Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fGLdk

postępowanie spadkowe!! pomocy

Polecane posty

Gość fGLdk

chciałam sie dowiedzieć, czy w postepowaniu spadkowym będa potrzebne wyciągi z kont bankowych? jesli tak to od kogo? od osoby zmarłej (męza) czy moje? z jaką datą muszą być? przed czy po jego smierci? wdzięczna za każda mąrą informacje :(

Gość świstak jeży
Za mało informacji;czy jest to postępowanie sądowe,czy był testament czy są inne osoby uprawnione,rodzj ustroju majątkowego małżeńskiego. W postępowaniu sądowym sąd musi ustalić masę spadkową,do niej na pewno będą należały zgromadzone kapitały. Kluczową sprawą są "udziałowcy",jeżeli nie będzie wstępnej zgody to wszystkiego dobrego. Jeśli potrzebujesz więcej informacji musisz podać szczegóły.

Gość jesli dziedziczysz oszcednosci
to stan konta w dniu smnierci, musisz od tego zaplacic podatek ( w urzedzie podatkowym ci powiedza). Oczywiscie przetem przeprowadzasz postepowanie spadkowe ( w sadzie ci dadza druk do wypelmnienia i poinstruuja, jak wypelnic i gdzie skladac)

Gość fGLdk
postępowanie sadowe (nagła smierc), zona i 2 dzieci ( 1 pełnoletnie, drugie nie). interesuje mnie czy pieniądze dotychczas trzymane w "skarpecie" w wpłacone na konto żony po smierci wspólmałzonka (męza) czy od nich tez bede musiała zapłacic podatek? dziekuje za odpowiedzi :)

Gość LA Lolita
Sie modl tylko, zeby nie zapisal ich kochance.

Gość jesli dziedziczysz oszcednosci
nie, no dlaczego, skoro po smierci meza?

Gość fGLdk
ja terż mysl,że nie, ale z polskim prawem to nigdy nic nie wiadomo :( a modle sie teraz o to żeby nie płacić podatku od tych pieniedzy...

Gość świstak jeży
Kombinować,kombinować... Czy pieniądze które znalazły się po śmierci musiały być dorobkiem wspólnym?Czy nie można znaleźć innego źródła ich pochodzenia które by wyłączało zaliczenie ich do masy spadkowej?

Gość fGLdk
=> swistak jeży - czyli istnieje taka mozliwość, ze bede musiaa płacic ten cholerny podatek?

Gość fGLdk
a gdyby udało sie udowodnić, że pieniądze są ty moje, zarobione zagranica to też ten podatek sie im nalezy? ile wynosi?

Gość świstak jeży
A czy nie można było zaciągnąc pożyczki od kogoś?Od rodziny , od znajomych,od bóg wie kogo na bóg wie co?Byle było to po śmierci w spółmałżonka.Sprawą niebagatelną jest czy ktoś ze spadkobierców nie będzie tego podważał ,pamiętaj że do spadku uprawnione są również dzieci,a także krewni.Spadek to nie tylko pieniądze ale teżnieruchomość czy własnościowe mieszkanie.

Gość julcia21t
Dzien dobry. Moj problem wyglada nastepujaco: moi rodzice sa po rozwodzie i mama po rozwodzie zrzekla sie mieszkania, ktore odziedziczyla po swoich rodzicach tj. spisala je na mnie i wyprowadzila sie.mieszkalam tam z tata ale po pewnym czasie wymeldowalam sie i wyjechalam do meza za granice spisujac mieszkanie na ojca, ktory wtedy mieszkal sam. Po powrocie do kraju zameldowalam sie spowrotem, ale ojciec mieszkal juz z konkubina i jest glownym najemca. Mial przepisac mieszkanie na mnie, ale z klauzula ze ona moze tam mieszkac dosmiertnie :/ . lecz ja wybudowalam dom i mialam plany sprzedac mieszkanie. Prosze o niezwloczna odpowiedz w tej kwestii i czy mozna w jakis sposob zaradzic temu aby konkubina nie przejela mieszkania. Katarzyna. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Gość lopae
podstawowy błąd to wpłata pieniędzy na konto po smierci chłopa. w skarbówce zapytają, czy miał jakieś oszczędności. idziesz wtedy w zaparte i mówisz, że nie lub nic o tym nie wiesz, oczywiście jesli masz upoważnienie do odbioru tych pieniedzy. jeśli tak to odbierz, ale nie wpłacaj na ŻADNE własne konto. lepiej trzymaj gotówkę. unikniesz podatku, a poza tym obecnie odsetki od oszczędności to gówno