Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość STUDENT Z POLIBUDY

POTRZEBY NIEPEŁNOSPRAWNYCH???

Polecane posty

Gość STUDENT Z POLIBUDY

Do pełnosprawnych i niepełnosprawnych.Jestem studentem inżynierii ortopedyczno protetycznej.Mam pytanie.Jakiego sprzętu najbardziej brakuje niepełnosprawnym (w domu na mieście w urzędach szkołach w pojazdach) Dzieki za odpowiedzi

Gość studentka UZ
wg mnie: przede wszytkim wind dla niewidomych brakuje komputerów, które mogłyby zamienić zwykłe pismo na "brajla" dla osób na wózkach to w urzędach niższych okienke, stołów itp.

Gość tykawica
w domu brakuje nawet tak bardzo potrzebnych poręczy np. w ubikacji czy łazience

Gość STUDENT Z POLIBUDY
Dzieki za odpowiedzi. Moze ktos jeszcze sie wypowie

pracuje w anglii takze z osobami na wozkach i tutaj po pierwsze wszedzie sa podjazdy i obnizone krawezniki na przejsciach, po drugie - wiekszosc autobusow ma specjalnie wysuwane rampy ulatwiajace wjazd do i wyjazd z autobusu (inna sprawa to chec kierowcow to ich uzywania, to troche trwa, niestety). no i kazdy tzw. budynek uzytecznosci publicznej ma podjazdy, windy i specjalne podnosniki mocowane na schodach (w wypadku braku podjazdu). i wszedzie sa specjalne toalety dostosowane do potrzeb osob niepelnosprawnych (porecze, wiecej miejsca w srodku itp). w moim banku (nie wiem jak w innych, niestety) jest jedno okienko, ktore jest na wysokosci osoby na wozku. jest tez duzo automatycznie otwieranych drzwi (pewnie to fotokomorka, nie znam sie na tym za bardzo). w pociagach sa wydzielone miejsca dla wozkow, jest tam wiecej miejsca. to jest przydatne nie tylko dla osob na wozkach, takze dla mam z malymi dziecmi i osob starszych (tutaj bardzo duzo osob uzywa roznego rodzaju pomocy ulatwiajacych chodzenie). dlatego tez widzi sie bardzo duzo osob starszych i generalnie malo sprawnych bardzo obrze sobie radzacych np. podczas zakupow.

Gość marek44
Moja babcia niestety nie jest już w stanie sama wchodzić po schodach, więc jej kupiliśmy jakiś czas temu schodołaz ze strony www.uzywane-schodolazy.pl . Chodzi dokładnie o S -Max, dobra jakość za niezłe pieniądze. Jeszcze dostaliśmy na to dofinansowanie z pfronu, więc udało się dodatkowo zaoszczędzić.

Gość gość
Wedlug mnie tez sprzęty, które pomagaja przy wchodzeniu po schodach sa najbardziej potrzebne. Mój znajomy walczyl o taki sprzet z urzednikami, ale oczywiście skończyło się na tym, ze musial go sam zakupic. Na szczescie znalazł firme, która poswieca się dla takich osob www.proreha.pl