Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość własnie dlaczego

krotka szyjka macicy w ciazy-ma ktoras?

Polecane posty

Gość gość
Ja mam miec zakladany krążek przyczyna 21tyd a szyjka 1.8.mm

Gość gość
Witajcie jestem w 3 ciąży, pierwsza ciąża bez komplikacji poród 39 tydzień, druga ciąża w 27 tygodniu rozwarcie 4 cm poród w 28 tygodniu, obecna ciąża w 24 tygodniu skrócenie szyjki macicy do 23 mm zagrożenie kolejnym przedwczesnym porodem, w 25 tygodniu założono mi pod narkozą szew okrężny, obecnie jestem w 28 tygodniu leżę i odpoczywam, biorę luteinę i noszę i szyjka powróciła do normy 3 cm. Dziewczyny dbajcie o siebie i odpoczywajcie bo urodzenie wcześniaka to nerwy i walka choć mi udało się ją wygrać i mam słodką córeczkę. W 3 ciąży nie chcę tego przeżywać i chcę być jak najdłużej inkubatorkiem dla mojego maleństwa dlatego leżę mam nadzieję że się uda pozdrawiam

Gość DK33
Zgadzam się z przedmówczynią. Dziewczyny leżcie, dosłownie z tyłkiem do góry. Poduszki pod pupę, a łóżko lekko uniesione. Ja mam podłożone pod tylne nogi łóżka po dwie książki. No i pozycja lewy bok. U mnie sytuacja obecnie wygląda tak: 30 tydz. szyjka 12mm. Leżałam (wstawałam tylko do łazienki) 1,5 tygodnia szyjka wydłużyła się do 29mm. Lekarz nie mógł uwierzyć. Ale nadal staram się dużo leżeć, biorę luteinę i za dwa tygodnie kontrola i zobaczymy. Dodam, że w pierwszej ciąży też leżałam z krótką szyjką. Urodziłam w 35 tyg. , bo okazało się, że są słabe przepływy. A i pamiętajcie jak macie krótkie szyjki to dla nas najlepsze jest leżenie i ewentualnie stanie. Nie siedzenie!!!! Pozdrawiam.

Gość leżąca
DK widze ze temat jest stary a Ty tutaj niedawno pisalas wiec moze uda sie ozywic temat bądz nawiazac kontakt.

Gość k25i
DK widze ze temat jest stary a Ty tutaj niedawno pisalas wiec moze uda sie ozywic temat bądz nawiazac kontakt.

Gość DK33
Temat stary, ale jak widać aktualny. Piszcie jak Wasza sytuacja. Ja obecnie 33 tydzień. Mam nadzieję, że ta szyjka nadal trzyma. Zobaczymy 14tego będę u lekarza. Przypominam, że z 12mm wydłużyła mi się do 27mm. Staram się leżeć, ale trochę chodzę po domu, pozmywam naczynia, coś wyprasuje, zrobię szybki posiłek i na tym koniec. Pozdrawiam.

Gość gość
ja tez mam skrocona szyjke i codziennie panikuje,ze zaraz urodze:(

Hej ja w pn przyszłam do szpitala ze skrócona szyjka. Jestem w 31 t . Od wczoraj dopiero dają mi luteine. Mój gin kazał mi brać magnez 3 razy dziennie. Jak chodzę to zaraz brzuch robi sie twardy. Mówiłam dzis na obchodzie ze czuje ucisk na szyjke i ze brzuch mi twardnieje ale lekarz to olewa bo na zapisie skurczy nie bylo a zapis miałam tylko w dniu przyjęcia! No cóż bede sobie brala chyba nos w na własną rękę chociaż słyszałam ze to nie za dobre jest! Ciekawe czy chociaż jutro zrobia mi jeszcze raz usg szyjki:/ bo wizytę u swojego lekarza mam dopiero 23! A mój lekarz tez mnie olewa bo byk tu wczoraj na dyżurze i nawet się mną nie zainteresował nic.

Hej dziewczynki! Jak sie czujecie? Dzis niby mam wyjść i ciekawe czy zrobia mi jeszcze raz usg szyjki. Zla jestem.bo hwstem niby na obserwacj a ona polega na pomiarach temperatury .cisnienia i tętna dziecka:/

Gość DK33
No leżymy, leżymy. Oby jeszcze ten czerwiec przetrwać. Ale wczoraj sobie jem kolację i ząb mi pękł. No i czeka mnie wizyta u dentysty. Nie wiem jak ja to zrobię. Szyjkę mierzę we wtorek. Ciekawe jak ona. Pozdrawiam.

No i mnie dzis do domu nie wypisują bo szyjka o 0,5 cm sie skrocila a tu prawie tylko leze może z dwa razy bylam tu w sklepie szpitalnym i posiedziec na lawce. Od jutra będę miała zastrzyki potem w pn zaś sprawdza sxyjke i może mnie puszcza a pesser może mój lekarz mi zalozy

Gość DK33
Przykro mi, że Ci się skróciła. A robili Ci wymaz z pochwy, bo czasem przez bakterie się szyjka skraca. Dlatego ważne też jest zakwaszać organizm. Mi kazali pić wodę z cytryną. No i staraj się nie siedzieć tylko leżeć, ewentualnie stać. Siedzą uciskamy na szyjkę. A jakie zastrzyki będziesz mieć?

