Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość właścicielka suczki

szczeniak

Polecane posty

Gość właścicielka suczki

Witam właśnie kupiłam szczeniaka i mam parę pytań do bardziej doświadczonych właścicieli. Piesek wciąż liże swoją pupę, mocno mnie gryzie, na gazetę robi tylko kupę-siusia gdzie popadnie. Dzięki za wskazówki

Gość co za sen
gryzie, b orosna mu zeby - pozniej rpzestanie. A zalatwia sie na razie byle gdzie, bo nie rozumie - nauczysz go, to przestanie. a co do lizania pupy - idz z nim najlepiej do weterynarza - moze ma robaki. szczeniaki trzeba czsto odroboaczac

Gość właścicielka suczki
Dzięki! jak odrobacza się- przez podanie tabletki czy weterynarz to robi?

Gość co za sen
po prostu idz do weterynarza - zapisze ci tabletki itp i powie kiedy powinnac przyjsc na kolejne szczepienia - szczeniaki trzeba zaszczepic przed roznymi hcorobami

Gość ja tez mam
i wiesz co dobrze Ci radza.....po pierwsz idz do weterynarza on rzeczywiscie moze miec robaki co do zalatwiania sie gdzie popadnie to tak bedzie przez jakis czas nim sie nauczy wychodzic na zewnatrz szczeniak zawsze gryzie pamietaj jednak, ze nie wolno mu jak zmieni zeby powodzenia

nie ma instrukcji obsługi szczeniaka w kilku zdaniach. Trzeba trochę poczytać, trochę na logikę, ogólnie - szczeniaka traktować jak małe dziecko, musi sikać bo nie umie dłużej przytrzymac moczu, jak dziecko - to kwestia częstego wyprowadzania na dwór i nauki, nauki i jeszcze raz nauki. Jesli chcesz sie czegoś konkretnie dowiedzieć, to moje gg masz w stopce

Gość właścicielka suczki
Niestety nie moge nauczyc jej załatwiania sie na dworze dopóki nie dostanie 3 szczepienia, więc musi załatwiać się w domu, martwię się tylko ze teraz naucze ją załatwiać się na gazetę a potem nie będzie umiała prosić o wyjscie na dwór na siusiu

Gość kwiatka
ja tez chcę miec pieska!!!! Ale nie moge.... miszkanbie w bloku... długo w pracy.... bu!!!!!! :-(((((((((

Gdy nasika, wez swieza gazete i zanurz kawaleczek w kaluzy. Dobrze byloby gdybys mogla obserwowac go jakis czas by przy kolejnej probie sikania podsunela mu te gazete. Zajarzy po jakims czasie o co chodzi, a wtedy gazete bedziesz przesuwala coraz blizej drzwi wejsciowych. I dobrze radza z poczytaniem ksiazki - najlepsza moim zdaniem jest \"Okiem psa\" Fishera.

Gość właścicielka suczki
Dzięki za rade! a ja myslałam ze gazeta ciagle musi byc w jednym miejscu

można ew. na początku zabierać gazetę na trawnik, zeby pies skojarzyl sobie, ze ma tu sikać własnie. Głupio to wygląda, ale wierz mi, przy szkoleniu młodego psa robi się bardzo dużo głupio wygladających rzeczy dla postronnych widzów (np. uciekanie przed szczeniakiem (jak sam ucieka i nie chce przyjśc na zawolanie), rzucanie w psa kluczami albo kolczatką (jak coś żre z trawnika - żeby przestraszyć), deptanie po 5-metrowej \"smyczy\" (też nauka wracania do właściciela) itp.

Gość tez mam szczeniaka
suczke.Nie jest to moj pierwszy szczeniak :). To ze musisz z nią isc do weterynarza to oczywiste i wtedy dostanie pierwsza szczepionke na nosowke i bedzie miała 2 tyg kwarantanny ,ale lepiej z nim wychodzic na dwor czesto tam gdzie psy nie chodza ( ja swoja sunie biore na rece wypuszczam tylko na kupe,siku i cheja na rece do domu ). Jest u mnie dwa tygodnie i juz woła na dwor wiadomo zdarzy jej sie siku bo to normalne.Wszystko zależy od ciebie i od psa jak szybko nauczy wołać na dwór.pozdrawiam i życze wytrwałości !!

