Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DonnerKeba

Początki ciąży-czego nie wolno??? Doświadczone mamy-POMÓŻCIE

Polecane posty

Gość DonnerKeba

Mam takie pytanie do dziewczyn, które sa lub były w ciąży. Mam zaplanowany ciekawy , częściowo "wędrowny" wyjazd. Będe wtedy w drugim miesiącu ciąży (licząc od dnia zapłodnienia). Czy powinnam z tego zrezygnowac? I kolejne pytanie- kiedy mniej więcej ciąża jest widoczna "dla otoczenia"?

Po pierwsze: nie pij alkoholu! To nie zdrowe i dla Ciebie i malucha. Nie forsuj się, rób to na co masz ochotę ale przed wyjazdem idz co \"zglądki\" czyli ginekologa. Da Ci recepty na leki, które powinnaś brać, zakarze albo nakarze jakieś szczególne zachowania... Nie stresuj się i delektuj chwilami tylko we dwoje z maleństwem...

Gość DonnerKeba
dzięki Atrida, alkoholu nie pije, od kilku tyg lykam kwasik, do gina pojde za jakies 2 tygodnie. mam nadzieje, ze wszystko bedzie w porządku i będę mogła sobie pobiegac po lesie :-)

Gość bieganie
Raczej bym zrezygnowała na twoim miejscu z biegania i forsownych wycieczek. Zaraz ktoś zatrąbi, że ciąża to nie choroba, ale jak przychodzi co do czego, to lepiej jednak nie ryzykować.

Gość DonnerKeba
Bieganie w znaczeniu spacerowanie. Znam kobiety, ktore we wczesnej ciazy braly udzial w pielgrzymkach pieszych na Jasna Górę a rok poźniej szly juz z dziecmi :-) Oczywiście najważniejsza jest opinia lekarza, bo każda ciąża jest inna, ale chciałabym wiedziec jak to było i jest z Wami, piszcie, proszę.

Ja uważam ze powinnaś sobie darowac obóz. Nie wiem jaka jest specyfika tej imprezy ale z doświadczenia wiem ze na pozadku dziennym jest duży wysiłek fizyczny w ciągu dnia, dzwiganie plecaka - nawet jeśli trzeba go tylko wrzucić do samochodu, nieprzespane noce, kiepskie jedzenie i często brak odpowiednich warunków sanitarnych, brak lekarza pod ręką!!!!!!!!!!!! Według mnie na takie coś mogłabyś sobie pozwolić w 2 trymestrze ale nie w pierwszym kiedy wszytsko jest jeszcze bardzo delikatne... Dla przestrogi opowiem Ci jak było u mnie. W 2 miesiącu wybrałam sie na Ukrainę.... nie wiedziałam wtedy najmniejszego problemu w tym ze jestem w ciąży... w końcu mamy nocleg, jeździmy pociągami...ewentualnie dłuższe zwiedzanie miast. Kilka dni po powrocie poronilam. Nie wiem jaka była przyczyna...ale jedyna jaka nasówa się oprócz wad genetycznych płodu - to własnie ta kilkudniowa \"wycieczka\" - stres, zmęczenie podrożą, dzwiganie plecaka.... Nie odbieraj tego jako straszenie. U Ciebie może być wszytsko w pożądku ... ale zastanów się jak się będziesz czuła jelsi coś pójdzie nie tak... Wiem jak bardzo może yć Ci szkoda ale teraz musiasz dbać i o siebie i o dziecko. Powodzenia!!!! 🌻

Dziewczyny a ja mam pytanie dotyczace opalania i solarium w ciąży,czy jest dozwolone w rozsadnych ilościach?latanie z bladymi łydkami latem nie bardzo mi sie uśmiecha;-))))

Z tego co ja słyszałam to solarium nie jest wskazane w ciąży. co do opalania to jak byłam nad morzem w poprzednie wakacje to dziewczyny się opalały tylko że recznikiem zaslaniały brzuszek. Co do obozu to ja bym zrezygnowała ale możesz się zapytać lekarza. Pierwszy trymestr jest decydujacy więc nie forsuj się.

bosz.... dopiero przeczytałam co napisałam - przepraszam za ortografię!!!!! :P:P:P Solarium odpada - w porządnym zakładzie prawdopodobnie nawet cię nie wpuszczą ;) Naturalne słonko - jak najbardziej... ale nie leżenie plackiem na plaży w południe!!!!!!! Nie wolno się przegrzewać i koniecznie trzeba dbać o odpowiednią ilość napojów. A co to wyglądu - kobieta w ciąży i tak wygląda pięknie...wcale nie trzeba sobie pomagać opalaniem. Ja w środku lata bralam ślub - blada jak ściana ;) Da się wytrzymać ten rok bez solarium ;)

Gość mamusia33
daruj sobie ten wyjazd.. jesli chciałaś i nadal chcesz tej ciązy.. gdyby nie daj Boże coś się stało, nigdy tego sobie nie darujesz

Gość moja odpowiedź
najlepiej położ się i leż przez pozostałe 7-8 miesięcy, a potem męcz się niesamowicie przy porodzie. udowodnione jest, że kobiety które ćwiczą, uprawiają jakiś sport w czasie ciąży (oczywiście nie wyczynowo, ale siłownia czy basen czy rower lub chodzenie po górach) w każdym razie wykazują aktywność fizyczną - łatwiej znoszą poród. ale ty leż, bo wg większości wpisów doświadczonych mamusiek nawet jeżdzenie ci zaszkodzi. :O

Mój zglądacz wręcz kazał mi 1 dziennie na 1,5godzinki iść na spacer. Mój ślubny przy tm był i co do joty wypełniał zalecenia dra Ziółkowskiego. Synek urodził się o czasie, silny zdrowy kawał chłopa

Gość moja kolezanka
moja kolezanka pracuje na czarno za granica. pracuje fizycznie-sprzata. zaszla w ciaze i pracowala tak prawie do konca ciazy, urodzila zdrowe dziecko

Gość DonnerKeba
podnoszę

Gość jaaaaaaa
Mi lekarz zakazał kąpieli w gorącej wodzie, zakazał też solarium. co do wyjazdu (miałam zaplanowaną wycieczkę do WB samolotem) powiedział, że nie widzi przeciwwskazń. Moim zdaniem najl;epiej zapytaj lekarza, bo mimo, ze ciąża to nie choroba, to jednak bardzo trzeba uważać (zwłaszcza na początku)

Gość Co o tym sądzą inni
co o tym sądzą inni