Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość youuu

Anoreksja w Modzie

Polecane posty

Gość youuu

Fragmenty artykułu: Jeśli kobiety cierpiące na niedowagę będą nadal uchodzić za wzór piękna i elegancji, walka z anoreksją jest skazana na klęskę. Uświadomili to sobie hiszpańscy senatorowie, ale ich zalecenia nie są jeszcze obowiązującym prawem. (...) Niektóre ustalenia przyjęte przez hiszpański senat: ROZMIAR I WAGA: Te dwie cechy nie mogą mieć wpływu na decyzję o przyjęciu do pracy bądź zwolnieniu z niej. REKLAMA: W spotach reklamowych nie powinno się promować wizerunku kobiety o wadze niższej niż zalecana przez lekarzy. NIEPEŁNOLETNI: Należy unikać sytuacji, w której osoby poniżej 18. roku życia prezentują na wybiegach stroje dla dorosłych. FAŁSZYWA REKLAMA: Prawo zabrania podawania w reklamie informacji nieprawdziwych, zwłaszcza na temat tak zwanych cudownych diet. KAMPANIE NA RZECZ OSÓB Z ZABURZENIAMI ŁAKNIENIA: Należy popierać akcje społeczne informujące rodziców oraz opiekunów o pierwszych oznakach choroby. Takich kampanii nie należy kierować do ludzi młodych, gdyż mogą spowodować skutki odwrotne do oczekiwanych. Całość pod tym linkiem: http://wiadomosci.onet.pl/1317416,2678,kioskart.html Jak oceniacie takie pomysły ?? Czy jest to Waszym zdaniem realne rozwiązanie problemu, czy tylko tworzenie kolejnych "martwych liter" w prawie?? I czy cel usprawiedliwia ograniczanie wolność przekazu mediów ??

Gość
Z tym się zgadzam \'\'Należy popierać akcje społeczne informujące rodziców oraz opiekunów o pierwszych oznakach choroby\'\'. Pozostałe pomysły wymyślił ktoś kto nigdy nie chorował.

Gość ayhaa
wyszło szydło z wora kseno:o

Gość ayhaa
a btw w takie choroby popadaja slabe osoby gdyby mi ojciec powiedzial ze za duzo jem na obiad to bym mu odpowiedziala ze to dlatego bo mi smakuje a nie przestała zrec:o trzeba byc twardym nie mietkim

jaK dla mnie to moga nawet wszyscy prezydenci lacznie z papiezem i dalajlama wydac dekrety, a jak mi sie podoba drobne to mi sie podobac bedzie i koniec. NIe mowie tu o szkieletach, ktorych nie ma w szolbizie :) Tylko mowie o szczuplych fajnych babkach. Z drugej strony tak dlugo jak bedziecie komentowac dupe J.Lo to macie problem :) i nic tego nie zmieni, ani ustawa, ani dekrety... Tak samo jak anorekcja niebezpieczna jest nadwaga. Umiar we wszystkim - oto zloty srodek.

Gość Marchewa20
ja tej obsesji uleglam niestety :O mecze sie z ta choroba juz 8 lat. to nie zycie, to wegetacja i ciagla walka ze soba. Dziewczyny, uwazajcie!!

Moze i pomysly hiszpanskich politykow nie rozwiaza problemu, ale jesli choc troche pomoga to sa warte wprowadzenia w zycie. I cwale nie uwazam ich za ograniczenie wolnosci slowa. Gdyby w reklamach byly normalne dziewczyny, a nie szkielety, to moim zdaniem to juz by duzo pomoglo. Mysle, ze generalnie jest to jakis kroczek w strone zdrowego rozsadku.

Gość nie widzialam zadnego

Gość a for pro-ana wciąż przybywa
:O:O:O

Gość nie widzialam zadnego
szkieleta w reklamie :-0 o jakich reklamach mówiecie?

Gość Vanity Fair
QUOD ME NUTRIT ME DESTRUIT GET THIN OR DIE TRYING PERFECT BODY. PERFECT SOUL... HUNGER HURTS BUT STARVING WORKS! ANA IS NOT A DISEASE. IT’S A LIFESTYLE… A MOMENT ON THE LIPS… FOREVER ON THE HIPS… WATER – YOUR BREAKFAST, LUNCH & DINNER… PAIN IS WEEKNESS LEAVING THE BODY… THE THINNER THE WINNER!

