Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co Wy na toooooooooo

czy usunęłybyście ciążę jeśli,,,,,,

Polecane posty

O, no właśnie-mi ręce nie opadają na wypowiedzi popierające aborcję...a o sobie już sie nasłuchałam, ze jestem idealistka zza ciepłego biureczka, bez zrozumienia dla ludzi i życia w ogóle; że na moje poglądy to właśnie ręce załamać można....To kto tu chce mieć monopol na prawdę?

A poza tym>>\"pozwól aby inni podejmowali tę decyzję sami i w swoich sumieniach ją osądzili\". Sorry, ale zapytano o zdanie publicznie na forum, własnie je wyraziłam.

Gość jednak tak
Zirytowana po prostu ja potrafię zrozumieć twoje powody i niczego bym ci nie zabroniła ale ty nie chcesz nawet tolerować moich powodów i po prostu przyjąć ich do wiadomości oraz jakyś mogła to byś mi zabroniła.Tu nie ma jednej prawdy,tu są rózne podejścia i prawdy są dwie.

nadinterpretacja:) proszę Cię, pokaż mi gdzie z mojej wypowiedzi wynika, ze jakbym mogła, to bym zabroniła? Między wierszami, czy moze tam, gdzie piszę, ze to zabijanie życia? Bo jeśli tam, no to sorry, ja nikomu nie moge i nawet nie chcę zabraniać, bo szanuje wolność drugiej osoby-moge co najwyzej, jesli ktoś mnie zapyta, powiedziec, co uwazam za dobre...i wszsytko. :)

Gość jednak tak
>>"pozwól aby inni podejmowali tę decyzję sami i w swoich sumieniach ją osądzili".Miałam na myśli niech każdy sam sobie podejmuje decyzję ale nie osądza innych,nie moralizuje,nie narzuca się.Nie zabraniaj czegoś innym bo sama tego nie popierasz.Poza tym przyjmij do wiadomości,że możesz się mylić. Dla mnie to koniec naszej dyskusji bo oczekiwałabym po prostu zrozumienia,nawet jeśli samemu ma się inne poglądy czy przynajmniej tolerancji(jakie to brzydkie słowo bo to tylko tolerowanie a nie akceptacja).Szanuję kobiety,które rodzą dzieci w trudnych warunkach,chore,choć nie wszystkie bo często to moim zdaniem zakrawa na głupotę.W Polsce cieżko o takich sprawach rozmawiać bo brak otwartości u ludzi jest porażający.I nie tylko ja odbieram cię jako osobę o napastliwych poglądach więc może to przemyśł,może inna forma wyrazu myśli byłaby lepsza.Dziś to juz mi nerwy puszczają.Polacy są sami dla siebie zagładą.

ale swoja drogą...akceptacji i zrozumienia oczekujesz..wszystko pięknie, tylko życiowo do tego podchodząc, jak ja, jeśli jestem przeciw i uważam aborcję za zabijanie, mogłabym głaskać po głowie z aprobatą? Bo to rozumiem pod słowami zrozumienie i akceptacja, zwłaszcza akceptacja-bo pisalam już wielokrotnie, ze rozumiem, w życiu bywa różnie...ROZUMIEM I TOLERUJĘ...nie potępiam. Dlaczego oczekujesz wiecej?

Gość jednak tak
Oczekuję tego co sama daję czyli,ja rozumiem,że ktoś chce urodzić np: chore dziecko(choć jak dla mnie to głupota)nigdy nie powiem tego tej osobie,uszanuję jej decyzję i będę pomagać,nie odwrócę sie,nie będę zgryzliwa i jestem ją w stanie pogłaskać po glówce(jak to brzydko określiłaś).Myślę,że kobiety w Polsce mimo różnych przekonań mogą się zrozumieć,po prostu mowiąc ja postępuję jak uważam a inne kobiety niech postępują jak uważają,inaczej pisząc nie wtrącając się.Natomiast przeciwnicy aborcji to lincz zaraz jakiś szykują,podpinają pod to religię,dają właśnie takie nietrafione porównania jak ty,odcinają się...Tak nie można.Ci niby "obrońcy"życia są przeciwni też in vitro itd. Oczekuję więc od przeciwników po prostu nie wtrącania się w moje życie ,moje decyzje,moje poglądy.Jeśli chcecie rozmawiać to bez tendencyjnych filmów,zdjęć i porównań do mordercy bo to jest agresja.

moim zamiarem nie było wzbudzanie jakichkolwiek emocji w zwiazku z tym porównaniem...po prostu tak mi się to skojarzyło. Byłam niedawno w ciąży i na bieżąco staralam sie dowiadywać, jak wyglada moje dziecko w kolejnych tygodniach. Usuniecie ciąży w późniejszych miesiacach-dla mnie jest to od razu obraz bardzo rozwinietego płodu, dziecka, które przy pomocy lekarzy może przeżyć poza macicą...dlatego takie proste skojarzenie z tymi Chinami. Żadnego linczu nie urządzam...przynajmniej nie jest to moim zamiarem:)

a jeszcze>>aborcja=morderstwo to wg ciebie agresja aborcja=zabieg to wg mnie bagatelizowanie Dwa różne poglady, różne stanowiska.