Gość przeniesienie
17:53 ciezkozalezy od rasy i charakteru pieska,ja mialam fila brasileiro i myslałam,ze oszaleje,wszystko robilam,na dwor latałam z nim co 15-10min,jak miał kwarantanne po odrabaczaniu i szczepieniu to na gazete,nic z tego,miał tak straszny charakter,ze robil potwornie mi na zzłoc i wszystkim domownikom,patrzył ci w oczy i lał na kanape,a wrocil przed chwila ze spaceru,potrafil lac i srac gdzie popadnie,nie był bity,tłumaczono mu,traktowalo jak bobasa a ten swoje,po karmieniu jak skonczył jesc to go od razu na rece i na dwor,przyszla po 30min spaceru,wlazl do domu a po 5 min juz lał na dywan... Oddalam go i musialam wymienic połowe zlanego mieszkania

Mój szczeniaczek cały wiek niemowlęcy sikał w domu, wyrósł z tego z wiekiem, nawet sama nie wiem kiedy mu przeszło, po prostu pewnego dnia przestał sikać i zaczął wychodzić na dwór. Szczeniaczki są narażone na szereg chorób, niezbędne są wszelkie szczepienia, musisz pieska zaszczepić bo inaczej długo nie pożyje. Nie pozwól mu, żeby Ciebie gryzł, takie pozwalanie rodzi agresję, psina z wiekiem będzie gryzła coraz bardziej, karć go za każdym razem jak Cię ugryzie, daj mu do zrozumienia, że nie może tego robić, pies to nie dziecko na pewno zrozumie co się do niego mówi.

Mój pies nie łapał sztuczki z gazetą. Każdą zostawioną na podłodze darł w strzępy.:o Wychodziłam z nią trzydzieści razy dziennie (i nocnie niestety też). Przed szczepieniami też z nią wychodziłam, ale tylko na smyczy, na momencik i bardzo pilnowała żeby czegoś nie złapała w pyszczek. Dość szybko załapała o co chodzi.

Koty ogólnie są dużo czyściejsze od psów. Jeszcze nie widziałam kota, który by zjadł kupę albo wytarzał się w jakimś śmierdzącym świństwie a ptem przybiegł właścicielowi na ręce i wylizał go po twarzy.;) Ale pieski też lubię, chociaż czasami się ich brzydzę.:P

Gość nie zawsze drogi kolego
moj chodzil co chwila na dwor,zeby w domu nie lał,alal gdzie popadnie po pru min od spaceru 30min-towego,i trwalo to prawie do roku...

Gość Izik
HeJ! Ja też mam szczeniaka (seterka irlandzkiego) który ma 10 tygodni.Jak rozkładałam mu gazety to od razu były szarpane.Często wychodzimy z nim na podwórko ale to nie jest prawda,że jak raz zrobi siku na dworze to już w domu nie będzie!pierdoły opowiadacie!I tak sika w domu.Jak chce kupke to piszczy ale też zdaża się jej w domu.Z gryzieniem nie ma problemu w jeden dzień zajażyla bo zawsze ją trzepłam i powiedziałam -NIE WOLNO!Teraz jest spokojniejsza i nie gryzie no chyba że ma ochote na psoty to delikatnie podgryza.Ale staram się żeby nawet w zabawie tego nie robiła.

Gość xvfxzcvz
nie boj sie ze sie nauczy na gazety moj sikal na gazety jak np rano nie chcialo mi sie wyjsc ale nigdzie pozatym, wazne zeby go delikatnie utawiac na gezetach zeby go nie sploszyc najlepiej zeby sam sikal, mozesz miec wiecej tych gazet a potem troche zebrac, i nie przejmuj sie jak gryzie to taka zabawa przejdzie mu tylko nie uzywaj przemocy

Gość xvfxzcvz
moj miał szmatę do szarpania i noszenia w zebach, na polu obgryzal kije, i nic nie zniszczyl w domu, bedzie sikal coraz rzadziej to bedzie wytrzymywal na dwor, puki jest maly nie ma co sie przejmowac ze sika na gazety