Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobiety pomozcie

moja waga a Dzidzi...

Polecane posty

Gość kobiety pomozcie

Kochane! Moj maz chce bardzo dziecko,mamy po 30 lat.Jednak ja nie moge sie zdecydowac,mam problem:MOJA WAGA!!!!:O Waze 87kg przy 165cm!!! (o,zgrozo!!!:(:O) Jak najszybciej schudnac do planowanej ciazy? Czy to ryzyko zajsc w ciaze z taka nadwaga?? Prosze Was o porady!!!

Sama nie wiem co Ci poradzic nie wiem czy jest sens chudnac tylko po to zeby zajsc w ciaze,i tak pozniej to wszystko nadrobisz...no ale tez slyszalam ze kobiety otyle jednak mniej tyja w ciazy niz te bardzo szczuple gdyz dziecko duzo pobiera z zasobow :)

Gość kobiety pomozcie
ja sie boje,ze poprostu nie bede miala z taka waga na nic sile:O przeliczam moje 87 kg+ DZIDZI:O tak mi przykro,ze dopuscilam sie do takiej wagi:O

ja potwerdze słowa przedmówczyni .... to prawda ze kobiety z ciałkiem mniej tyja .... ja naleze do \"szczypiorków\"...przed ciaza 53-54 kg w tej chwili jestem w 7 miesiacu i przytyłam ju około 12 kg .... z tym ze po porodzie traci sie automatycznie 10 kg ---> tyle wazy dzidzia wraz z wodami płodowymi,łozyskiem .... takze jak mi zostanie po ciazy nawet te 7 kg to nie bede płakac :) A jeszcze przez karmienie mozna sporo schudnac .... Oczywiscie nikt decyzji o dziecku za Ciebie nie podejmie .... ale zycze powodzenia i pozdrawiam goraco 🌻

Gość kobiety pomozcie
mi sie wydaje,ze musze stracic najpierw chociaz 10 kg:O moga byc jakies komplikacje np.przy cesarskim cieciu itp./tak slyszalam/

Gość pociesze cie
ja wazylam 90 kg przy wzroscie 170 moja nadwaga wiaze sie ze zla przemiana hormonami i bog wie czym jeszcze..pewnie tez obciazenie genetyczne.. w kazdym badz razie.. zaszlam w ciaze..nie planowana co prawda:) i powiem ci ze wolniej tyje niz inne kobiety w tym samym tygodniu.... po 2 w ciazy kobieta ma szybszy metabolizm..czyli 20% szybsze spalanie.. pewnie dlatego ja tyje ok 1kg miesieczni czy 0.5 a nie jak inne dziewczyny po 3 na miesiac... po 3 po porodzie karmiac dziecko wszelkiego rodzaju tkanka luszczowa przerabiana jest przez organizm na mleko (bardziej odzywcze dzieki zgromadzonemu tluszczykowi) wiec licze ze po porodzie dzieki karmieniu moze uda mi sie nawet stracic to co mialam na sobie... :) Nie radze sie odchudzac przed zajsciem w ciaze.... moze to zaburzyc twoj oranizm..i mozesz miec problemy z hormonami lub samym zajsciem w ciaze....

A ja skonsultowałabym się najpierw z ginekologiem. Wagę miałam przed ciążą w normie, przed porodem ważyłam 20 kilo więcej. Tuż po porodzie - 15 kilo na plusie. 5 miesięcy po ważę tyle co przed ciążą, ale figura mi się zmieniła, więc jeszcze chcę schudnąć z 5 kilo. Wszystko zeszło samo, nie odchudzałam się. Leżała ze mną babka na sali, która przed ciążą była znacznie grubsza ode mnie, w ciąży przybrała raptem z 10 kilo. Fakt, babki przy kości często w ciąży tyją mniej.

Gość w ciazy
coś w tym jest ja trochę przytyłam przed ciazą wazyłam 71 kg przy 174 cm. Teraz jestem w 24 tyg (6 mies) i przytyłam dopiero 2,5 kg

Gość kobiety pomozcie
❤️ Dziekuje Wam!!! To glupie,ale poczulam sie przez moment jakbym sama byla z takim problemem na swiecie!!! Na innym topiku dziewczyny polecily mi DIETE PLAZ POLUDNIA,niby zdrowo sie schudnie,jedzac zdrowo i duzo:D

