Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość plutiof

ostrożnie z psychologami - to rzeźnicy umysłów

Polecane posty

Gość plutiof

a ich podstawowe remedium, tak zwana psychoterapia, zabija indywidualność, a przynajmniej ją podcina. Co mnie obchodzi co jakiś cioł czy niedouczony psycholog myślą o mnie. A już w ogóle nie dopuszczam takiej możliwości by pośrednio lub nie usiłowali mi narzucać swój sysytem wartości - a to robią nagminnie. Nie ma nic gorsze niż głupi albo zbyt młody - przed 45 rokiem życia - psycholog. Tacy tylko chaos potrafią zasiać w człowieku. Moim zdaniem najlepiej czytać biografie i ksiązki historyczne, ale tylko dobre.

Gość zmęczona
Byłeś kiedyś u psychologa?

Gość plutiof
niestety byłem ale już nie będę ...chyba, że w kaftanie.

Gość dobra daba
W kaftanie to do psychiatry . A psycholodzy tak jak we wszystkich zawodach dziela sie na dobrych fachowcow i nie najlepszych.To samo dotyczy lekarzy a przeciez z ich uslug korzystasz.

Gość zmęczona
To na pewno. Poza tym psycholog nie opowiada Tobie o Tobie tylko zadaje pytania, prowadzi za rękę przez Twoje przeżycia i myśli. Niczego nie narzuca,a jedynie wskazuje właściwe tory.

Gość plutiof
aby być dobrym psychoterapeutą to nie wystarczy wiedzieć ale trzeba też przeżyć ... a ciężko przelicytować w tym kogoś po dramatycznych przejściach. Poza tym wiek też ma tu pierwszorzędną rolę. Młody psychoterapeuta to żaden psychoterapeuta !

Gość zmęczona
Hmm, może wręcz odwrotnie? Przeżycie obciąża doświadczeniem. A psycholog ma kierować się przede wszystkim wiedzą, pewnymi schematami. Przynajmniej ja to tak widzę. A może wypowie się jakiś psycholog?

Gość plutiof
Równie wielki autorytet posiadam w dziedzinie spektroskopii, entomologii i fekalografii, jako aspirant na młodszego wysysacza sflaczałych worów emerytowanych SS-manów w tajnym domu starców w pewnej republice bananowej :classic_cool:

Gość dobra daba
Ja uwazam ,ze wiedza jest wazniejsza od wieku.

Gość plutiof oryginalny
łatwo poznać podszywkę.

Gość a ja byłam na terapii
u gościa co ma 40 lat i dopiero po tej terapii zaczęłam żyć pełnią życia i zrozumiałam, że żyję dla siebie a nie dla innych. Co ciekawe, znacząco polepszyły się po tym moje relacje z otoczeniem, także z ludźmi którzy przedtem usiłowali mi narzucać własne pomysły na życie :-)

Gość plutiof
wiedza jest ważna, i doświadczenie życiowe jest ważne, i wiek jest ważny - to 2 niezbywalne czynniki.

Gość plutiof
no i właśnie cię zdemoralizował ... bo tak naprawdę żyjemy, i dla siebie, i dla wspólnoty. Jak ja nie trawię tego demoralizowania pod płaszczykiem pomocy psychologicznej.

Gość plutiof
a z liczeniem do trzech zawsze miałem kłopoty - to wina psychologów którzy wypaczyli moją delikatną osobowość :O

Gość zmęczona
Dobrze, że przynajmniej chcesz o tym porozmawiać ;-)

Gość plutiof
erratum - ... to 3 niezbywalne czynniki.

Pieprzysz głupoty. Po terapii jakość moich relacji z otoczeniem znacznie się poprawiła - z widoczną korzyścią dla wszystkich. Jesteś najwyraźniej sfrustrowany, życzę poprawy nastroju 🌻

Gość plutiof oryginalny
22:19 to podszywka

Gość plutiof
Moja flustracja bierze się z tego, że w dzieciństwie moja mama wylała sobie perfum na dekold i doznałem wstrząsu elektrycznego próbując przegryźć kabel od żelazka, kórym ojciec dezynfekował swoje przepocone kalesony, licząc na to że wysoka temperatura zabije grzyby :O

Gość plutiof
jeśli uważasz, że cię zbawiono ....

Gość zmęczona
Plutiof, a jednak trzeba zacząć od siebie, żeby móc być dla innych. To logiczne.

Gość ehh........
ja to myśle autorze, że mylisz psychologa z psychoanalitykiem :/

Wcale nie uważam, że mnie zbawiono. Miałam problem, zwróciłam się o pomoc i ją uzyskałam. Co ma do tego zbawienie? Dobranoc, idę spać - Tobie polecam to samo.

Wybacz, ale mnie rozśmieszyłeś :) Co ma czytanie książek historycznych do wizyty u psychologa ? Z wizyt takich korzystają ludzie, którzy mają nie tylko problemy z psychiką, ale także problemy życiowe, i nie potrafią ich sami rozwiązać. To ludzie, którym nagle wali się na głowę cały świat. Przyczyną tego stanu może być np.śmierć bliskiej osoby, zdrada pratnera, a z tym faktem związane zazwyczaj emocje oraz utrata często sensu życia. Psychoterapia nie \"zabija indywidualności\". Psychoterapia daje tym ludziom szansę na zrozumienie siebie i wyciszenie emocji.

Zaczerniłem sobie nicka i skończy się podszyw. Psychologowie to niedouczone mądrale, które pod płaszczykiem pomocy wysysają ludziom mózgi. Tak naprawdę to są kosmici z planety Melmak - od dawna o tym piszę do redakcji wszystkich gazet ale oni też są w zmowie - w przeciwnym razie natychmiast by ostrzegli czytelników!

Gość plutiof oryginalny prawdziwy
sorry ale tu idzie jakiś totalny sabotaż ... a temat ważny jak myślę. Tak czy inaczej nie będę już korzystał z nicka plutiof.

Durni podszywacze - to forum to jakiś klub idiotów - nie jesteście warci żeby z wami rozmawiać.

Gość biju
plutiof, czemu zakladasz, ze kazdy psycholog jest niedouczony, a jak przed 45 to w ogole do niczego? ciekawe ilu psychologow poznales? jestes tepy, jesli myslisz, ze caly swiat kreci sie wokol ciebie i zli psycholodzy tylko czekaja zeby wyskoczyc znienacka i narzucic ci swoj system wartosci. Tak naprawde jestes sam ze swoimi problemami, nikt nie bedzie przychodzil i prosil, zebys laskawie pozwolil pomoc sobie je rozwiazac. Jesli chcesz, zeby ktos ci pomogl mozesz pojsc i poprosic psychologa. Ale do tego trzeba troche odwagi.

Gość zmęczona
Trzeba się trochę otworzyć i zaufać. Nie wstydzić się bycia miękkim.