Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona mama

GLISTY LUDZKIE!!!!! CZY SIE OBAWIAĆ???

Polecane posty

Gość zaniepokojona mama

Mam miesięcznego synka... i jutro w odwiedziny ma przyjechać rodzina męża (obejrzeć naszego synka)... z tym, że dowiedziałam się, że jedna z córek chrzestnej męża leżała ostatnio w szpitalu z glistnicą (jakieś póltora miesiąca temu wykryto u niej glisty ludzkie)... Dziewczynka się leczyła ale ja się strasznie boję, że moze zarazić mi dziecko... Zdaję sobie sprawę, że można się tym zarazić poprzez brudne ręce... co będzie jak dotknie Małego lub smoczek itp... Powiedziałam o tym teściowej... a ona sie obraziła (bo ta chrzestna to jej rodzona siostra) i powiedziała, że wymyślam bo dziewczynka jest już zdrowa (dziwne, bo mi mówiła, że dziewczyna ma przepisaną kurację farmakologiczną przez kilka następnych miesięcy)... Czy mam prawo sie obawiać czy panikuję??? I jak wybrnąć z tej niezręcznej sytuacji... Przecież nie powiem dziewczynce: "nie dotykaj Go bo miałaś/masz glisty".... :O

Przesadzasz. Pilnuj, żeby myła ręce po wyjściu z toalety. Reszcie rodziny chyba nie trzeba przypominać?

Gość Czekoladowa kreacja
glistnica mozna sie zarazic tylko poprzez kal w ktorym znajduja sie jajeczka glisty. one skladja te jajeczka w jelicie cienkim po czym zostaja one sydalone wraz z kalem. tak rozpoczyna sie cykl glisty. dajmy na to pole zostanie nawozone ludzimi odchodami. rosnace tam warzywa i owoce moga miec na na powierzchni jajeczka dlatego wlasnie trzeba myc je przed jedzieniem. rozniez podczas zabawy na dajmy na to zabrudzonej zakazonym kalem piaskownicy czy podczas prac polowych. mysle ze dziewczynka nie grzebie w swojej kupie dlatego raczej nie ma powodu do niepokoju. jesli sie obawiasz to powiedz ze maly jest zmeczony i poloz o w innym pokoju. tak by go nie dotykala.

Gość ponosze

ale ty dziwna rownie dobrze twoje dziecko moze sie zarazic w innym miejscu, chocby takim jak szkola....nie ma sie czego obawiac, a to ze zapisali jej kuracje farmakologiczna, to tylko w tym celu aby nie bylo nawrotow, a nie w celu dalszego lecznia :o

panikujesz!!!! wystarczy mycie rąk i pilnuj żeby mała nie całowała dziecka.....bo można sie zarazić przez ślinę!!! pozdrawiam!!