Gość pociesze cie
wiesz.. moj lekarz nic nie mowil o komplikacja z powodu tego ze jestem taka a nie inna.. nieraz z nim zartuje nawet na ten temat :) Pytalam sie wlasnie o ta przemiane materi.. i sam powiedzial ze w cizy jest ona wieksza ze wzgledu na hormony jakie w kobiece w czasie ciazy szaleja... Nie mowil mi.. "Prosze sie odchudzic" bo bedzie to grozne dla pani czy dziecka.. mysle ze takie podejscie tylko straszy kobiete i naraza na niepotrzebny stres... Zreszta ile ludzi na swiecie tyle sylweek postor ect.. nie mozemy byc wszyscy piekni i szczupli..byloby to zbyt monotonne... Zreszta nieraz jest tak.. ze kobiety w poczatku ciazy tyja.. nawet po 10 kg i dopiero potem nabieraja ciala.. Wiec nic nie jest przesadzone... Troche wiary w siebie 🌼 :) I jesli czujesz ze to jest odpowiednia chwila na dziecko i pragniesz go tak jak maz.. nie skupiaj sie nad swoja waga.. tylko na dziecku... Ja Bogu dziekuje za swoje... jak czytam nieraz wypowiedzi kobiet ktore staraja sie latami o dziecko... to mi serce sie kroi... A jednoczesnie dziekuje Bogu ze mnie to ominelo... ze nie musialam tak bardzo starac sie o dziecko..ze ono przyszlo samo :D

skonsultuj sie z lekarzem.. tak mi sie wydaje że to bedzie najmądrzejsze. mysle że nie masz sie co odchudzac, wyjałowisz organizm z witamin i bedzie źle dla Ciebie i dla dziecka. polecam ruch na świezym powietrzu np. bieganie wtedy sie wzmocnisz a dzidzius co bedzie potrzebował dostanie, podczas ciazy zalecam gimnastyke choc ja sama nie mogłam cwiczyc bo miałam przedwczesne skurcze naprawde polecam

Gość kobiety pomozcie
wieeeelkie dzieki jeszcze raz!!!

Gość sabcial
Hej, no nie przesadzaj ze swoją wagą, nie ważysz 100kg abyś miała się czym martwić a w sumie "kochanego ciała nigdy za dużo" Ogranicz słodycze więcej ruchu, teraz wiosna za pasem, więc może uda Ci się zrzucić parę kilogramów. Znam dużo osób z nadwagą i wiesz w ciąży wglądaly super nie było długo widać, że są w ciąży dopiero pod sam koniec. zachodż w ciążę i się niczym nie martw?

Gość w ciazy
Nie przejmuj sie wagą ja na początku ciązy schudłam 5 kg sama nie wiem z czego nie miałam mdłości czułam sie świetnie tak jest do dziś :) Zawsze wciągałam brzuszek a teraz mogę sobie z nim dumnie pochodzić ;) Powodzenia

zachodź w ciążę dziewczyno!!!!! Mam 3 koleżanki, byłe grubaski, którym dopiero okres po ciązy pozwolił zbliżyć się do wagi idealnej. Jeszcze raz potwierdzam, że kobiety grube (sorki>>) duzo mniej tyją w ciązy i daję 80% na 100, że przemiany hormonalne po ciązy pozwolą ci ważyć 60 czy ile tam chcesz...(ja po roku od porodu ważyłam 46 kilo - najmniej w życiu i jadłam wtedy najwięcej w życiu) Pozdrawiam.. PS to twoje pierwsze dziecko???

Gość pulpetka
nie martw sie zupelnie :-) ja mierze 173cm i wazylam w momencie zajscia w ciaze - 85kg teraz mam juz prawie polowe ciazy za soba, a waga podskoczyla mi o 3kg a do tego - nie wymiotowalam, mdlosci ograniczyly sie do dwoch tygodni, jem w zasadzie tak jak przed ciaza, a czasem nawet skubne cos wiecej (bo burczy mi w brzuchu w niespodziewanych momentach ;-) ) i troche malo sie ruszam - prace mam siedzaca (przy kompie), dodatkowo pracuje sama w domu, dodatkowo mecza mnie przeziebienia, wiec na spacery chadzam chwilowo rzadziej :-) wiec widzisz - nie ograniczam sie (ale i nie obzeram), nie mialam mozliwosci poruszac sie wiecej, a tylko 3kg do przodu my, kobitki przy kosci i mocniej zbudowane, tyjemy w ciazy z reguly sporo mniej warto tylko ze zdrowym rozsadkiem podejsc do odzywiania, do ruchu i na pewno wszystko bedzie dobrze a wiesz - odchudzanie to zawsze wymeczenie organizmu, chyba, ze zamierzasz zmienic tryb zycia, diete i poczekac z ciaza dobry rok, zanim naturalnie i calkiem spokojnie zrzucisz te 10kg inaczej - nie ma sensu oslabisz organizm, zabraknie ci witamin i mineralow, a dodatkowo moze sie rozwalic gospodarka hormonalna (wzrost prolaktyny i problemy z zajsciem w ciaze) nie martw sie, tylko wez byka za rogi ;-) nie jestes sama :-)