Vanity Fair, pozwol, ze nie zgodze sie z Toba, bardzo lubie jesc, zwlaszcza w milym towarzystwie, lubie gotowac i nie mam zamiaru glodowac ani cierpiec, wole sie cieszyc zyciem i jedzeniem :P i nie wyrzadzac sobie krzywdy. Za bardzo lubie siebie i swoje zycie na bycie anorektyczka :P

Gość ciocia Miecia
zgadzam sie w 100% z enamorada, niestety anorektyczki nie przekonasz, a w reklamach sa prawie same modelki za chude patrzac z medycznego i dietetycznego punktu widzenia, ale niestety one uchodza za normalne, a te troche grubsze za cos nienormalnego, swiat oszalal.

Gość Vanity Fair
ja musze byc chuda. chce tego! kiedy musze cos zjesc to czuje sie jak smiec. wystajace kosci to jedyny cel mojego zycia.

Gość do Vanity Fair
naprawde uwazasz, ze na tym polega szczescie? nie szkoda marnowac zycia?

Gość kotecek 19
ksenofaryna ma racje z tymi bulimiczkami. trudniej rozpoznać i jest ich więcej niż możnaby sie było spodziewać I\'m in :( ale nikt naewt nie podejrzewa :) bo i tak gruba jestem 😡

Gość usuwam od razu
Moim zdaniem w reklamach, na bilbordach i w czasopismach są zgrabne, szczupłe kobiety. Zdażają się chudziny, ale to rzadko zazwyczaj te kobiety mają idealnie kobiety. Lekarzom i specom nigdy nie dogodzimy, gdyby w reklamie były puszyste dziewczyny, to pewnie co niektórym popsułby się zmysł estetyczny. Ja podziwiam dziewczyny z reklam, dążę do szczupłości, ponieważ dla mnie osobiście szczupła=zadbana=atrakcyjna.

Gość usuwam od razu
idealne figury*

Gość kotecek 19
i dzieki takim opiniom takie jak ja lądują jak lądują szczupła=zadbana=atrakcyja 🖐️ i wszystko jasne

Współczuję serdecznie wszystkim anorektyczkom i bulimiczkom,bo ich choroba,to nie tylko histeryczne dążenie do szczupłej sylwetki,ale ogromny problem psychiczny,który trzeba zwalczać długo i nie zawsze się udaje. Moim zdaniem wychudzona sylwetka modelki nie może być idealna.Przecież to jest niezdrowe.Wystarczy \"zdjąć\"takiej modelce makijaż ,przyjrzeć się jej menu w ciągu dnia i dojść do wniosku,że to chora,sfrustrowana kobieta.Przeciwieństwo tego,co widzimy na zdjęciach i billboardach.Nawet jesli taka modelka jest z natury chudziutka,taka sylwetka nie może być inspiracją dla kobiet XXI wieku. Dziewczyny chorują na anoreksję i bulimie ponieważ nie mają poczucia własnej wartości.Nie potrafią się bronić przed narzucanymi im regułami postępowania. Dlatego warto się zatroszczyc, o to,chocby,aby po wybiegach nie paradowały kościste dziewczyny,wychudzone do granic możliwości.Dzięki tym zabiegom dziewczęta,które obecnie wchodzą w okres dojrzewania,nie będą czerpać negatywnych wzorców.Przynajmniej nie na taką skale,jak to się dzieje obecnie..

Gość do usuwam od razu
Nie rozumiem Twojego zdania: "lekarzom i specom nigdy nie dogodzimy, gdyby w reklamie byly puszyste dziewczyny", przeciez lekarze ani dietetycy nie kaza nikomu byc puszystym! Waga powinna sie zgadzac ze wskaznikiek BMI, a modelki na pewno sa ponizej dolnej granicy! Niektore owszem, sa po prostu szczuple i zgrabne, ale wiekszosc (zwlaszcza te na wybiegach) sa wychudzone a nie zadbane! Na dodatek aby osiagnac taki efekt szprycuja sie narkotykami. Ty to nazywasz atrakcyjnoscia i zadbaniem? Nie wierz w wyretuszowane zdjecia modelek. Zadna dziewczyna nie bedzie nigdy wygladac tak, jak modelka z reklamy, nad ktora pracowal tlum specjalistow, a potem jeszcze jej zdjecia zostaly poddane obrobce komputerowej. Niestety dziewczeta, zwlaszcza te mlode, tego nie rozumieja i popadaja w kompleksy. Nie chodzi o to, zeby byc grubym, ale o to, zeby zdrowa waga nie byla uwazana za gruba mi zeby dziewczyny nie odchudzaly sie bez sensu z kosci na osci i chorowaly na bulimie i anoreksje.

