włosy zawsze jej fryzury robiłam :) był u lekarza i niestety wcierała sobie cos w głowe, ale nie pomogło prosze jak znalezliscie juz jakis sposób napiszcie prosze !!!

Gość upssss
no , ja mam niedoczynność, ale strasznie się pocę, normalnie smalec mi ścieka na czoło...czy to normalne -mieć krzyżówke?

Gość upssss
endokrynolog dawała mi jakies tabletki i dla niej priorytetem badania było mierzenie obwodu szyi centymetrem krawieckim /szkoda,że nie papierowym z ikei/, MAGDO, jak uważasz, to właściwe badanie? czy zmienić lekarza?

Gość ewa999
Witam Wszystkich.U mnie poziom hormonów w normie .USG Oba płaty powiększone .Guzek5mm,torbielka 4,5*6mm-lewy plat.Guzek 18*17mm.Nizej guzek22*18 dl.28mm z obecnością zwyrodnienia torbielowatego Tchawica przesunięta w lewo-prawy plat.Diagnoza -usunąć tarczycę,bo guzki będą rosły.Jestem 3 tygodnie po operacji.Czekam na wynik hstopatologii.

ja mam niedoczynnosc... w 3 mies prytyłam chyba z 15 kg, jak tylko przyleciałam do Pl zrobiłam badania. i wyszło ze mam racje, bo tez podejrzewałam cukrzyce.

Gość ania1707
Witam od pewnego czasu (ok. 2 lata) mam problemy z jedzeniem nie potrafię zjeść np. normalnej porcji obiadu, a o śniadaniu i kolacjii nie ma mowy do tego jestem stale zmęczona najchętniej wracając z pracy kładłaym się spać, moja waga też radykalnie uległa zmianie z 76 kg do 57 kg nie wiem co o tym myśleć może ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć będę wdzięczna.

Gość znaciee
Ja mam lekką niedoczynność tarczycy i ponoć przy tym się ma osłabiony popęd seksualny a ja wręcz przeciwnie erotomanką jestem ;)

Gość znaciee
Przemianę materii też bardzo dobrą mam a ostatnio schudłam mimo tego że biorę dużą dawkę sterydów

Gość anitta_
choroby tarczycy objawiają się bardzo różnie i, najczęściej, dość skrajnie, podrzucam kompendium informacji na ten temat http://tarczyca.edu.pl Dodam też że u kobiet i u mężczyzn niektóre objawy mogą się trochę różnić - jedne będą silniejsze inne słabsze w zależności od płci vide: http://tarczyca.edu.pl/2012/05/22/objawy-chorob-tarczycy-u-mezczyzn/, ale generalnie najważniejsze objawy sprowadzają się do tych samych dysfunkcji

Gość julka63
Nie będę dawała odpowiedzi a raczej zadam pytanie: Lekarz rodzinny pierwszy raz dał mi skierowanie na badanie w kierunku tarczycy oto moje wyniki:THS= 52,09 ulU/ml zakres wart.ref(0,27-4,2 ,FT4 =0,443ng/dl zak (0,93-1,7, FT3=1,93 pg/ml zak(2-4,4 Może ktoś na tym blogu mnie uspokoi, czy mam się martwić tymi wynikami. Zwłaszcza tym THS strasznie przekroczony wynik, pierwszy tydzień temu był wyższy o 5 tj był 57,67.

Gość peja222
U mnie bardzo mocno spadło libido i chęć na sex ;/ kolezanka poleciła pokazała mi strone http://www.thyromine.pl dopiero zaczynam testować ale myśle ze warto.

Gość gość
Ja mam nadczynność tarczycy i pierwszym objawem było chudnięcie (nawet bałam się że to może być coś o wiele poważniejszego). Potem jeszcze doszło częstsze niż zwykle pocenie się i bezsenność. Najpierw poszłam z tym do internisty od którego dostałam skierowanie do bardzo dobrego endokrynologa w Centrum Medycznym Awimed www.awimed.pl u mnie w Bydgoszczy. Dzięki niemu przechodzę ją łagodnie i nie komplikuje mi życia. Także przede wszystkim jak najlepszy endokrynolog.

Gość mamasaid
Ja jestem zdania, ze jesli mamy jakies problemy albo watpliwosci to idziemy do lekarza, oni sie znaja najlepiej. też podejrzewałam problemy z tarczycą to zamiast pisac na forum myk - medistore, odczyn biernackiego, kilka innych badań, zalecenia lekarza, dziękuję, wszystko załatwione. nie bójcie się lekarzy, oni naprawdę pomagają.

Gość Siab
Wczoraj dowiedziałam się że mam b duża nadczynnosc. Strasznie smutno mi się zrobiło:-(

Gość Taaaniaaa
Wszyscy, którzy jeszcze wahają się z decyzja o przebadaniu tarczycy, powinni zrobić to jak najszybciej. Ja tak przechodziłam dobrych kilka miesięcy i nie wyszło mi to na zdrowie…W Krakowie polecam badania scyntygraficzne w przychodni medycyny nuklearnej http://www.seneko-med.pl. Warto!