Gość kobiety pomozcie
tak,pierwsze dziecko bedzie:D ale nabralam zapalu!!!! no,niech moj maz tylko z pracy wroci!!!:D

Znajoma była dosyć puszysta (około 90 kg), a w ciąży przytyła jeszcze 20 kg. Teraz dzidzia ma pół roku, a ona nie dość, że zrzuciła te ciążowe 20 to jeszcze dodatkowe 15 !!! Karmi piersią i ma dużo ruchu z dzidzią i brak czasu na jedzenie, i mówi, że dalej waga w dół leci. Niedługo będzie chudsza ode mnie....

Nie przejmuj się. Ważyłam przed ciążą 2 kg więcej niz Ty. W tej chwili zostały mi dwa tygodnie do porodu i przybrałam na wadze 6 kg. Na dodatek lekarz zapowiedział mi, że mój synek ma ważyć co najmniej 4 kg. Też mi wstyd, że się tak zapuściłam, ale mam nadzieję, że po ciąży polecę w dół (postaram sie o to). A co do odchudzania przed ciążą to odradzam, bo zbyt szybka utrata wagi spowoduje zmiany hormonalne i może uniemożliwic czasowo zajście w ciążę. Jak sie dobrze czujesz i masz dobre wyniki to po prostu bierz sie do roboty!!! PS. I trzymaj za mnie kciuki, bo strasznie sie boje tych 4 kg :-)

To ja Tobie coś powiem.Ja ważyłam kiedys prawie 90 kg też chciałam mieć dzidzie ale poprostu i wstydziłam się że jak zajde w ciąże to i będe wyglądac gorzej niż słoń ale równiez bałam się o dziecko. Kiedy wtedy chodziłam do lekarza to powiedział że to bzdura e otyłe kobiety rodzą chore dizeci itd i wcale nie ejst prawdą że mniej przytyjesz.Lekarz w tamtych czxasach powiedział mi że musze się bardziej pilnować jeśli chodzi o kg że kobiety otyłe nie moga przytyc więcej niż 10 kg bo im więcej przytyjesz tym mniejsze dziecko się urodzi.Ale minął jakiś czas w ciąże nie zaszłam ale za to dużo schudłam więc można schudnąć jeśli się tego tylko chce. U mnie problem znów powrócił jak zasżłam w ciąże(przytyłam 25 kg) czy poprostu uda mi się schudnąc ale poszło wsyztsko szybko i sprawnie. Dlatego nie martw się,kiedy ja rodziłam to było bardao dużo kobiet przy kości i naprawde rodzily zdrowe dzieci ,tylko tak jak mówie będziesz musiała bardziej kontrolowac swoja wage żeby było i dzidzi dobrze oraz Tobie bo nie ma co ciąża jest dużym wysiłkiem dla kręgosłupa

To i ja sie dopisze... Ja rowniez przed ciaza wazylam sporo - chcielismy starac sie o dziecko, a ja, tak jak Ty, bardzo balam sie tego, czy moja otylosc nie zagrozi Malenstwu, ale tez, ze bede wygladac koszmarnie z jeszcze dodatkowymi kilogramami. Postanowilam sie odchudzic nieco przed ciaza, ale nie w zaden drastyczny sposob, tylko po prostu racjonalnym odzywianiem - ograniczenie, tego, co mnie gubi, na rzecz warzyw i owocow skomponowanych z innymi niezbednymi skladnikami :) No i w trakcie tej dietki, a raczej po zmianie sposobu zywienia, po jakis 2 miesiacach zaszlam w ciaze - lekarz twierdzil, ze u nas, grubych kobitek, zrzucanie kilogramow prowadzi do wzrostu plodnosci :) Oczywiscie ROZSADNE zrzucanie. Przed ciaza schudlam 8 kg. Przez cala ciaze przytylam 7,5 kg nie stosujac zadnej diety - po prostu moj organizm tak reagowal na ciaze. Jakies 2 tygodnie po porodzie mialam 10 kg mniej niz przed ciaza. Teraz, synus ma 3 miesiace, karmie go piersia, jestem na drastycznej dla mnie diecie (bezmleczna, bez kakao, czekolady, slodyczy itp.) i widze, ze schudlam juz pare kilo (kurcze, wlasnie sobie uswiadomilam, ze dawno sie nie wazylam) - moze nie jakos dratycznie, ale ubrania \"sprzed ciazy\" sa wyraznie luzniejsze :) Masz jeszcze inne wyjscie, bardzo madre, z punktu widzenia medycyny. Jako grubaska, jestes teoretycznie narazona na pare powiklan zwiazanych z nadwaga (nadcisnienie indukowane ciaza, cukrzyca ciazowa itd) - choc pociesze Cie, ze ja nie mialam zadnych typowych dla grubasek dolegliwosci - w ciazy czulam sie rewelacyjnie :) Ale wracajac do tematu - warto profilaktycznie stosowac diete cukrzycowa - pod kontrola poradni diabetologicznej - moja kolezanka tez sporych gabarytow, dzieki tej diecie, schudla przez cala ciaze 5 kg - oczywiscie wszystko pod kontrola lekarza - no i nietrudno zgadnac, jak dobrze wygladala po porodzie :D Powodzenia w staraniu o dzidziusia 🌻