Żadnego wymazu mi nie robili. Zastrzyki ze sterydami na rozwój pluc

Ja myślałam ze lepiej siedziec niz stać. A lekarz i tak powiedzial ze leżenie ma Malo z tym wspólnego. Dziewczyna tu w pon miała 3 cm a wczoraj juz tylko 1,5! A przeciez głównie lezy

Gość iwcia0000
Hej. Dołączam do krotkoszyjkowych mam. U mnie 21 tydz, 3 ciąża, szyjka tydz temu 21mm. Narazie mam asmag 3*2, nospa 3*1 i luteina dopochwowo 2*1. Mam sie oszczedzac nie dzwigac duzo odpoczywac, ale lekarz nie kazal mi non stop leżeć, wiec woze i odbieram dzieci ze szkoly ,gotuje. Pozatym leżę. W poniedziałek wizyta zobaczymy czy cos sie zmienilo.

Gość DK33
No nie wiem dziewczyny, ja słucham się mojej położnej i lekarza. I leżę, ewentualnie stoję, nawet do lekarza na leżąco jadę na tylnim siedzeniu. No i jak leżę to pod pupą poduszki. Oczywiście nogi trzeba ćwiczyć, żeby krążenie było dobre. Ja biorę luteine 2*100mg. Mi leżenie pomaga, bo mi się wydłużyla szyjka, więc stosuję się do zaleceń. Niestety to bardzo trudne, bo mam 2 letniego synka i serce mi się kraja jak mnie ciągnie za rękę i wola mama chodź. Na szczęście mąż pracuje w domu i jakoś sobie radzimy. Dziadków do pomocy niestety też nie mamy. Ale trzeba jakoś przetrwać jeszcze miesiąc chociaż. Teraz u mnie 33 tydzień.

Gość DK33
Cześć dziewczyny, dzisiaj mierzyli mi szyjkę i nic się z nią nie dzieje. Jest taka sama jak dwa tygodnie temu. Także dalsze zalecenia leżeć, leżeć i leżeć :-) To mój 25 dzień leżenia. Pozdrawiam leżące.

Hej. Ja w pn wyszlam ze szpitala bo szyjka byla troche dluzsza 34mm i ogolnie z nia ok bo zamknieta i sprezysta. Lekarz powiedzial ze moge sprzatac i gotowac byle nie dzwigac.

Gość DK33
Hej. Jak masz 34mm to długa. To bym się nie przejmowała rzeczywiście i lekkie rzeczy można robić. Powodzenia.

Dk no na razie spoko ale zobaczymy ile bedzie za tydzień mierzyć. A ty w ktorym tyg jesteś?

Ok juz doczytalam we wcześniejszym wpisie 27 mm to tez nie tak zle

Gość DK33
No 27mm w 34 tygodniu to nieźle, ale w 30 tygodniu miałam 12mm!!!!!, także strachu się najadłam. Pozdrawiam.

Gość gość
Hej Kochane :) Jestem w 21 tygodniu ciąży wczoraj okazało się, że szyjka ma 2,5cm :( mam leżeć a w poniedziałek założenie pessara. W pierwszej ciąży w 28 tygodniu miałam rozwarcie 6cm i skurcze założono mi pessar i moja córeczka wytrzymała w brzuszku do 35 tygodnia, ale leżałam plackiem na przemian szpital dom. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie.

Ja dzis mam wizytę i zobaczymy co z szyjka. Wczoraj bardzo bolało mnie spojenie lonowe szczególnie jak chodziłam i pachwiny tez

Gość DK33
Powodzenia. Ja mierzę szyjkę w poniedziałek. Też mam obawy, bo jak wstane z łóżka to mnie ciśnie na dole. Skurczy na razie nie mam, bo robię co tydzień KTG. Ale mały się bardzo rozciąga i wariuje, no i na pęcherz mocno naciska. U mnie jeszcze 3 tyg do cc.

Ja bylam wczoraj na wizycie i szyjka niby 38 mm Może to luteina tak pomogla? I to ze nie dźwigam.synka? Bo generalnie plackiem nie leze

Gość gość
Witam jestem Kasia . Jestem jako "gość"nie mam pseudonimu bo wiadomość nie zostaje wysłana. Fajnie że udało mi się znaleźć świeży post

Gość gość
Kasia. Jestem w 26 tc od tyg mam pessar założony , rozwarcie wew lejkowate , szyjka 25mm . Tydz temu byłam w szpitalu podano sterydy . Leżę dużo ale czasem wstaje żeby odgrzac obiad wszystko robi za mnie mąż i trochę dzieci córka 7 syn 14 lat . Fajnie że są wakacje ale obawiam się że będą nudzić za uszami. 1.07 mam dopiero wizytę i mam nadzieję że usłyszę że szyjka się chociaż trochę przymkneła żebym chociaż mogła wyjść do ogrodu i trochę posiedzieć

Kasia dobrze ze masz taka polo. Dk to ile dzidziuś wazy? Ja się boje z moja za duza bedzie. Ostatnie dnie to tak mnie w jroczu bolalo jakby mnie tam skopal ktos. A najgorzej z chodzenia em.i wchodzeniem po schodach bylo Dzis jakby reka wszystko odjal. Czuje sie jak dawno sie tak nie czułam.