Gość to wam sie podoba
???? naprawde chcecie tak wygladac??? http://www.cronica.com.mx/galeria/details.php?image_id=684 http://www.pro_ana.gsi.pl/thinspiracje/kate_moss_03.jpg http://www.pro_ana.gsi.pl/thinspiracje/zoe_havler_06.jpg http://www.pro_ana.gsi.pl/thinspiracje/zoe_havler_04.jpg http://www.pro_ana.gsi.pl/thinspiracje/twiggy.jpg http://www.pro_ana.gsi.pl/thinspiracje/olga_bakhmat.jpg http://www.pro_ana.gsi.pl/thinspiracje/ana_carolina_ileck.jpg to jest po prostu smutne... jezeli te wszystkie durne reklamy doprowadzaja do tego, ze dziewczyny niszcza swoje ciala, to najwyzszy czas, zeby ludzie dorosli sie za to wzieli! bo to juz nie jest kwestia estetyki tylko zdrowia i zycia!

oczywiscie, ze szczuple jest ladne. Tylko niestety zeby uchodzic za szczuplego trzeba wazyc coraz mniej... Kiedys Marilyn Monroe uwazana byla za szczupla, teraz uchodzilaby za paszteta. Nasz gust ksztaltuja media, a w nich nie ma miejsca na gram zbednego tluszczu, a przeciez w zyciu realnym kobiety maja swoje kraglosci i miekkosci. To nienaturalne, ze musza sie ich wstydzic.

Gość mi linki dzialaja
owszem, na teledyskach widuje sie pulchne Murzynki, ale to chyba wyjatek, na dodatek chetnie krytykowany. Watpie zeby ktoras z dziewczyn chciala wygladac tak, jak one, choc sa to piekne kobiety PS. Na pewno piekniejsze od tych na wyzej podanych zdjeciach.

Gość Karakankan

Gość Karakankan
Łel, problem w tym, że tak zwane "szczupłe" panie, te "naturalne" sylwetki nie są wcale spacjalnie naturalne. Ta naturalność jest produktem mediów. Osoba szczupła z medycznego punktu widzenia, a więc osoba o prawidłowej wadze ciała przy wzroście 170 cm waży ok 62-64 kilo. Większośc powie, że to za dużo i wyrzuci delikwentkę na siłownię, fitness i zaleci dietę. To własnie jest chore. I straszne. Nie sama anoreksja w jej klinicznym stadium, ale to zachwianie postrzegania kobiety w ogóle. To przesunięcie, którego właściwie się nie dostrzega.

Gość nataliaaaaaaaaaaa
Ja też choruje, walcze niby lecze sie.. ale co z tego skoro w glebi serca ja chce byc szkieletem. Chcę byc chuda , chce czuc swoje kosci i to kogo ogladam w tv czy na bilboardach nie zmieni tego.. ale wierze ze te metody wypisane przez hiszpanow moglyby troche pomoc ale nie samym zainteresowanym- moze pomogly by tym ktorzy sa wkolo i krytykuja ublizaja zrownuja z ziemna grube osoby.. to do nich zacznijmy przemawiac! moze wtedy nie zaczely rodzic sie w nas kompleksy któe prowadza wiadomo do czego.. i jeszcze te program przemawiajacy do rodzicow- tak. to wspaniala sprawa.. i aby od razu chcieli nam pomagac. i jeszcze osobiscie dodalabym dokształcenie lekarzy! Tak tak! ja wiem to niby takie oczywiste ze oni sie na tym znaja jednak czasem potrafia spierdolic czlowiekowi zycie podajac mu niewlasciwe hormony..az mi brak slow.. ale coz to tlyko na filmach i ksiazkach fajnie wyglada:(