Gość waga77
o to ja się dopiszę przed ciążą się nie odchudzałam żeby nie zakłócić owulacji....no imiałam 81 kilo, pod koniec ciążu ważyłam 105 kilo czyli u mnie teoria że grubaski mało tyją w ciąży się nie sprawdziła:) a teraz 4,5 miesiąca po porodzie waże 73 kilo i cały czas chudnę pozdrowionka

Gość jerta
Może teraz ja. 1. ciąża waga wyjściowa 68 kg - wzrost 156. Do porodu p ok. 76 kg. Po porodzie o 4kg mniej. Druga ciąża waga wyjściowa 82kg po do porodu doszłam do 92 , po porodzie 82, przy trzeciej ciązu tak samo. W drugiej ciąży czułam się świetnie, właściwie gdyby nie brzuch to nie czułabym tej ciąży. Dzieci rodziły się odpowiednio 3620, 3900, 4100. Zachodź bez obaw.

Gość kobiety pomozcie
Ale sie ucieszylam,ze nie jestem sama! Dziekuje Wam kobietki za wsparcie!!! Moj maz kaual WAM przeslac kazdej osobno🌼 caluska z okazji DNIA KOBIET i za to ,ze mi tyle uswiadomilyscie waznych spraw!!!!❤️ Ja zapedzilam sie sama juz w jakies kompleksy.Jak wspominalam mam 30 lat.ostatnio bylam u znajomej,ma roczna dziewczynke,sama ma 26 lat.Ona mi ciagle moweila,ze do 30 mam urodzic,potem ciezko itd.itp.Chyba wpadlam w jakas panike,jeszcze moj maz zaczal wtedy tez mowic o dziecku....spanikowalam! Okazalo sie,ze wszystkie moje znajome maja juz dziecie a ja poczulam sie przy nich STARA,GRUBA i chyba NIESZCZESLIWA..... Dzieki! Wam!!!!❤️ 🖐️ P.S.Mam pytanie do wagi 77! Co robisz,ze tak ladnie schudlas i chudniesz? jakas dieta???

Nos do góry! Ja skończyłam w grudniu 29 lat, ciąża druga, przechodziłam ją znakomicie (no, ostatnie dwa tygodnie miałam dość ciężkie - zgaga, bezsenność - ale to już KOŃCÓWKA!) Pozdrowienia!

Gość lalalalalalala

Gość i ja mam problem
ja mam właśnie na odwrót, ważę troszkę za mało. Byłam dzisiaj u ginka bo od ponad półroku nie mam okresu, dwa testy wyszły negatywaniem( wielka szkoda) a staramy się o dzidziusia. Prawdopodobnie moje problemy są spowodowane zbyt niską wagą , bo ważę 41 kilo i jestem niską i bardzo drobną osóbką.

Gość waga77
chudnę bo: karmię piersią Codziennie spaceruje do koło 10 km nie jem słodyczy i żadnych sosów...ale generalnie to założyłam sobie że będę się żywić mnej więcej tak jak w szpitalu tzn. takie ilości i to się sprawdziło bo to że chudnę oznacza że spalam więcej niż dostarczam organizmowi.... przykładowy jadłospis: śniadanie: 3 skibki chleba z szynką lub serem żółtym lub białym II śniadanie:banan 50 gram ciasteczek be-be obiad: ziemniaki z koperkiem pierś z kurczaka buraczki brokuły kolacja-to samo co na śniadanie.. czyli jak widać mało nie jem :)

Gość to chyba tak zawsze
kobiety tezsze tyja mniej,ja mialam wage 91 przed ciaza,po ciazy 99kg a teraz waze 78 kg!!!:D

Gość wchiskyyyy
ale ten topik dodal mi wiary w siebie!!!:D