Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sara13

Pytanie do informatyków

Polecane posty

Czy w związku z awarią prądu mogą z komputera wykasowa się dane?

Mogą, jeśli komputer działał a prąd został odłączony! Czy masz UPS\'a? To takie ciężkie \"pudełko\" obok komputera które \"pika\" jeśli wyłączyć mu prąd - ono zabezpiecza komputer przed awariami prądu. Dobrze zainwestować trochę kasy w coś takiego.

Nie mam. Ale tych danych nie da sie już odzyskac? Chodzi mi o dane, które była juz jakis czas zapisane na dysku i to na dysku podzielonym na partycje (nie wiem czy to ma jakieś zanczenie)

Czyli co? Mam z tym dyskiem jechac do jakiegoś serwisu? ile to może kosztowa jeśli jakieś mądre jajo zresetowało juz ten dyski i zainstalowało nowy system operacyjny?

Jest masa oprogramowania do odzyskiwania danych - ale są to w większości rozwiązania komercyjne - i samemu trzeba się trochę na tym znać. Można zatrudnić fachowca lub firmę odzyskującą dane ale ostrzegam, że to droga zabawa - przeważnie korzystają z tego rozwiązania firmy, które na to stać. Nie ma takich danych, których bez fachowego usunięcia nie dałoby się odzyskać.

Gość ppppppppp
Da się. Są specjalne programy do tego dostępne w necie. Wisz w wyszukiwarkę "program do odzyskiwania danych" .

Gość nie nie ma
wazne jest tylko to bys wiecej nie ruszala partycji i nie zapisywala do czasu odzyskiwania danych nic na niej

Gość serwis
ma. najlepiej nic nie instaluj (oprócz tego programu do odzyskiwania :) ), nic nie kopiuj na dysk. Dlatego, że te nowe dane mogą się nadpisać na miejsce tych utraconych.

Dzieki, dzięki, dzięki 🌻🌻🌻 Zaraz zaginię moądre jajo, które do tego dopósciło, do naprawy

Gość Pani Informatyk
Ale głupoty opowiadacie:) Pewnie, że mogą zniknąć dane, ale jakoś przez 10 lat nigdy mi się to nie zdarzyło z powodu braku prądu. Najwyżej nie zapisanych dokumentów nie da się odtworzyć:>

Gość Informatyczka tak

Pani Informatyk z bożej łaski - zastanawiam się kiedy pani konczyła studia i na jakim etapie przyswajania informacji jest pani aktualnie - dane da się utracić przy wyłączeniu prądu - nie tylko nie zapisane. Gwałtowny skok napięcia, lub jego brak mogą uszkodzić chociażby mechanizm dysku twardego - nie będę go tutaj opisywał bo jako informatyk na pewno zna go pani na pamięć }:> - co doprowadzić może do uszkodzenia ścieżek dysku.