Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilililili

ASTYGMATYZM..?

Polecane posty

Gość lilililili

Witam, ostatnio okulista wykrył u mnie astygmatyzm. Co to za wada? czy któraś z was ma astygmatyzm?

Gość to inaczej zez co za glupie
slowo ale inaczej nie potrafie wytlumaczyc

Gość jola fasola
zez a astygamtyzm to jednak nie to samo;] Astygmatyzm polegan a tym,ze tak jakby zrenica i teczowka sa za bardzo splaszczone. Ksiazkowo to ma wygladac tak jak wycinek pilki, przy astygmatyzmie toto jest bardziej splaszczone, bylam wczoraj na przymiarce soczewek i sie przy okazji spytalam :)

Gość lilililili
a mogłabym prosic prostszym językiem :D ... ?

Gość ciekawskaaaa
ja też to mam :( chodzi o to, ze jak np. "zdrowy" człowiek patrzy na kwiazdy to widzi wyraźne punkty, a my będziemy je widzieć jako rozmyte plamki, nie widzimy wyraźnych konturów, lepiej zaopatrzyc sie w binokle ;) :( bo astygmatyzm się pogłebia tak jak i wada wzroku :o

Gość ciekawskaaaa
chodziło mi oczywiscie o gwiazdy ;) pozatym poczytaj na necie, wpisz w wyszukiwarke jest dosc sporo tych informacji :)

Gość niezborność
;)

Gość renacia
ale tu ktoś głupoty wypisuje. Mam 35 lat i wadę wzroku i astygmatyzm. Astygmatyzm mam -1.5 i wcale mi to nie przeszkadza. Ta wada jest wrodzona i wcale się nie pogłebia. Z taką się urodziłam i z taką umrę. Mi od 14 lat nic się nie zmieniło chociaż okulary noszę tylko do telewizji.

Gość renacia ale
Ty jesteś walnięta ... to że to Tobie wada się nie pogłębia - nie znaczy, że innym nie będzie. Masz dużo szczęśćia !!! Nieleczona choroba, przynosi uszczerbek na zdrowiu. Tak samo jest z wadami oczu ...

Gość lekarz mi powiedział
że mm astygmatyzm na jednym oku. Z tego co zrozumiałam, to znaczy to, że okrągłe rzeczy widzę jako owalne (tzw. jajka). Nic nie wiem o patrzeniu na gwiazdy jako rozmyte plamki...

Gość Oliwka33
Tu macie fajny test, który bardzo dobrze wykrywa astygmatyzm https://www.acuvue.pl/zdrowie-oczu/astygmatyzm Oczywiście nie zastępuje wizyty u lekarza, ale może co nie co nakreślić nam obraz sytuacji. Ja właśnie przez tego typu test dowiedziałam się o chorobie, którą lekarz tylko potwierdził. Dostałam odpowiednie soczewki i teraz przypominam sobie o chorobie tylko przy okazji wizyt u okulisty :)

Gość illola
ja mam od małego astygmatyzm. Odkąd pamiętam chodziłam do okulsity, bo opróćz astygmatyzmu to miałam minusy -5 i -6 na lewe. Niedawno zmieniłam okulsitę, bo się przeprowadziłam do Łodzi i okulista poradził mi korekcję wady wzroku nawet przy astygmatyzmie. Trochę się bałam, ale okulista mi mówił ,ze metoda którą chcą mi zrobić zabieg - lentivu, jest bardzo bezpieczna i bezbolesna. I rzeczywiście tak było. Zabieg miałam w klinice Optegra w Łodzii szczerze mogę polecić zwłaszcza jak ktoś ma dużą wadę i astygmatyzm. Po co się meczyć, jak można usunąć wadę :)

Gość lorra

pewnie nie ma co się mećzyć jak jest taka teraz technologia. Ja miałam bardzo dużą wadę -7 i astygmatyzm tak samo. Od małego się męczyłam i poszłam na konsultację a potem na zabieg. Też zdecydowałam się na metodę lentivu, bo jest najradziej bezpieczna, nowoczesna no i udało mi się usunąć wadę. Zabieg miałam w Optegrze, ale w Katowicach, bo mieszkam na Śląsku. Jestem miesiąc po operacji i zero komplikacji, bardzo szybko doszłam do siebie