Gość jednak tak
To jest usunięcie ciąży ale na pewno nie morderstwo...O semantykę się nie sprzeczajmy,jednak wielką niesprawiedliwością i nadużyciem słowa jest wyzywanie kobiet,które dokonały tego od morderczyń czy zabójczyń. Zabieg też może być poważny... Myślę,że to jest nieumiejętność wczucia się w innych.Myślę,że legalna aborcja rozwiązałaby problemy wielu ludzi w sposób cywilizowany,obyło by się bez wielu tragedii,kobiety robiły by to w ludzkich warunkach,było by to opodatkowane... To jak różne można mieć podejście pokazują filmy 'Gdyby śniany mogły mówić"1 i 2pokazane jest jak straszny jest zakaz aborcji,jaka to radość być matką,wszystko,rózne rodzicielstwo.Jednak najważniejsze życie jest tak dziwne,trudne,różne,że niewiadomo co się może przydarzyć.Nie oceniajmy więc ...

Gość jednak tak
Ten film pokazuje też,że najgorsi są ci,którzy głośno wrzeszczą,narzucają coś innym-obrońca życia zabija lekarkę dokonującą aborcji...i gdzież tu poszanowanie życia? A ile u nas podobnych osób by się znalazło?Mnóstwo...

Jeśli o ścisłosć chodzi, to mordercą byłby lekarz dokonujący aborcji, nie kobieta sie jej poddająca... Ale rzeczywiscie jest jak piszesz- ludzie często krzyczą głośno, nadużywają słów ZAWSZE i NIGDY, nie próbujac się wczuć w pewne realia...Mnie osobiście denerwuje, jesli ktoś z powodów wiary ma takie stanowisko, a brak mu wyrozumiałości...Bo Bóg nie osądza, nie potępia i nie odrzuca- a tu krucjata za krucjata, istny dżihad wręcz. może dlatego tak mnie zabolało stwierdzenie, ze jestem agresywna, bo jak mogę odżegnuje się od tych skrajnych działań..od tego straszenia, wyzywania, osądzania. Kto bez winy jest, niech pierwszy kamień rzuci-ja się nie podejmuję.

Gość jednak tak
Dla mnie tacy lekarze dobrze aby istnieli powtarzam przynajmniej będzie się to odbywać w cywilizowanych warunkach i przy odpowiedniej opiece medycznej.Dzięki temu kobieta ta nie będzie poraniona,nie wdają się infekcje,stany zapalne czy w ogóle będzie w przyszłości mogła mieć dzieci.Przymajmniej będzie to odpowiedzialny zabieg. No właśnie nikt nie powinien rzucać kamieniem ale niektóre kobiety jednak rzucają...

Gość jednak tak
Jaka wycieczka do ciebie bo nie rozumiem?A swoją drogą nick to sobie wybrałaś straszny...

aaa bo to z innego topiku:)tak pasowalo i zostalo;) Wycieczka-no zrozumialam (moze ja już przewrazliwiona jestem), ze ja tym kamieniem rzucam...

Gość jednak tak
Tak przewrażliwiona jesteś bo to do ciebie nie było,przecież napisałaś ,że odżegnujesz się od skrajnych działan i ty nie rzuciłabyś więc ...już teraz mamy jasność.Chodzi mi o wiele innych kobiet,czasami z ciekawości czytam a czasami już nie mogę bo się denerwuję napastliwością niektórych kobiet(nie chodzi o ciebie).Przeczytałam cały topik o dzieciach chorych i wypowiadają się takie osoby,których sposób wypowiedzi,myślenia,wyrzucanie mnie przeraziło.Dobranoc.Pozdrawiam

Gość jednak tak
Lady Wedding nie chodzi o winę dziecka tylko podejście kobiety,nie każda dałaby sobie z tym radę psychicznie.Dziecko nie jest winne oczwiście ale uniesienie takiego ciężaru dla niektórych niemożliwe.Pozdrawiam

Gość jedna taka...
eh, skonczcie juz z ta aborcja bo znowu przez kilka dni spac nie bede mogla:( ja nie wiem co bym zrobila, nie chce wiedziec...

Gość jestem zdecydowanie za
Zgwałcona kobieta odczuwa ogromny fizyczny ból, leży naga pośrodku np. parku, albo w jakiejś brudnej, obskórnej piwnicy. Taka kobieta została do końca pozbawiona godności, ona nie potrafi racjonalnie myśleć jak ktoś taki, w takim stanie w jakim ona się znajduje może pomyśleć o tym, że trzeba iść do lekarza po Postinor?? To nielogiczne i myślę, że jestem osobą odpowiedzialną, ale taka ewentualność nie przyszłaby mi do głowy. Poza tym ciąża wynikająca z gwałtu wcale nie jest tak powszechnym zjawiskiem, wiele kobiet stosuje antykoncepcje i wpadka w takiej sytuacji jest rzadko spotykana, ale jeśli już do tego dojdzie trzeba takiej kobiecie pomóc. Nie oszukujmy się, to nie dziecko jest ofiarą, tylko kobieta, dziecko może być co najwyżej owocem gwałtu, komu w takiej sytuacji pomożecie: ofierze, katowi, czy skutkom?? Bo ja zabieram się za ofiarę. Jeśli ofiara podejmie decyzję o usunięciu powinna mieć swobodny dostęp do opieki medycznej, aborcja powinna być bezpłatna, tutaj mamy kolejny problem, ofiary gwałtu często nie stać na aborcję, wtedy rodzą niechciane dzieci i taki dzieciak ląduje na śmietniku.

nie rozumiem dlaczego moje wpisy wykasowali .Bo napisała że nie usunełabym po to dziecko to byłaby część mnie i mojego mężą??? co w tym zlego że wkurzały mnie niektórych osób określenie jakie urzywali na temat dziedci chorych na dawna. Więc co tu jest takiego strasznego że skasowali???!!!!!