Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NIE INFORMATYCZKA

O CO CHODZI Z IP KOMPUTERA?

Polecane posty

Gość NIE INFORMATYCZKA

witam mam pytanie do czego mozna wykorzystac znajomosc czyjegos IP? Po co to komu i skad ja mam wiedziec czy ktos nie ma mojego IP?

Gość forumowianka
każdy komputer ma swój nr IP, nie ma dwóch takich samych nr IP, każdy nr jest niepowtarzalny znajomość nr IP pozwala Ci (teoretycznie) zidentyfikować właściciela danego komputera a nr IP można sprawdzać na wiele sposobów, to zależy od sytuacji

Gość NIE INFORMATYCZKA
HMMM. ALE DLACZEGO NIEKTORZY TAK BARDZO SIE STARAJA POZNAC CZYJES IP??? DO CZEGO MA TO SLUZYC?

Gość forumowianka
jak już mówiłam nr IP jest niepowtarzalny i dzięki niemu możesz dowiedzieć się z kim masz do czynienia ;) już rozumiesz?

Gość NIE INFORMATYCZKA
ROZUMIEM TYLKO NIE BARDZO WIEM JAK TEGO KOGOS MOZNA SPRAWDZIC MAJAC JEGO IP:( A CHYBA NIEKTORZY TAK ROBIA:(

Gość ehh........
nie każdy komputer ma swoje ip...jak się ma neostradę to się ma inne ip po każym połączeniu... ip to podstawa do dokonania włamu na komputer...tzn jak ktoś chce się włamac konkretnie na twój komp, to muis go jakos rozróżnic w sieci od innych i do tego jest ip. po tym numerze może też policja dotrzeć do konkretnego użytkownika, portale blokować dostęp użytnikowi komputera z danym ip....i uj jeszcze wie co.

Gość ono on ona
a jak mozna sprawdzic kto ma jakie IP.np- jakie IP ma nie informatyczka? dzieki za odp

Gość ehh........
np mój ip zna mój dostawca netu, ktoś wyżej wie które ip są z mojej sieci...i jak nabroję to policja po moim ip najpierw trafi do mojego oepratora, a poźniej do mnie...chyba tak to działa.

Gość forumowianka
poprostu masz nr IP (dajmy na to osoby, z którą pisałaś na power gg), sprawdzasz do kogo on należy i już wiesz z kim gadałaś niektórzy chcą mieć ten nr, bo na przykład kiedyś pisali na gg z jakąś osobą spod jednego numeru, a potem znowu z kimś pisali spod drugiego nr i chcą się dowiedzieć czy to ta sama osoba, więc porównują nr IP tych dwóch nr jeżeli są zgodne, to jest to jedna i ta sama osoba, jeżeli nie są zgodne, to są to różne osoby (chyba, że jedna osoba pisała z dwóch różnych kopmuterów)

nie poznasz... ale czasami mozna dostac dane o sieci... a to juz wiele daje... ip mozna sprawdzic na ip.boo.pl to taki sieciowy translator :)

forumowianka --> stały to mozesz mieć adres fizyczny a to nie jest to samo co IP. IP może byc stałe lub zmienne (przydzielane dynamicznie) za kazdym razem inne, tak jak to było w połaczeniach modemowych. Stałe IP masz w jednym miejscu, więc dotyczy stałego łacza. Są programy, które potrafia ukryć twój prawdziwy IP, ale to też można obejść, jeśli ktoś się na tym zna. Adres fizyczny dotyczy jednego elementu tj. karty sieciowej, a jesli jest zintegroana z płytą to jej.